Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Collega in de kijker: Martine Delang

Collega in de kijker: Martine Delang

  • 25/02/2021

Hoera! Martine Delang viert dit jaar haar 33e verjaardag bij Voka Vlaams-Brabant (al heette dat in haar tijd Kamer voor Handel en Nijverheid arr. Leuven). Ze overvleugelt dus moeiteloos de gemiddelde anciënniteit van 10 jaar. Haar naam geeft het al weg: ze werkt van alle collega’s al het langst bij onze Kamer. Voka zou dus niet hetzelfde zijn zonder haar. 

Daarom, een korte ode: 

Martine. 
Een naam afkomstig van militante
maar oorlog is nergens te bespeuren
Harmonie zou je tweede naam kunnen zijn
Want met een vrolijke lach ben je elke dag
vergezeld met de geur van verse koffie
de eerste goedemorgen op kantoor
Gelukkig, zo voelt het een beetje als thuis

Daarom is Delang-ste bedanking
voor jou

Het startschot

Martine begon na haar studies als stagiaire bij de Nationale Bank. De volgende 8 jaar was ze te vinden bij Syntra, vroeger genaamd CMO. 

In 1988 kwam ze op toevallige wijze in contact met René Leekens, toenmalig directeur van Voka Leuven. “Hij zat in het bestuur van de RVA en kwam elke donderdag vergaderen bij Syntra. Ze hadden een openstaande vacature na een gesprek mocht ik eigenlijk meteen starten in het kantoor van Leuven, voor mij als echte Kesselaar vlak naast de deur.”

Het begin van haar Vokavontuur: 19 juli 1988. “Ik ben in den tijd gestart om informatie te geven aan mensen die wensten te starten als zelfstandige. Ik gaf uitleg over de verschillende vennootschapppen zoals een NV, een BVBA , wat ze allemaal moesten doen en doorverwijzen naar de juiste instanties. Ons kantoor was toen aan de overkant van waar ons huidige kantoor gelegen is en bestond uit een team van maar 4 personen. En mijn functie, die is al een paar keer veranderd!” 

Door de jaren heen werkte ze mee aan het Ondernemersmagazine (met nog manueel knip en plak werk); de publiciteit voor het magazine; ze ontfermde zich een tijd lang over KamerAcademie; ze regelde de medische controles voor bedrijven die met afwezigheden zaten; even deed ze de boekhouding. En als belangrijkste: het aanschrijven van nieuwe leden want toen waren er nog geen accountmanagers. 

“Het grootste verschil tussen nu en vroeger? Wij hadden toen nog geen computer en moesten dus alles manueel verwerken. Het magazine werd door ons per post verstuurd, seminaries werden manueel uitgetypt en werden verzonden enveloppe per enveloppe. Want van webinars was er natuurlijk nog geen sprake!” Na 5 jaar dienst waagde Martine zich aan een nieuwe uitdaging: examens afleggen voor het exportloket, een job die ze tot op heden uitvoert, “en met veel plezier. Want als ik iemand kan helpen, doe ik dat graag!” 

“De eerste computers hadden een lichte grijze achtergrond met een oranje lettertype, wel passend bij Voka.“

Toen ze 10 jaar bij Voka werkte overwoog Martine even om te veranderen van job. Ze was geslaagd in de sollicitatierondes, maar heeft nooit de stap gezet. “Ik mocht starten bij de nieuwe job, maar toen ik het nieuws aankondigde vertelde mijn collega (Jacqueline Wery) dat ze dat heel spijtig vond en me erg ging missen. Ik ben dan maar gebleven en heb daar geen seconde spijt van gehad. Gelukkig maar!”

Meest memorabele moment

Iedereen die Martine haar dansmoves heeft gezien op het personeelsfeest in januari 2020 weet dat ze niet altijd zo onschuldig is als ze lijkt. “In mijn eerste werkjaar, in augustus, was onze directeur op vakantie. Toevallig rond de periode dat het driedaagse Leuvense stadsfestival Marktrock doorging in het centrum. Op de middag rond 12 uur vertrokken de collega’s en ikzelf naar de Oude Markt. Ik dacht dat we na de pauze terug naar kantoor zouden gaan, maar niets was minder waar. Uiteindelijk zijn we daar eigenlijk heel de namiddag blijven plakken, en onze directeur heeft dat nooit ontdekt. Nu zou dat allemaal niet meer gaan met Teams en badgesystemen.”  

“Ik heb doorheen de jaren al heel wat veranderingen zien voorbijkomen: De switch naar ons nieuwe gebouw in 2006, Peter Van Biesbroeck die directeur werd van Voka Leuven in 2012, de fusie van de kamers Halle-Vilvoorde en Leuven in 2016 en in 2020 de switch naar telewerk. Voka Leuven is meer geëvolueerd naar een moderne organisatie. Daardoor heb ik natuurlijk al heel wat collega’s zien komen en gaan. De nieuwe collega’s houden mij ook jong en ik leer zelfs nog bij. Ik begeef me graag tussen andere mensen, want alleen is ook maar alleen. Dat besef ik sinds thuiswerk en corona steeds meer en meer.”

Goede voornemen

“Als we terug op kantoor mogen werken hebben ik me voorgenomen om niet meer aan mijn bureau te eten. Als je elke dag alleen werkt besef je hoe waardevol het is om samen te zijn. Ik kijk er dus naar uit om samen met de collega’s mijn pauzes te nemen, te babbelen, te lachen en natuurlijk onze glimlach niet vergeten!”

Foto uit 2002

Naast Martine: Jacqueline Wery (LE), Bart Permentier (ME) en rechts Daniël Janssens (Vilvoorde)

Martine Delang
Proximus