Skip to main content

COLUMN - Welke recessie?

  • 06/09/2019

De voorbije maanden dook het recessiespook meer en meer op. Voor de duidelijkheid: recessies zijn notoir moeilijk te voorspellen. Onderzoek van het IMF voor drieënzestig landen in de periode 1992-2014 toont aan dat een jaar op voorhand amper 5 van de 153 recessies correct voorspeld werden. Acht keer werd een recessie aangekondigd die er niet kwam. Dat schrijft Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka.

Economen zijn dus vrij hopeloos in het voorspellen van recessies. Het beste wat ze kunnen doen is de beschikbare recessiesignalen opvolgen, en van daaruit een indicatie geven van het recessierisico. Die signalen namen de voorbije maanden fors toe. De inversie van de Amerikaanse rentecurve, de meest betrouwbare recessie-indicator van de voorbije 60 jaar, wijst op een nakende recessie. Modellen van de Fed zien vandaag 31% kans op een Amerikaanse recessie in de komende twaalf maanden. In Europa lijkt die kans nog groter. In Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zakte de economische activiteit al in het tweede kwartaal, terwijl de Italiaanse economie stagneerde. Samen zijn die landen goed voor de helft van de Europese economie. 

Voorlopende indicatoren suggereren dat er niet meteen beterschap aankomt. Dat geldt ook voor de Belgische economie. Die gaat doorgaans mee met wat er in de landen rondom ons gebeurt. De activiteit in de industrie kromp al in de eerste helft van het jaar en de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Bovendien blijft Trump op handelsoorlogspad en zit de brexit er aan te komen. Die laatste stevent af op een harde brexit, wat vooral voor Vlaamse exportbedrijven verontrustend nieuws is. Tegen die achtergrond is een recessie ook in België waarschijnlijk in de komende kwartalen. De vraag wordt dan eerder: welke recessie? De voorbije 50 jaar ging de Belgische economie door zeven recessies, waarbij de terugval varieerde van 0,4% in 2001 tot 3,8% in 2008. 

Voorlopig ziet het ernaar uit dat de volgende recessie redelijk zal meevallen. Er is, zeker in Europa, geen periode van euforie in de reële economie geweest. Daardoor is er nu niet echt sprake van excessen die weggewerkt moeten worden. Het meest waarschijnlijke scenario voor de komende jaren is er niettemin één van aanhoudende lage economische groei. De volgende regeringen staan voor moeilijkere economische omstandigheden dan de vorige. En dat terwijl structurele ingrepen op het vlak van onder meer vergrijzing, investeringen en energietransitie meer dan ooit noodzakelijk zijn.

Contactpersoon

Bart Van Craeynest

Hoofdeconoom

imu - vzw - Recupel
IMU - vzw - Mediafin TTL