Skip to main content
  • Nieuws
  • Controles aan grensovergang E17 in Rekkem bijgestuurd

Controles aan grensovergang E17 in Rekkem bijgestuurd

  • 22/12/2016

Op vrijdag 9 december werd door Voka en Martine Fournier, burgemeester van Menen, de negatieve impact van de grenscontroles in Rekkem aan de kaak gesteld. De grenscontroles bleken na een jaar veel meer symbolisch dan efficiënt te zijn in de strijd tegen terreur. Het signaal is intussen opgepikt en de eerste bijsturingen zijn al merkbaar.

Van de 130 grensovergangen met Noord-Frankrijk zijn er 2 bemand bewaakt. Dat wil zeggen dat 128 grensovergangen niet gedekt zijn. Niet echt een schild tegen potentiële terroristen, dus. Bovendien zorgde de manier van controleren voor ellenlange files op de E17. Met alle problemen van dien op het vlak van verkeersveiligheid én economische schade, vooral met het transportcentrum LAR in de buurt.

Burgemeester van Menen Martine Fournier is zeker niet tegen dergelijke controles. "De situatie in Berlijn toont aan dat we kwetsbaar blijven voor mensen met slechte bedoelingen. Maar we moeten erover waken dat onze inspanningen in de strijd tegen terreur nuttig blijven en niet alleen last opleveren. Gelukkig is de oproep die we samen met Voka West-Vlaanderen deden om de grenscontroles anders én beter te organiseren eindelijk aangekomen. De Franse autoriteiten sturen hun controles nu al bij.”

Aanpassingen

Het vrachtverkeer slaat voortaan rechtsaf via de parking aan de grensovergang. Het personenverkeer blijft op één rijstrook rechtdoor rijden. Op die manier zal het verkeer op de E17 richting Frankrijk voortaan op twee rijstroken blijven, wat de verkeersstroom en de verkeersveiligheid zeker ten goede zal komen.

Ook de wegsignalisatie is ondertussen aangepast. Gekoppeld aan deze aanpassingen, gaat de snelheidsbeperking van 120 km/u naar 90 km/u pas in vanaf de oprit van het ‘Ei’ en dus niet meer vanaf Kortrijk-Oost, wat ook minder vaste verkeersborden en filedetectievoertuigen zal vergen. De andere snelheidsregimes tussen het ‘Ei’ en de grensovergang blijven voorlopig gehandhaafd en kunnen nog worden aangepast na evaluatie van de nieuwe verkeerssituatie en de ermee gepaard gaande verkeersimpact.

Economische impact

Ook voor het transportcentrum LAR in Menen is deze bijsturing van levensbelang. Met deze aanpassingen zal het vrachtverkeer minder of niet meer in de file staan en kunnen de vrachtwagens bestemd voor de LAR vlotter op en af rijden. Hopelijk kan de economische schade van de grenscontroles voor de transportzone LAR zo binnen de perken blijven.

Net als burgemeester Fournier is Voka West-Vlaanderen aangenaam verrast dat de bijsturing er snel is gekomen, dankzij een constructieve samenwerking. De huidige aanpassingen worden nauwgezet opgevolgd, geëvalueerd en indien nodig verder bijgestuurd.