Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Circomat loodst de bouwsector in de circulaire economie

Circomat loodst de bouwsector in de circulaire economie

  • 08/10/2019

Onlangs mochten 22 bedrijfsleiders en managers, die dit jaar het MBA Highlights traject volgden, hun certificaat in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse afstudeerceremonie. Tijdens deze ceremonie werd ook weer de prijs voor de beste business case uitgereikt. Die ging dit jaar naar Rudi Ghelen (Ecomat), Chris Bergs (Antwerps Sportpaleis) en Wim Decraemere (Limaru) voor hun startup Circomat.

MBA Highlights?

Omdat er in Limburg geen business school is, organiseert Voka – KvK Limburg ieder jaar MBA Highlights in samenwerking met de Solvay Brussels School of Economics & Management. Deze opleiding combineert academische kennisoverdracht en hands-on ervaringsuitwisseling. De reeks van 5 tweedaagse modules loopt van januari tot juni en vindt plaats onder leiding van programma-manager Peter Manet (Manet Management in Motion).

MBA Highlights richt zich op ondernemers en leidinggevenden met minimaal 5 jaar ervaring, die hun onderneming willen laten groeien of willen doorgroeien
naar een top-level managementfunctie. Voor deze achtste editie van MBA Highlights tekenden 22 deelnemers present.

Wim Decraemere (Limaru), Rudi Ghelen (Ecomat), Chris Bergs (Antwerps Sportpaleis).
Wim Decraemere (Limaru), Rudi Ghelen (Ecomat), Chris Bergs (Antwerps Sportpaleis).

 

Circulaire economie

Onder die 22 deelnemers was ook Rudi Ghelen, zaakvoerder van Ecomat. Dit bedrijf uit Genk en Zoersel is gespecialiseerd in materialen om duurzaam,
ecologisch en gezond te bouwen. “We houden daarbij ook rekening met een goed gebruik van grondstoffen. Iets wat in de toekomst alleen maar belangrijker zal worden, als je weet dat we tegen 2050 een serieus gebrek gaan hebben aan bepaalde grondstoffen,” legt Rudi uit. Vanuit die filosofie ontwikkelde Rudi de basis voor zijn business case.

“Ik wilde onderzoek doen naar de mogelijkheden van een bouwhandel in de circulaire economie. Ik liep al een tijdje rond met dat idee en dankzij MBA Highlights is het in een stroomversnelling geraakt. Ik heb aan het begin van het traject mijn idee gepitcht en zo ook mijn kompanen gevonden. Chris Bergs (Antwerps Sportpaleis) en Wim Decraemere (Limaru) vonden de problematiek van circulaire economie ook heel interessant. En zo was ons groepje gevormd.”

“Ik wilde onderzoek doen naar de mogelijkheden van een bouwbedrijf in de circulaire economie. Ik liep al een tijdje rond met dat idee en dankzij MBA Highlights is het in een stroomversnelling geraakt.”

Rudi Ghelen

De case: Circomat

De grote vraag die het trio zich stelde: is dit project te financieren? “Circulaire economie is nog maar pas in opgang. Er zijn nog veel blinde vlekken, maar er zijn ook veel kansen,” aldus Rudi. “We hebben uitvoerig financiële modellen bekeken en marktonderzoek gedaan naar de verschillende systemen die we zouden kunnen aanbieden.” Het resultaat? “Een apart bedrijf oprichten was niet haalbaar, we moesten het creëren onder Ecomat. We doopten het bedrijf dan ook – toepasselijk – Circomat.”

De samenwerking tussen de drie partners verliep vlot, ondanks het feit dat Chris en Wim beperkte ervaring hadden met het thema. “Ik had me geen betere
partners kunnen wensen,” glundert Rudi. “Ze hebben zich heel goed ingewerkt. Ze wilden zich echt inleven in de thematiek: zo zijn ze ook op bedrijfsbezoek gekomen bij Ecomat. Het was inspirerend om zo’n enthousiaste ondernemers te zien.”

mba h 19

 

Van idee naar realiteit

Het hoogtepunt van MBA Highlights is de presentatie van alle cases aan een professionele jury. Die bestond dit jaar uit Benjamin Beeckmans (Solvay Brussels School of Economics & Management), Sandro Rossetti (Group Bruno en winnende case van 2018) en Axelle Henrard (Voka – KvK
Limburg). “Die presentatie was een hele oefening op zich. We hadden een uitgebreide paper geschreven en om die op 12 minuten te presenteren, dat was niet evident,” vertelt Rudi. Wat gaf volgens hem de doorslag voor de overwinning? “Volgens de jury was onze case het meest concreet. Wij konden echt
beginnen aan een opstart. De andere cases waren ook heel interessant, maar vaak nog voorwaardelijk. Nu, onderschat het ook niet! Uiteindelijk moet je je case op een goede drie maanden uitwerken. Dat vraagt heel wat werk en onderzoek, op relatief korte tijd.”

De prijs is binnen, maar wat nu met Circomat? “Ik kan met heel veel trots zeggen dat Circomat vandaag een feit is. We hebben een vestiging in Antwerpen, waar we 4 systemen aanbieden. De bouwmaterialen en -componenten worden niet alleen via verkoop- en verhuurdiensten aangeboden, maar ook als products-as a-service. Dat sluit ook volledig aan bij het circulaire verhaal dat inzet op het maximale hergebruik van materialen. We hebben nu onze eerste klanten en hopen verder naam te maken. We mikken niet alleen op particulieren en professionals, maar ook op kantoren, winkels, musea en event-organisaties,” aldus Rudi.

Waardevol netwerk

Het spreekt voor zich dat Rudi tevreden is met zijn traject: “Ik ben blij dat ik MBA Highlights gevolgd heb. Ik wilde dat al langer doen maar ja, als ondernemer heb je niet veel tijd op overschot. Tijdens een infoavond vorig jaar heeft Peter Manet, die ik nog kende van vroeger, me toch overtuigd.”

Volgens Rudi ligt de waarde van MBA Highlights niet alleen in de kennis- en ervaringsuitwisseling, maar ook in het netwerk. “Ik was verbaasd dat de groep zo snel zo hecht werd. We hadden heel uiteenlopende profielen en interesses, maar dat zorgde net voor een interessante dynamiek. Je krijgt zo niet alleen kennis via de opleiding, maar ook via andere ondernemers. Zo scherp je je eigen capaciteiten aan, maar ik heb soms ook bevestiging gekregen dat ik goed bezig was. En dat is ook altijd leuk natuurlijk!”

MBA Highlights 2020

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Is MBA Highlights echt iets voor jou? Kom dan naar onze infosessies en ontdek alles over deze unieke opleiding!

Meer info: www.voka.be/limburg/mba
Contact: michele.martens@voka.be