Skip to main content
Map

Collega in de kijker: Evelien!

  • 19/04/2023

Evelien vierde onlangs haar 20-jarige jubileum bij Voka West-Vlaanderen: hoera!

Daarom zetten wij deze waardevolle collega deze maand graag in kijker. Wij gingen bij haar langs voor een kort interview.

Je werkt hier 20 jaar, gefeliciteerd! Wat maakt een job bij Voka West-Vlaanderen zo aantrekkelijk? Waaruit bestaat je takenpakket bij Voka West-Vlaanderen?

Als medewerker exportdocumenten is mijn taak het behandelen van de oorsprongscertificaten, zowel de manuele als de digitale, en het opmaken en opvolgen van de ATA-carnets.

Jouw job lijkt me niet evident, met 5-jaarlijkse examens die je moet afleggen.

Ik heb inderdaad nog steeds dezelfde stress om telkens het examen af te leggen om oorsprongscertificaten te mogen behandelen. Jaarlijks worden we geaudit door Belgian Chambers en de FOD Economie. Sedert een paar jaar moeten we nu ook een examen afleggen om ATA-carnets te mogen afgeven. Na 20 jaar weet je wel al hoe alles verloopt, maar er verandert zoveel in de loop van de tijd dat het soms echt wel goed nadenken is en overleggen met mijn collega’s.

Je hebt Voka West-Vlaanderen wellicht veel zien veranderen de voorbije jaren. Hoe heb jij dat gemerkt of ervaren?

Ik ben gestart op het Casinoplein in Kortrijk als onthaalmedewerker/medewerker exportdocumenten. Toen waren er nog 5 kantoren, in 2010 zijn we allemaal samen gekomen in ons huidige kantoor. Dat was een hele verhuis.

Internationaal ondernemen wordt ingewikkelder: meer en meer regels. Bovendien is alles intussen sterk gedigitaliseerd. Is je job inhoudelijk ook veranderd doorheen de jaren? 

Mijn job is zeker veel veranderd. Met de komst van DigiChambers zijn we van allemaal manuele oorsprongscertificaten naar 98,93% digitale certificaten overgeschakeld. In het begin was het heel omslachtig om aan te melden op DigiChambers. Dat moest via een digitale handtekening of eID, nu kan dat al via een gebruikersnaam en wachtwoord.

Wat blijft je bij van de afgelopen 20 jaar?

In die 20 jaar zijn er heel veel leuke momenten, maar ook minder leuke momenten gepasseerd. Na de heftige coronaperiode ben ik ziek geworden en voor iets meer dan een jaar uitgevallen. In die periode heb ik heel veel steun gekregen van mijn collega’s. Er werd zelf een whatsapp-groepje ‘Bluvt ut min schuve’ aangemaakt, waar de collega’s grapjes en grappige foto’s doorstuurden om mij op te beuren en waar ik hen op de hoogte kon houden van mijn behandeling. Ik ben heel blij dat Voka mij de kans geeft om terug (progressief) te werken en dat ikzelf het tempo mag bepalen. Ze hebben mij steeds bij alles betrokken, bij het aanwerven van een nieuwe collega, mij uitgenodigd voor de teambuilding…

Evelien

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag