Skip to main content
  • Nieuws
  • COLUMN - Naar een lagere versnelling

COLUMN - Naar een lagere versnelling

  • 16/11/2018

De voorbije weken regende het verontrustende berichten over de economie. In het derde kwartaal kromp de economie in Japan en Duitsland, viel de groei in Italië stil en ging de Nederlandse economie fors in de remmen. De meeste van die berichten werden snel genuanceerd. De Japanse economie werd in de zomer geraakt door een opeenvolging van natuurrampen (overstromingen, een aardbeving en een tyfoon) en in Duitsland was er een verstoring van de belangrijke autoproductie door nieuwe emissietests. En ondertussen trekt de Amerikaanse economie stevig door met een groei van 3,5% op jaarbasis in het derde kwartaal. Toch zijn dat geen redenen om de signalen van groeivertraging niet ernstig te nemen. Dat schrijft Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka.

Bart Van Craeynest
Bart Van Craeynest ©Dann

De Amerikaanse economie teert voorlopig nog op de belastingverlagingen van Trump, maar hun impact neemt vanaf volgend jaar snel af. En ondertussen beginnen ook de renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank op te lopen. Met de combinatie van minder budgettaire en minder monetaire stimulus zal ook de Amerikaanse economie vanaf volgend jaar gevoelig vertragen. Die groeivertraging is in Europa ondertussen al een feit. Tijdelijke factoren zoals in Duitsland overdrijven inderdaad de situatie in het derde kwartaal, maar de vertraging was al eerder ingezet. Een jaar geleden flirtte de eurozone nog met een economische groei van bijna 3%, vandaag zitten we eerder op de helft daarvan (abstractie makend van de tijdelijke factoren).

Het ziet ernaar uit dat het beste in deze cyclus alweer achter de rug ligt. De vraag is nu eerder hoe ver de huidige groeivertraging zal doorzetten. Op dat vlak zijn er wel wat geruststellende signalen. De olieprijs die tot voor kort snel aan het oplopen was (bijna verdubbeld van midden 2017 tot midden 2018), is de voorbije weken alweer fors teruggevallen. De renteverhogingen waar de Europese centrale bank aan denkt voor de tweede helft van 2019 komen er allicht niet. En vooral, de voorbije jaren was er zeker in Europa geen sprake van euforie die leidde tot zware overdrijvingen in bedrijfsinvesteringen of vastgoedactiviteit. Dat soort overdrijvingen was in het verleden doorgaans de oorzaak van zware economische correcties. Dat lijkt vandaag veel minder een risico. Het grootste risico ligt eerder in beleidsblunders zoals een verdere escalatie van de handelsoorlogen of het op de spits drijven van het conflict tussen Italië en de EU.

De huidig beschikbare informatie suggereert dat de wereldeconomie na een betere periode terugschakelt naar een iets lagere groei. Er zijn vooralsnog weinig of geen indicaties dat de volgende recessie voor de deur staat, maar net zo min zijn er overtuigende redenen om aan te nemen dat de economische groei op korte termijn terug zal versnellen. Het meest waarschijnlijke scenario voor het volgende jaar is er één van bescheiden positieve groei. België zal uiteraard niet ontsnappen aan die internationale dynamiek. 

Bart Van Craeynest - Hoofdeconoom Voka - bart.van.craeynest@voka.be
IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant