Skip to main content
  • Nieuws
  • Corona-enquête Voka: bereikt het grote aantal getroffen Vlaamse bedrijven stilaan piek?

Corona-enquête Voka: bereikt het grote aantal getroffen Vlaamse bedrijven stilaan piek?

  • 31/03/2020

Uit de wekelijkse corona-enquête van Voka blijkt nog steeds een toename van de Vlaamse ondernemingen die hun omzet zien ineenzakken of tijdelijke werkloosheid aanvragen. Bijna negen op tien bedrijven ziet zijn omzet kelderen, meer dan één op tien van de bedrijven ligt volledig stil en één op tien van de essentiële bedrijven ondervindt problemen in de toeleveringsketen. Wel is de stijging van de getroffen bedrijven aan het afvlakken en wil achttien procent van de Vlaamse bedrijven binnenkort zijn activiteiten terug opvoeren. 

“De gezondheidscrisis lijkt stilaan én hopelijk naar haar hoogtepunt te gaan, het aantal getroffen Vlaamse bedrijven evenzeer. De bezorgdheid is enorm groot bij de ondernemingen. Als we een economische ramp willen vermijden inzake faillissementen en werkloosheid, hebben we iedereen nodig om nu in veilige omstandigheden aan de slag te blijven en herstel mogelijk te maken - let’s #curbthecurve”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. 

Uit de vijfde enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, blijkt dat de economische neergang zich nog verdiept, al lijkt de val af te remmen. Het aantal bedrijven dat omzetverlies lijdt of tijdelijke werkloosheid aanvraagt, groeit nog steeds, maar niet meer zo sterk. “Bijna 9 op 10 bedrijven ziet haar omzet kelderen. 30% heeft een omzetdaling van  meer dan driekwart, waarvan de helft zelfs volledig stilligt. Ook hebben ondertussen 2 op de 3 ondernemingen tijdelijke werkloosheid aangevraagd,” zegt Hans Maertens. Dit betekent niet dat het ergste achter de rug is, want grote delen van onze economie liggen plat. Voor heel wat ondernemingen is het ook bang afwachten hoe lang het nog duurt voor ze terug kunnen opstarten. 

Toch valt er voorzichtig positief nieuws te rapen uit de bevraging van Voka.18% van de ondernemers overweegt om de activiteiten terug op te voeren in de komende twee weken. “Dit lijkt op een eerste teken van herstel en dit binnen de wettelijke voorschriften van social distancing en met respect voor alle noodzakelijke gezondheidsmaatregelen”, aldus Hans Maertens. Dit betekent ook dat 82% nog niet zal heropstarten of de activiteiten kan opvoeren. Achter deze cijfers zitten veel verhalen van ondernemingen die niet verder kunnen, omdat hun klanten of leveranciers ook stilliggen of omdat medewerkers ziek zijn. De coronacrisis heeft bijna heel onze economie aangetast. Zelfs bij de essentiële bedrijven zegt 1 op 10 problemen te ondervinden met de toelevering. 

Curb the curve 

Volgens Voka moet werken in veilige omstandigheden nog meer aangemoedigd worden. “We doen een warme oproep aan iedereen om te helpen en te werken waar het kan om het economisch herstel mogelijk te maken. Na #flattenthecurve op gezondheidsvlak, wordt het tijd voor #curbthecurve op economisch vlak. Dat is de enige garantie om onze gezondheidszorg te ondersteunen, een inkomen voor iedereen te voorzien en onze economie niet nog meer schade toe te brengen. Vakbonden zijn terecht bezorgd over de gezondheid van de medewerkers, maar ook bedrijfsleiders zijn dat. Bedrijven moeten er alles aan doen om hun personeel in alle veiligheid te laten werken en moeten daarop aangesproken worden als ze de regels zouden overtreden. Maar daarentegen oproepen om massaal thuis te blijven van het werk is onverantwoord. Laat ons nu ook op economisch vlak #samentegencorona aan hetzelfde zeel trekken.” 

Contactpersoon

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant