Skip to main content

COLUMN - Tragere groei

  • 14/03/2019

Vorige week publiceerde de OESO haar nieuwe vooruitzichten voor de wereldeconomie. Sinds het vorige rapport van november werden die over de hele lijn neerwaarts bijgesteld. Vooral over de situatie in Europa werd de OESO duidelijk pessimistischer. Waar ze in november voor 2019 nog uitging van een degelijke economische groei van 1,8% in de eurozone, is die verwachting nu teruggeschroefd tot een magere 1%. Tegelijkertijd komen er ook vanuit de VS verontrustende signalen. Dat schrijft Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka.

Bart Van CraeynestOp basis van de beschikbare indicatoren voor het eerste kwartaal ziet het ernaar uit dat de Amerikaanse economie begin dit jaar fors daalde. De huidige cijfers geven aan dat die op schema ligt voor een groei van 0,5% op jaarbasis in het eerste kwartaal, na nog 3% in de voorgaande kwartalen. Dat is enerzijds een illustratie van het feit dat de eerdere belastingverlaging van Trump stilaan uitgewerkt is. Anderzijds is de vertraging ook vertekend door de impact van de ‘shutdown’ van de overheidsdiensten rond de jaarwisseling. 

Ondanks die sombere berichten zijn er ook signalen die wijzen op beterschap. Eén van de factoren achter de wereldwijde groeivertraging was de verzwakkende economie in China. Daar blijven de autoriteiten maatregelen nemen om de schuldcreatie onder controle te krijgen. Die maatregelen remmen de economie af, maar telkens die dynamiek te negatief wordt, laten de Chinese autoriteiten de teugels weer wat vieren. Zo mikken ze op een gecontroleerde overstap van de economie naar een minder schuldafhankelijke groeidynamiek. Dat patroon herhaalde zich het voorbije jaar, en de jongste maanden nam de Chinese overheid alweer tegenmaatregelen om de economie terug wat meer zuurstof te geven. Het ziet er naar uit dat ze daarmee de vertraging van de economie de komende kwartalen terug zal stabiliseren. Een tweede factor was het monetaire beleid in de westerse wereld. Die is al een tijdje aan het overschakelen naar een minder stimulerend beleid. Tegen de achtergrond van de verslechterende vooruitzichten borgen zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank hun plannen voor een verstrakking van hun beleid terug op. De ECB kondigde zelfs al beperkte nieuwe stimulusmaatregelen aan. Of die veel zullen opleveren, is nog maar de vraag, maar op z’n minst wordt de economie vanuit monetaire hoek niet afgeremd. Verder lijkt ook de impact van tijdelijk negatieve factoren zoals de aanpassing aan nieuwe emissienormen die de Duitse industrie sinds de zomer parten speelt, af te zwakken.

De economische vooruitzichten blijven troebel. De wereldeconomie is terug aan het schakelen naar een groeipad dat lager ligt dan de voorbije jaren. De vraag blijft vooral hoeveel lager. De huidige indicaties lijken nogal mee te vallen. Het risico op een nieuwe zware recessie blijft vooralsnog beperkt. En dat risico ligt vandaag toch vooral bij beleidsmakers. Het gevaar op grove beleidsfouten - denk brexit of handelsoorlog - blijft oncomfortabel hoog. En ondertussen gaat België mee in deze internationale dynamiek. Ook de vooruitzichten voor de Belgische economie werden de voorbije weken neerwaarts bijgesteld. Maar ook in België zijn er op dit moment weinig tekenen dat een nieuwe economische crisis er zit aan te komen. 

Imu Salesforce
IMU Multiburo
ING
SD  Worx