Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Christine Jamar verovert de wereld met Arabische volbloeden

Christine Jamar verovert de wereld met Arabische volbloeden

  • 09/11/2022

Dat je van een ezel geen koerspaard kan maken, dat weten we allemaal. Maar wanneer je wil weten hoe je succesvol Arabische volbloedpaarden kweekt, leg je best je oor te luister bij Christine Jamar. In haar stoeterij Jadem Arabians in Balen kweekt en traint ze deze prachtige dieren al sinds 1978. “Het is begonnen als een hobby, maar die is een beetje uit de hand gelopen”, lacht Christine. “Vandaag behoren mijn paarden wereldwijd tot de top. Daar kom je niet zomaar, ik moet daar samen met mijn medewerkers elke dag hard voor werken.”

Het is een zonnige herfstdag wanneer we op bezoek gaan in de stoeterij van Christine Jamar. Gelegen in het groen aan de Berkensingel in Balen is de rustige omgeving het eerste wat opvalt. We worden enthousiast begroet door een prachtige witte Arabische hengst, die in de ring gelegen op het binnenplein van de stoeterij zijn benen wat aan het strekken is. Zijn bazin is nergens te bespeuren. Even twijfelen we of we ons van tijdstip vergist hebben, maar dan komt Christine – smartphone nog in de hand – toegesneld. “Mijn excuses, ik zit nog in een call met een klant uit de Verenigde Staten”, roept ze ons toe. “Die moet ik echt eerst nog even afronden, daarna kom ik er zo snel mogelijk aan.” En weg is ze. Gelukkig zijn haar medewerkers paraat om ons op te vangen en een rondleiding doorheen de stallen en de omliggende weiden en landerijen te verzorgen. Op het einde van de rondleiding – onder de deskundige begeleiding van Christine, die intussen aansloot - maken we ook kennis met Noora J en Marrakech J. Dit zijn twee echte topmerries en dochters van Emerald J, dé legendarische hengst uit het kweekprogramma van de Balense stoeterij.

Het begon als een hobby, maar vandaag behoren mijn paarden tot de wereldtop.

Twee merries

Jadem Arabians, de stoeterij van Christine en haar echtgenoot Guy, is in één woord samengevat indrukwekkend. Verspreid over het domein van 26,5 hectare staan er meer dan negentig paarden gestald. Een groot deel is eigendom van Christine, maar ongeveer dertig van de dieren zijn kostgangers, die in het bezit zijn van sjeiks, prinsen en zakenmensen uit binnen- en buitenland. Deze worden door Christine en haar mensen klaargestoomd voor wedstrijden en shows over de hele wereld. “Als je dan weet dat het allemaal begonnen is als een hobby, met twee mooie - maar zeker geen perfecte merries, dan durf ik te zeggen dat we het niet slecht gedaan hebben”, vertelt Christine trots. “Als meisje en jonge vrouw was ik een jumpingruiter. Ik was gek op wedstrijden en deze namen heel wat van mijn tijd in beslag. Toen we gingen trouwen, wilde mijn man graag dat ik wat meer thuis was. Met pijn in het hart gaf ik het springen op. Maar de paarden wilde ik niet loslaten. Onze buurman bezat Arabische volbloeden en ik was al verliefd geworden op het karakter van deze dieren. Het zijn heel intelligente paarden, die gehecht zijn aan hun baas. Het zijn ook dieren die je niet kan dwingen om iets te doen. Je moet eigenlijk bijna onderhandelen met het paard om te krijgen wat je wil. Een Arabier slaan, dat werkt nooit. Mijn keuze was dus gemaakt: ik ging Arabische volbloeden kweken. We kochten twee merries en ik was vertrokken. Kleinschalig en met vallen en opstaan, maar ik deed het graag.”

Naam en faam

Merrie

 

paarden had. Haar keuzes waren de juiste en de paarden genoten duidelijk van haar aanpak, waardoor ze snel showwaardig waren. “Ik ben eigenlijk bijna onmiddellijk gestart met deelnemen aan wedstrijden”, blikt Christine terug. “En met de eerste veulens begonnen we die – in binnenen buitenland – ook te winnen. Toen ik dan in 1982 de kans kreeg om Poolse bloedlijnen te vermengen met mijn van oorsprong Russische Arabieren, was de trein definitief vertrokken. Mijn paarden verwierven naam en faam bij kenners in binnen- en buitenland en vanaf de jaren negentig waren er voldoende middelen om ook zelf paarden met Poolse bloedlijnen in de Verenigde Staten (elf merries en één hengst) aan te kopen. Op dat moment besefte ik dat ik niet langer over een hobby kon spreken en besloot ik om me professioneel met het kweken en trainen van Arabische volbloeden te gaan bezighouden. Het was meteen ook het moment dat mijn echtgenoot moes  toegeven dat zijn plan om me wat meer thuis te houden grandioos mislukt was (lacht). Er zijn momenten geweest dat ik jaarlijks meer nachten in het buitenland sliep dan thuis. Nu we wat ouder zijn is die balans wel wat meer in evenwicht en kan mijn man ook vaker meegaan wanneer ik weer op pad moet.”

Snel bleek dat het plan van mijn echtgenoot om me wat meer thuis te houden, grandioos was mislukt.”

Koning van Marokko en de kroonprins van Saudi Arabië

In de loop der jaren bouwde Christine een stevige reputatie op in de wereld van de Arabische volbloeden. Zij doet zaken met paardenliefhebbers over de hele wereld en kocht en verkocht volbloeden in opdracht van onder andere de koning van Marokko en de kroonprins van Saudi- Arabië. “Die vertrouwensband is er niet van de ene dag op de andere gekomen”, legt Christine uit. “Als vrouw in een mannenwereld – en zeker in het Midden- Oosten – heb ik mijn plaats echt moeten verdienen. Ik heb me hun cultuur eigen gemaakt, maar tegelijkertijd hen ook van in het begin verduidelijkt dat ik ook op mijn strepen sta. Zo is het in de Arabische wereld normaal niet gepast dat vrouwen mannen in de ogen kijken, maar ik legde hen uit dat ik geen zaken kan doen met iemand die me niet recht in de ogen kijkt. Ze hadden respect voor die houding en hebben dat dan pragmatisch opgelost door me te behandelen als hun zuster, want die mogen ze wel in de ogen kijken.”

Schoonheidsideaal

De paarden van Jadem Arabians zijn zeer gegeerd en de stoeterij heeft in de loop der jaren heel wat topdieren voortgebracht. “Paarden fokken en in het bijzonder Arabische volbloeden is geen gemakkelijke bezigheid”, weet Christine. “Je moet er om te beginnen een zekere aanleg voor hebben, maar daarnaast ook heel veel voor studeren. Het is belangrijk dat je de verschillende bloedlijnen kent, met alle daarbij horende eigenschappen. Je moet van zowel de merrie als de hengst de ouders en grootouders kennen. Op die manier kan je een goede inschatting maken van de kenmerken die een veulen zou kunnen krijgen. Arabische volbloeden moeten voldoen aan een schoonheidsideaal, maar elke stoeterij tracht wel bewust naar bepaalde kenmerken toe te werken. Hoe groter je kennis en hoe beter je oog, hoe meer kans op het gewenste resultaat. Maar bij elk toppaard dat je kweekt, komt ook telkens een gezonde dosis geluk kijken.”

De vertrouwensband met de koning van Marokko en de kroonprins van Saudi-Arabië kwam er niet van de ene dag op de andere

Twaalf miljoen euro

De prijzen die voor de toppers betaald worden zijn soms echt exuberant. “Er zijn sjeiks die paarden aankochten voor meer dan twaalf miljoen euro”, vertelt Christine. “Het duurste paard dat ik ooit verkocht, QR Marc, bracht vier miljoen dollar op. Zijn kleinzoon Gallardo J, die heel wat grote wedstrijden gewonnen heeft – waaronder het Dubai International Horse Championship en het WK voor Arabische volbloedpaarden in Parijs – is gekocht door de kroonprins van Abu Dhabi sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, die het schonk aan de Chinese president Xi Jinping. Uiteraard zijn deze bedragen uitzonderingen. Gemiddeld mag je rekenen dat een hengstveulen met de juiste schoonheidskenmerken dat net van zijn moeder af is rond de 100.000 euro waard is. Wanneer het dier zich goed ontwikkelt, gaat die prijs snel de hoogte in. Voor de echte toppers zal gemiddeld een prijs van rond de twee miljoen euro betaald worden.” Toch tempert Christine het enthousiasme. Want om die toppers te kunnen kweken, moeten er ook heel wat investeringen gedaan worden. “We verkopen spijtig genoeg niet ieder jaar een toppaard”, zegt Christine. “En soms verkopen we een goed paard niet, omdat we ons kweekprogramma sterk moeten houden. Daarnaast hebben we heel wat vaste kosten: onze infrastructuur, onze veertien medewerkers, dierenartskosten, voedsel dat we moeten aankopen. En ook het deelnemen aan wedstrijden en shows wereldwijd, wat nodig is om mijn reputatie en deze van de stoeterij hoog te houden, mag je niet onderschatten. Omwille van die redenen houden we ons naast het fokken van paarden, ook bezig met het verzorgen en trainen van arabieren van derden en verkopen we het sperma van onze tophengsten aan andere kweekprogramma’s.”

 

arabier

 

Topwedstrijd

Een andere bron van inkomsten zijn de wedstrijden. Wanneer een paard van Jadem Arabians goed scoort op een internationale wedstrijd, zeker op de wedstrijden in het Midden-Oosten, dan levert dat prijzengeld op. “De voorbije jaren waren omwille van de coronacrisis zeer moeilijke jaren”, vertelt Christine. “Shows gingen niet door, wedstrijden werden afgelast, mensen en dieren mochten niet reizen. Toppaarden werden er dus niet verkocht, want die koop je niet zonder ze gezien te hebben. Maar onze vaste kosten liepen wel gewoon door. In die jaren hebben het spermawinnen en de embryo-transfers ons hoofd boven water gehouden.” Christine was dan ook zeer blij dat er begin 2021 in de Qatarese hoofdstad Doha eindelijk opnieuw een topwedstrijd georganiseerd werd. “Die allereerste editie van het Katara Arabian Horse festival heeft vorig jaar ons jaar goed gemaakt”, zegt Christine. “Onze jonge hengst Muranas Nader, zoon van Emerald J, won in zijn leeftijdscategorie. Goed voor 212.000 euro aan prijzengeld en een gouden borststuk voor een paard van 550 gram, afgewerkt met 545 diamanten en vier robijnen.”

Liefde voor de dieren

Ondanks het feit dat Christine en haar echtgenoot intussen ruim de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben, denken ze nog lang niet aan stoppen. “Ik doe het nog te graag”, besluit Christine. “Het doel is nog altijd om de mooiste dieren te kweken en die overal ter wereld te laten schitteren. Ik vind het ook belangrijk om mijn kennis en kunde door te geven aan jonge mensen. Die komen hier graag in de leer, omdat ze weten dat ze veel opsteken en kansen krijgen. Iedereen die wil werken en gepassioneerd is door paarden, die wil ik op sleeptouw nemen. En daarnaast zijn we natuurlijk wel al met de toekomst van Jadem Arabians bezig. Guy en ik hebben geen kinderen en we weten dat we dit niet oneindig zelf kunnen doen. Het is dus belangrijk dat we tijdig iemand vinden die dit verhaal levend houdt. Iemand die dit – net zoals wij – niet voor het geld doet, maar uit liefde voor deze prachtige
dieren.”

Artikel uit publicatie