Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Claire Tillekaerts gehuldigd als Voka Legende

Claire Tillekaerts gehuldigd als Voka Legende

  • 21/12/2022

De lifetime achievement award die Voka Oost-Vlaanderen jaarlijks uitreikt gaat deze keer naar Claire Tillekaerts. De Voka Legende is een erkenning voor een meer dan gewone ‘ondernemende levenshouding’ en een blijk van grote waardering voor een loopbaan die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de maatschappelijke vooruitgang en de internationale reputatie van Oost-Vlaanderen.

© Nathalie Dolmans
Vlnr. Jef Wittouck, Claire Tillekaerts, Geert Moerman. © Nathalie Dolmans

 

“Zonder het zelf zo te benoemen, is zij heel zeker een inspirerend rolmodel geweest voor vele vrouwen die in een bedrijfsomgeving erkenning zochten voor hun talenten,” stelt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen.

“We zijn dan ook bijzonder trots dat Claire Tillekaerts deze erkenning in ontvangst wil nemen. Aan het roer van Flanders Investment and Trade (FIT) zette ze de internationale ambities van deze regio sterk in de verf. Die impact kan moeilijk overschat worden. Met de kennis, het netwerk en de dynamiek van de exportpromotie van FIT kan Vlaanderen concurrentieel blijven tegenover andere leidende regio’s in de wereld.”

Claire Tillekaerts is een inspirerend rolmodel die de internationale ambities van Vlaanderen sterk in de verf heeft gezet

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen

Van de rechtbank naar de internationale exporttop

Claire Tillekaerts leidde het Vlaams agentschap Flanders Investment and Trade (FIT) de facto gedurende 12 jaar. Eerder was zij onder meer advocaat aan de balie te Gent en gedurende zes jaar tevens assistent aan de Universiteit Gent. In 2006 werd zij algemeen directeur van FIT waarvan ze in 2012 gedelegeerd bestuurder werd. In de loop van de voorbije zomer nam ze afscheid. 

Onder haar aansturen groeide FIT de jongste jaren uit tot een gewaardeerde, zij het complexe organisatie met 320 mensen en 99 kantoren in 70 landen. Zelf verklaart ze “altijd haar uiterste best gedaan te hebben om het zo goed mogelijk te doen.” Naar eigen zeggen is die houding een deel van haar opvoeding. “Elk Vlaams bedrijf dat scoort en elke duurzame buitenlandse investering” was voor haar “een bron van vreugde.”

Als eerste vrouw zal zij haar naam bijzetten op het Voka Legendenplein aan de Voka Box in Gent.
De voorbije jaren hebben Professor Marc Van Montagu, Ivan De Witte, Daniel Termont, Willy Naessens, Dirk Brossé, Jonas Dhaenens, Luc De Bruyckere en Bashir Abdi de erkenning in ontvangst genomen.
 

© Nathalie Dolmans
Vlnr. Jef Wittouck, Claire Tillekaerts, Geert Moerman, Wim De Vilder. © Nathalie Dolmans

 

Vlaamse export cruciaal voor welvaart

Vorig jaar exporteerden Vlaamse bedrijven voor 380,5 miljard euro aan goederen, waarvan 2/3 binnen de EU en 1/3 erbuiten. Een recordbedrag. “De welvaart in België is dominant afhankelijk van het succes van Vlaamse bedrijven op buitenlandse markten. Het belang van de ondersteuning van de uitvoer van Vlaamse bedrijven kan dan ook moeilijk overschat worden,” stelt Jef Wittouck, managing director bij Christeyns en voorzitter van de raad van bestuur van Voka Oost-Vlaanderen.

Ook de blijvende interesse van buitenlandse investeerders voor ons land is cruciaal. In 2021 investeerden buitenlandse bedrijven voor 2,86 miljard euro in Vlaanderen en werden hier 295 nieuwe projecten opgestart door buitenlandse investeerders. “Dat zijn indrukwekkende cijfers, maar niets is voor altijd en terecht maakt Voka zich zorgen over de aantrekkingskracht van Vlaanderen en België voor buitenlandse investeerders,” vervolgt Wittouck. “Exportpromotie is voor een open economie als de Vlaamse van vitaal belang.”
 

Internationale cijfers Vlaanderen

Investeringen en export

  • 380,5 miljard euro export aan goederen
  • 2,86 miljard euro buitenlandse investeringen in Vlaanderen
  • 295 projecten opgestart door buitenlandse investeerders

Maatschappelijke rol blijven spelen

Tillekaerts blijft bovendien niet bij de pakken zitten na haar vertrek bij FIT. Haar voorzitterschap van de Regentenraad van de Nationale Bank van Belgë en het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen Gent vult ze aan met een zitje in de raad van bestuur van Proximus: “Dit mandaat beschouw ik als een eer en een uitdaging tegelijk. In een zeer snel evoluerend technologisch globaal speelveld komt het erop aan aan de top te blijven staan, zonder afbreuk te doen aan ethische-, sociale- en duurzaamheidsprincipes,” aldus Tillekaerts. 

legende
Vlnr. Jef Wittouck, Claire Tillekaerts, Geert Moerman. © Nathalie Dolmans


 

Heb je vragen of opmerkingen over dit persbericht? Laat het ons weten!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Op de hoogte blijven van onze acties rond belangenbehartiging uit onze regio?

Meld je aan of maak een account om dit aan te passen.

Contactpersoon

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Ledenrelaties

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.