Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Conjunctuurbarometer: zachte landing tegen 2020

Conjunctuurbarometer: zachte landing tegen 2020

  • 30/07/2019

De terugval in onze conjunctuurbarometer zet zich ongehinderd voort. De terugval startte in januari 2018 maar is sterk geïntensifieerd in 2019. Voor de tweede helft van 2019 verwachten we een minder sterke terugval. “Mogelijk krijgen we in het najaar een aanzet tot een opwaartse omslag maar dat betekent niet dat we niet waakzaam moeten blijven”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Lees hier de volledige conjunctuurbarometer

Zachte landing in zicht

De conjunctuurbarometer heeft een zware periode achter de rug. In de periode januari – juni 2019 verloor de barometer ruim 22 indicatorpunten. Voor de tweede jaarhelft verwachten we nog een terugval van ruim 7 indicatorpunten. Dit impliceert een totaalverlies van bijna 30 punten op één jaar. Daarmee stranden we op een activiteitsniveau gelijkaardig aan dat van januari 2015. Naarmate het jaar vordert lijkt de lucht wel op te klaren voor de Limburgse conjunctuur.

Sterke maand in de bouw

Sinds lang genereert de export geen opwaartse conjunctuurimpuls meer. Op middellange termijn verwachten we wel een stagnatie. De bouwsector levert daarentegen nog steeds een positieve bijdrage aan onze conjunctuur, vooral dankzij de residentiële nieuwbouw. De automobielsector blijft onder druk staan en in de toeristische sector is er nog steeds sprake van een neerwaartse tendens, maar we spreken niet van een neerwaartse omslag. Het aantal werklozen blijft op een laag niveau. Het aantal starters kent in juni 2019 voor het eerst sinds lang een knikje.

conjunctuurbarometer juli 2019

Bekijk hier het nieuwsitem via TV Limburg:
 

Contactpersonen

Delphine Peeters

Coördinator marketing & communicatie

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers