Skip to main content
  • Nieuws
  • COLUMN - Er zijn geen prijzen te winnen met de hoogste belastingdruk ter wereld

COLUMN - Er zijn geen prijzen te winnen met de hoogste belastingdruk ter wereld

  • 08/05/2020

Deze week publiceerde de Hoge Raad van Financiën haar langverwachte rapport over de hervorming van de personenbelasting. De bedoeling was om een hervorming uit te tekenen om een verlaging van de belastingdruk op arbeid te financieren, een echte taxshift dus. Dat leverde een rapport van 368 pagina’s op zonder echte conclusie. De experten van de Hoge Raad raakten het niet eens over een wenselijke hervorming. Ondertussen werden de voorbije weken ook verschillende ballonnetjes opgelaten over hoe we de budgettaire klap van de coronacrisis kunnen opvangen. Volgens verschillende partijen kan dat vrij makkelijk met hogere belastingen op kapitaal of vermogen (die voor het gemak dan ‘eerlijke’ of ‘rechtvaardige’ belastingen genoemd worden). In de praktijk zou het nogal kunnen tegenvallen hoeveel extra miljarden dat soort belastingen zou kunnen opleveren. 

Als we gaan nadenken over hervormingen van ons belastingstelsel, kunnen we best een aantal basisfeiten niet uit het oog verliezen. 

  • Onze totale belastingdruk is bij de hoogste ter wereld, enkel in Frankrijk ligt die nog hoger 
  • Onze belastingdruk op arbeid is voor verschillende gezins- en inkomenstypes de hoogste ter wereld, wat schadelijk is voor de werkgelegenheid 
  • We halen relatief veel belastingontvangsten uit arbeid, bedrijven en vermogen, gemiddeld uit consumptie 
  • Ons belastingstelsel is complex met veel uitzonderingen, die lang niet altijd economisch verantwoord zijn 

Vanuit die achtergrond moet het duidelijk zijn dat ons belastingstelsel inderdaad economisch verstandiger uitgewerkt kan worden. Maar ook dat een forse verhoging van de belastingen geen goed idee is. Er zijn geen prijzen te winnen met de hoogste belastingdruk ter wereld. Een forse belastingverhoging zou ons groeipotentieel, dat sowieso al aangetast wordt door de coronacrisis, nog meer onder druk zetten. Het zou verstandiger zijn om na te denken over hervormingen van de belastingen die de economische groei ondersteunen. In het rapport van de Hoge Raad staan in die context interessante pistes, meestal via een verbreding van de belastbare basis door het schrappen van uitzonderingen. Makkelijk wordt zo’n hervorming hoe dan ook niet, maar een meer groeivriendelijke fiscaliteit zal meer opleveren voor de gezondmaking van onze overheidsfinanciën op langere termijn dan irrealistische plannen voor hogere belastingen. 

Contactpersoon

Bart Van Craeynest

Hoofdeconoom

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez