Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Coronacijfers kleuren groen maar hervormingswerven staan nog op rood

Coronacijfers kleuren groen maar hervormingswerven staan nog op rood

  • 30/06/2021

Op de Europese coronakaart kleurt Vlaanderen weer groen. Maar voor de noodzakelijke hervormingen om sterker uit de crisis te komen, staan helaas nog heel wat parameters op rood: voor 3 werven in het bijzonder zwaait er een alarmlicht. Om de relance van onze economie ten volle te ondersteunen, roept Voka de regeringen in ons land op tot meer daadkracht en ambitie.

Cijfers, tegenwoordig kennen we alles van. Het aantal besmettingen, het aantal nieuwe ziekenhuisopnames, het aantal coronapatiënten op intensive care. We stonden er de voorbije maanden mee op en gingen er ’s avonds weer mee slapen. Verstrengingen, versoepelingen, het hele coronabeleid werd en wordt er nog altijd door gedreven. “Als de cijfers het toelaten.” Hoeveel keer hebben we dat zinnetje niet gehoord?

Moneytime

Intussen laten die cijfers gelukkig weer meer toe. Op de coronakaart kleurt Vlaanderen eindelijk opnieuw groen. Ondanks een moeilijke start prikken we ons qua vaccinaties ondertussen zelfs naar de Europese top. 8 op de 10 volwassenen in Vlaanderen kregen al minstens 1 dosis, zo maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid maandag bekend. En terwijl het aantal gevaccineerden dag na dag blijft stijgen, blijven de besmettingen en de ziekenhuisopnames momenteel volop dalen.

Als we in de journaals nog eens rood zien, is het vooral aan dat andere EK te danken. Maar met 1-0 tegen regerend Europees kampioen Portugal, zit ook dat cijfer alvast mee. 
 

Willen onze beleidsmakers hun deadlines halen, dan zal er deze zomer hard moeten worden doorgewerkt

Frank Beckx, Directeur Kennis- en Lobbycentrum

Al dit goede nieuws mag ons evenwel niet zegedronken maken. Ja, het is deze zomer #deviltime. Maar de komende maanden wordt het ook moneytime: om onze economie naar de Europese top te brengen, kunnen we niet ter plaatse blijven dribbelen. Dat laten de cijfers op het vlak van onder meer arbeidsmarkt, begroting en regeldruk gewoonweg niet toe.

3 werven

Zo ondervinden meer dan 8 op de 10 ondernemingen die willen aanwerven nu alweer grotere moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt is voor vele ondernemingen momenteel het grootste obstakel om te groeien. Om in België een werkzaamheidsgraad van 80 procent te halen, moeten er tegen 2030 maar liefst zo’n 700.000 extra mensen aan de slag. Bij ongewijzigd beleid zullen er de komende jaren voor elke 5 werknemers die de arbeidsmarkt verlaten, slechts 4 jongeren hun intrede maken op de arbeidsmarkt. 

De begrotingsput is gigantisch. Om opnieuw een primair begrotingsevenwicht te halen tegen 2030 is een structurele inspanning nodig van 20 tot 25 miljard euro. Dat terwijl de Belgen al bij de meest belaste Europeanen zijn. De belastingdruk bedraagt hier 43,3% van het bbp. Die verder verhogen is dan ook uit den boze. Het probleem zit trouwens volledig aan de uitgavenkant. Zonder ingrijpen zitten onze overheidsfinanciën op een onhoudbaar traject, zoals recent nog in een Voka Paper werd aangetoond. 

En ook de regeldruk weegt zwaar. Té zwaar. Bijna 7 miljard. Zo hoog schatte het Planbureau enkele jaren geleden de totale kost van de administratieve lasten in van ondernemingen en zelfstandigen in ons land. Voor 1 op de 8 Belgische ondernemingen zijn administratieve knelpunten trouwens dé allergrootste kopzorg. Deze aanpakken geeft ondernemers zuurstof, zonder het overheidsbudget te belasten. 

Stevig najaar

Er dient zich nu dan ook al een stevig politiek-economisch najaar aan. Voor begin september zijn er alvast al een werkgelegenheidsconferentie en pensioenhervorming aangekondigd. Willen onze beleidsmakers hun deadlines halen, dan zal er deze zomer hard moeten worden doorgewerkt. Want achterover leunen, dat laten de cijfers die we net opsomden helaas nog niet toe.

Op 6 september voelen we vanuit Voka in elk geval de Vlaamse partijvoorzitters aan de tand over hun plannen en ambities voor relance en hervormingen in het ‘Groot Groeidebat’ van Voka. Tijdens ‘De Rentrée XL’ in de Brusselse Bozar gaan deze kopstukken voor de allereerste keer hierover in debat, waarop wij u graag uitnodigen. Wil u De Rentree XL gratis bijwonen, stuur dan een mailtje naar marleen.onzia@voka.be

Van Voka mogen ze alvast heel wat feiten en cijfers verwachten, vanuit één doel: groei, waar iedereen beter van wordt

Contactpersoon

Frank Beckx

Directeur Kennis- en Lobbycentrum

imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - obd
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel