Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • CIAC 100 jaar: Een eeuw oud en meermaals zijn tijd vooruit

CIAC 100 jaar: Een eeuw oud en meermaals zijn tijd vooruit

 • 12/06/2023

De (auto)mobiliteit is volop in beweging. CIAC koppelt 100 jaar ervaring aan een scherpe visie op de toekomst van de sector. We blijven snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen en als betrouwbare partner tegelijk de focus houden op de individuele en professionele klant. Vandaag staat de derde generatie van de familie de Hemptinne aan het roer van CIAC en de opvolging is verzekerd.   

 

foto
Vandaag staat de derde generatie van de familie de Hemptinne aan het roer van CIAC

 

tekening

 

Tekst Jan Van Gyseghem

Met een eeuw expertise …

In augustus 1923 start in de vervallen gebouwen van het Pand, nabij de St.-Michielskerk te Gent, een opmerkelijk garagebedrijf. Initiatiefnemers zijn vijf Gentse families die mogelijkheden zien in de verkoop en herstelling van rijdend legermateriaal. De familie de Hemptinne is de grootste aandeelhouder. Het bedrijf luistert naar de naam Compagnie Interallié de l’Automobile et du Cycle, kortweg C.I.A.C. 

In 1928 sluit het garagebedrijf een contract af met Peugeot voor de invoer van Peugeot, Packard (VS) en Chenard-Walcker (F) in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en in Zeeuws-Vlaanderen. Vanaf 1969 zorgt de constructeur zelf voor de invoer van de Peugeotmodellen, maar de samenwerking met CIAC loopt verder tot 2019. 
In de loop van zijn geschiedenis verkast CIAC enkele keren naar een meer geschikte locatie, eerst in de Bagattenstraat, dan Einde Were om zich in 2014 te vestigen op de Brusselsesteenweg in Ledeberg.

Eind jaren 1970 begint CIAC, als één van de eerste in het land, met de verhuur van auto’s. De activiteiten groeien succesvol uit tot CIAC Fleet, tot op vandaag een belangrijk onderdeel van de groep met een vloot van 2.200 voertuigen.

In 2003 wordt CIAC een multimerken bedrijf. Als gevolg van wijzigende Europese regelgeving zijn autodealers niet langer gebonden aan één invoerder. CIAC reageert snel en neemt het Gentse Ford Vandersmissen over. In 2005 volgt de overname van de Toyota-concessie en in 2019 sluit CIAC een contract af met Lexus, het premiummerk van Toyota.

CIAC blijft onvermoeid nieuwe opportuniteiten verkennen in de volatiele autowereld. De oprichting van het multimerken koetswerkbedrijf ‘Carrosserie Bijloke’ is een volgende stap in de ontwikkeling. Het ervaren carrosseriebedrijf biedt vandaag een mooie uitdaging voor de schaarse vakmensen die zich in de sector aandienen.

… klaar voor de uitdagingen van morgen

Gewapend met een eeuw automobielexpertise is CIAC klaar om in te spelen op de toekomstige mobiliteitsuitdagingen. Het toenemend gebruik van elektronica in auto’s en de trend naar elektrificatie zorgt voor een concentratiebeweging in het dealerlandschap. Ook het profiel van de autotechnieker evolueert. CIAC is klaar voor die shift.

Na 2030 is in Europa geen plaats meer voor wagens met een klassieke verbrandingsmotor. Bij CIAC Fleet is nu reeds een derde van de auto’s elektrisch aangedreven. Vanaf 30 juni 2023 zullen bedrijven enkel nog elektrische auto’s kunnen afschrijven.

De spectaculaire evolutie van de technologie zorgde de voorbije jaren voor een prijsverhoging van nieuwe auto’s. Met het ruime aanbod van occasiewagens zorgt CIAC er echter voor dat de auto in de toekomst niet voorbehouden blijft voor de happy few.

Het succes en de kwaliteit van CIAC steunt op een ploeg van 85 gedreven medewerkers die wij – gezien de moeilijke arbeidsmarkt – in belangrijke mate zelf opleiden. Zo blijft u ook in de toekomst verzekerd van een uitstekende service! 

CIAC

info@ciac.be | www.ciac.be

GENT
Brusselsesteenweg 506 – 9050 Ledeberg 
Toyota - tel. 09 231 78 78
Lexus – tel. 09 242 90 70
Ford – 09 235 37 11
CIAC Fleet – tel. 09 228 55 29

GENT
E. Van Hoorebekestraat 53 – 9050 Ledeberg
Carrosserie Bijloke – 09 235 87 70

AALST
Eendrachtstraat 2 – 9300 Aalst 
Toyota - tel. 053 76 96 00
Carrosserie Bijloke – tel. 053 76 96 04

 

logo

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2023: 

 • 10 jaar: Advocura, Direct, mo-vis, Piet Andries, Wavemakers
 • 15 jaar: Effectis
 • 20 jaar: Coor, Mederi, WITTENSTEIN
 • 25 jaar: Soundfield
 • 30 jaar: AAROVA, Sumitomo Bakelite Europe (Ghent)
 • 40 jaar:  PVG Liquids, Transuniverse Forwarding, Van Tornhaut
 • 50 jaar:  Bostoen
 • 55 jaar: Van Damme Team
 • 60 jaar: VTB - Van Rijsselberhge Beton (te lezen in ons decembernummer)
 • 75 jaar: Welders
 • 100 jaar: CIAC, TotalEnergies

Ontdek ze allemaal via deze link

Viert jouw bedrijf in 2024 een jubileum? Laat het ons weten!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Gent Jazz 2024
OV - Festival van Vlaanderen

Artikel uit publicatie