Skip to main content
  • Nieuws
  • COLUMN - Alarmsignaal voor de wereldeconomie

COLUMN - Alarmsignaal voor de wereldeconomie

  • 07/12/2018

Terwijl heel België in de ban lijkt van gele hesjes en uitstapjes naar Marrakesh, draait de wereldeconomie natuurlijk gewoon door. De belangrijkste recessie-indicator voor de wereldeconomie, de Amerikaanse rentecurve, ging de voorbije weken nog wat dieper in het oranje. Dat schrijft Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka.

Bart Van Craeynest
Bart Van Craeynest, Hoofdeconoom Voka ©Dann

Die rentecurve geeft het verschil aan tussen de rente op overheidspapier met lange looptijden en dat met korte looptijden. Een inversie van die curve, wat betekent dat de rente op langere looptijden onder die op korte looptijden zakt, was in het verleden een betrouwbaar recessiesignaal voor de Amerikaanse economie. En gezien het belang van de Amerikaanse economie in de hele wereldeconomie ook voor die laatste. 
Elke Amerikaanse recessie sinds begin jaren 60 werd voorafgegaan door zo’n inversie van de rentecurve. En belangrijk, er waren ook amper valse signalen. Dat was er enkel in 1998 (en dan nog), toen de wereldeconomie wankelde onder druk van de Aziatische crisis, maar uiteindelijk toch standhield. 
Deze week zakte het renteverschil op tien en twee jaar in de VS naar 10 basispunten, het laagste niveau sinds midden 2007.

Het signaal van de rentecurve werd de voorbije dagen vlot genuanceerd. In verschillende kranten kwamen vooral bankeconomen aan het woord om uit te leggen waarom we ons over die rentecurve niet al te veel zorgen moeten maken. 
Dat was trouwens ook telkens het geval bij eerdere inversies van de rentecurve. Die inversies gebeurden in het verleden één tot twee jaar voor de recessie uiteindelijk volgde. Telkens was het een vroeg signaal, terwijl er voor de rest nog niet al te veel aan de hand leek. 
Het is dan ook geen goeie indicator om de schommelingen op de beurs perfect te timen. Maar het was de voorbije 60 jaar, ondanks alle kanttekeningen, wel veruit de meest betrouwbare en meest voorlopende recessie-indicator voor de wereldeconomie. Geen enkel andere indicator deed beter in die periode. 
Misschien is het deze keer anders, maar ik zou daar niet zomaar van uitgaan.

Voor alle duidelijkheid, de Amerikaanse rentecurve is nog niet geïnverteerd, maar het is wel een signaal om op te volgen. Bovendien komt de toenemende recessiekans voor de komende twee jaar ook niet uit de lucht gevallen. 
De renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank beginnen stilaan door te wegen, en de steun van de belastingverlagingen van Trump neemt in 2019 al fors af om in 2020 volledig weg te vallen. 
Tegen die achtergrond lijkt een verdere vertraging van de groei van de wereldeconomie onvermijdelijk, en is ook een hogere kans op een nieuwe recessie niet onlogisch. En dat is nog zonder beleidsfouten zoals de handelsoorlogen en de brexit gerekend. 

Er is zeker geen reden voor paniek. De wereldeconomie ziet er vandaag heel wat gezonder uit dan pakweg begin 2008. Maar het beste van deze cyclus ligt meer dan waarschijnlijk al achter de rug. Daar kunnen we ons maar beter bewust van zijn. En dat zal zwaarder doorwegen voor onze economische vooruitzichten in de komende jaren dan die gele hesjes of Marrakesh. 

Bart Van Craeynest - Hoofdeconoom Voka - bart.van.craeynest@voka.be
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw - Altez