Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Congres Voka Health Community: "Testbeleid zal essentieel blijven in aanpak pandemie"

Congres Voka Health Community: "Testbeleid zal essentieel blijven in aanpak pandemie"

  • 30/10/2020

Welk belang zullen sneltesten hebben in de aanpak van de coronapandemie? “We moeten deze breed lanceren”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Sneltesten zullen een rol spelen in het beheersen van uitbraken binnen essentiële sectoren, zoals de zorg maar ook de scholen en bedrijven die niet mogen stilvallen”, wierp microbioloog Herman Goossens (UZA), coördinator van de werkgroep testing, dan weer op tijdens het online congres van Voka Health Community.

Op het online congres ‘Corona als brug van hervormingen – van schets tot realiteit’ van Voka Health Community bogen zich op 29 oktober een resem toppers uit zorg en welzijn over de aanpak van de coronapandemie, de lessons learned en de toekomst van deze cruciale sector. Eén van de hot topics daarbij is het testbeleid.

“De teststrategie en quarantaineafspraken moeten zo snel mogelijk terug kunnen normaliseren, via de versterking van het federale testplatform en testcentra”, vindt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Sneltesten moeten we breed lanceren en brononderzoek moeten we naar voren duwen in de contact tracing. We moeten dus heel kort en snel op de bal spelen om ook deze tweede golf door te komen en een volgende hopelijk te voorkomen.” 
 

De continuïteit van zorginstellingen, onderwijs en ondernemingen is van groot belang. Ook hiertoe dringt testing zich op.

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

Daarbij is voor hem de brede inzet van een performante testing, tracking en tracing van hoogrisicocontacten doorheen het ganse land, niet enkel in Vlaanderen. Hans Maertens: “We moeten dit overal op peil brengen, maar zeker ook in Brussel. We moeten regionaal sneller en met meer daadkracht ingrijpen, in functie van de verschillende noden zoals de coronastatus, de context van de grootstad, enzovoort.”

“Daarnaast is aandacht voor de continuïteit van zorginstellingen, onderwijs en ondernemingen evenzeer van groot belang. Ook hiertoe dringt testing zich op en een zo snel mogelijke doorstroming van quarantaineattesten naar de werkgever”, aldus Hans Maertens.

Beheersen van uitbraken

Professor Herman Goossens (UZA) sneed op het congres van Voka Health Community ook het testbeleid aan. Voor hem staat vast dat het testbeleid “essentieel” zal zijn in het beheersen van deze pandemie. “Ook als er vaccins zijn, want we zijn er ook nog niet heel zeker van of die wel goed werkzaam zijn”, klonk het. “En zelfs als iedereen gevaccineerd is, zal dat testbeleid nog essentieel blijven.”

Dé grote uitdaging vormt volgens hem een beleid uitrollen dat gebruikt maakt van PCR-tests, die in labo’s worden verwerkt, in combinatie met sneltesten. Professor Goossens is trouwens ook coördinator van een werkgroep die gaat bekijken of deze veilig zijn. “Er zijn ontzettend veel sneltesten en tientallen daarvan zijn nog niet goed geëvalueerd”, wierp hij op. 
 

Er zijn ontzettend veel sneltesten en tientallen daarvan zijn nog niet goed geëvalueerd.

Herman Goossens, microbioloog (UZA) en coördinator werkgroep testing

De Vlaamse regering heeft alvast 4 miljoen sneltesten aangekocht om in te zetten in de zorg, de scholen en bedrijven. “Daar wordt een strategie voor uitgewerkt. Maar deze uitrollen wordt niet eenvoudig. Geloof dan ook niet dat dit snel kan gebeuren. Alleen al logistiek is dit zeer moeilijk”, benadrukte professor Goossens.

Toch is hij ervan overtuigd dat deze hun plaats hebben in de aanpak van de pandemie. “Sneltesten zullen een rol spelen in het beheersen van uitbraken binnen essentiële sectoren. Ik denk dan onder meer aan de zorg, scholen, politie maar ook bedrijven die niet mogen stilvallen”, stelde hij.
 

Contactpersoon

Daan Aeyels

Senior Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid

imu - vzw - headoffice
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel