Skip to main content
  • Nieuws
  • COLUMN - Verslechterende vooruitzichten

COLUMN - Verslechterende vooruitzichten

  • 01/02/2019

De Europese economie heeft een aantal fraaie jaren achter de rug, maar de positieve groeidynamiek begint meer en meer barsten te vertonen. Dat blijkt ook uit de recentste Belgische cijfers. De Belgische economie liet de voorbije vijf jaar een degelijke gemiddelde jaargroei van 1,5% optekenen (historisch zeker niet spectaculair, maar in de huidige omstandigheden allicht ‘as good as it gets’). In de laatste maanden van 2018 vertraagde die groei tot 1,2%, het zwakste cijfer sinds midden 2014. En het ziet er niet naar uit dat daarmee het ergste alweer voorbij is. De meeste voorlopende indicatoren wijzen alvast op verder verslechterende vooruitzichten. Dat schrijft Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka.

Bart Van CraeynestOp de financiële markten gingen de alarmbellen al eerder aan het rinkelen. De meest betrouwbare recessie-indicator, de Amerikaanse rentecurve, wijst al langer op een duidelijke verzwakking van de economische dynamiek. En in de tweede helft van vorig jaar gingen ook de aandelenmarkten, volatieler en daardoor iets minder betrouwbaar als voorlopende indicator, aan het wankelen. Die signalen worden ondertussen bevestigd door hardere economische data. Zeker in Europa ging de economie de voorbije maanden fors in de remmen. De Duitse economie groeide eind 2017 nog met bijna 3%, maar dat groeitempo is ondertussen onder 1% gezakt. Dat heeft gedeeltelijk te maken met de aanpassingen in de Duitse auto-industrie na dieselgate, maar ook andere delen van de economie voelen de druk. Vertrouwensindicatoren geven aan dat de industriële activiteit in Frankrijk en Italië al aan het krimpen is. 

Ook voor België geven verschillende voorlopende indicatoren aan dat de groeidynamiek de komende maanden verder zal vertragen. Zowat alle vertrouwensindicatoren suggereren dat het ondernemersvertrouwen aan het afbrokkelen is, hoewel de meeste van die indicatoren op niveaus blijven die overeenkomen met een redelijke economische groei. Maar er zijn ook indicatoren die een somberder beeld schetsen. De snelle verslechtering van de verwachtingen van de Duitse ondernemers, in het verleden een goeie indicator van wat er de Belgische economie te wachten stond, voorspelt weinig goeds. Ook de terugval in de uitzendactiviteit, traditioneel ook een vrij betrouwbare voorlopende indicator, geeft aan de economische dynamiek verder vertraagt. 

De verslechterende vooruitzichten zijn geen reden voor paniek, en zeker doemverhalen over een herhaling van 2008 zijn niet aan de orde. Maar het is wel duidelijk dat de Europese en de Belgische economie naar een lagere versnelling schakelen. Bovendien krijgen we de komende maanden ook nog de brexit te verwerken en staan we allicht voor een langere periode zonder effectieve regering. Tegen die achtergrond komt het uitgangspunt van een ‘heel sterke economie’ dat de vakbonden bij de loononderhandelingen hanteerden vandaag niet overeen met de realiteit. De daaraan gekoppelde sociale onrust vormt de komende maanden nog een extra risico voor de economie.     

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - De Tijd