Skip to main content

CitizenLab geeft e-democracy vorm

  • 28/06/2018

Het gaat snel voor CitizenLab. In twee en een half jaar tijd groeide de start-up uit tot een internationaal e-democracyplatform, gebruikt door 75 steden en gemeenten. Al dat harde werk werd begin 2018 beloond. De twee oprichters, Aline Muylaert en Wietse Van Ransbeeck, beide 24 jaar, prijkten op de '30 under 30 Europe'-lijst van het financiële magazine Forbes. Deze award wordt ieder jaar uitgereikt aan beloftevolle Europese vernieuwers die jonger zijn dan dertig en zich lieten opmerken door durf en vernieuwing.

CitizenLab
Wietse Van Ransbeeck & Aline Muylaert

CitizenLab is een e-democracyplatform waar burgers zowel top-down als bottom-up inspraak kunnen hebben in hun lokaal beleid. "Vandaag ziet bijna geen enkel van de burgervoorstellen het daglicht en dat willen we echt proberen te veranderen", legt Wietse uit. "Ik denk dat wij daarin een enabler kunnen zijn om die burgerinbreng makkelijker en minder arbeidsintensief te maken", vult Aline aan. Samen hebben ze de drang om de politieke infrastructuur te vernieuwen gekoppeld aan de interesse om te ondernemen. 

Hoe het vertrouwen van de burger in de politiek terugwinnen? Dat is de insteek van CitizenLab. De idee dat je voor de komende x jaar een vakje aankruist om iemand aan te stellen, in welke mate is dat echte democratie? "Wat wij willen doen met CitizenLab is gaan naar een systeem waarbij je op lokaal niveau op een laagdrempelige manier mensen kunt aansporen hun ideeën en hun mening te laten weten", legt Wietse uit. Daarbij richten ze zich voornamelijk tot jongeren. "De meerderheid wilt participeren en meer inspraak hebben, maar vandaag zegt 80% van de jongeren dat ze niet gehoord worden. Dat terwijl tegenwoordig bijna iedereen een smartphone heeft, een mogelijk middel om meer zeggenschap te geven. Steden doen vandaag al aan offline participatie via debatavonden, waarbij oudere mensen vaak oververtegenwoordigd zijn. Door daarnaast een e-democracyplatform te gebruiken zijn beide visies vertegenwoordigd."

Inspiratie

Naast een e-democracyplatform gaat CitizenLab nog een stapje verder met 'CitizenLab Acadamy', een blog met best practices. "Je kan er whitepapers, blogartikelen en cases op terugvinden van hoe een stad bepaalde zaken heeft aangepakt en tot welk resultaat dat heeft geleid. Veel steden en gemeenten werken rond exact dezelfde problematieken en staan voor dezelfde uitdagingen. Op CitizenLab Academy kunnen zij inspiratie opdoen." Via deze blog zochten al veel buitenlandse steden en gemeenten toenadering tot CitizenLab, waaronder Den Haag en Vancouver. 

Wietse en Aline zijn naast zakenpartners ook een koppel. Hoe ze dat combineren met hun ondernemerschap? "Het klinkt misschien niet super romantisch, maar we kunnen al werken samen tijd spenderen. We hebben ook dezelfde challenges en ups en downs", vertelt Wietse. Aline ziet vooral hun complementariteit als een meerwaarde. "Wietse is meer visionair en strategisch, terwijl ik meer operationeel ben."

Het tweetal viel al meermaals in de prijzen, waaronder de Tech Startup Award voor beste studentstart-up, een nominatie op de Smart City World Expo in Barcelona en begin dit jaar dus een bekroning op de prestigieuze Forbes '30 under 30 Europe'-lijst. "En dit is nog maar de start. We willen nog verschillende stappen zetten en koesteren nog heel wat ambities voor de toekomst. Niet alleen voor ons, maar ook voor de 'naam' CitizenLab hebben de bekroningen op internationaal vlak heel wat credibiliteit opgebracht." Ook zijn die erkenningen volgens Aline en Wietse een voorbeeld voor andere jonge ondernemers. "We willen jongeren de goesting en de durf geven om zelf de stap richting ondernemen te zetten", klinkt het bij Aline.

Droom

Waar zien Wietse en Aline CitizenLab in de toekomst? "Nu ligt de focus vooral op de impact die we kunnen hebben op het politiek systeem." Het uiteindelijke doel? "We willen vooral globaal erkend worden als diegenen die een nieuw model hebben neergezet voor lokale democratie. We willen zoveel mogelijk burgers en steden uit verschillende landen op ons platform krijgen. De droom is dat zo'n 10.000 burgers dagelijks voorstellen indienen, waarvan er dan wereldwijd honderd voorstellen per dag worden geïmplementeerd."

Meer weten? Surf naar www.citizenlab.co

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - De Tijd