Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Chili is een fascinerend land met tal van zakelijke opportuniteiten”

“Chili is een fascinerend land met tal van zakelijke opportuniteiten”

  • 02/10/2023

Al meer dan 50 jaar is Veldeman Groep uit Bree de referentie voor de ontwikkeling, productie, verhuur en verkoop van tijdelijke (zeil)structuren. Met vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika is het bedrijf ook internationaal een topspeler. Met name in Chili is Veldeman erg actief. Welke tips heeft Ludo Ost, commercieel directeur bij de groep en Global Ambassador Chili, voor wie wil zakendoen in dit Zuid-Amerikaanse land?

Veldeman Groep in beeld

In 1950 startte oprichter Pol Veldeman met de verhuur van tenten voor markten, trouwerijen en kleine evenementen. Anno 2023 is Veldeman Groep een internationale wereldspeler in de productie, verkoop en verhuur van zeilstructuren in alle vormen en formaten. “In ruim 35 landen bedienen we bedrijven en organisaties uit diverse sectoren, zoals de eventsector, de industrie en de verkoop en verhuur aan tentenverhuurders”, geeft Ludo aan.

“Zo’n tien jaar geleden, in 2012, openden we een vestiging in de Chileense hoofdstad Santiago”, blikt Ludo terug. “Als commercieel directeur stuur ik de verkoop aan internationale klanten aan en leid ik – samen met onze CEO – de commerciële activiteiten in de VS en Chili mee in goede banen.”

Chili in een notendop

Na ruim een decennium zakendoen in Chili kent Ludo dit land door en door. “Chili is het meest democratische land in Zuid-Amerika, met een stabiel politiek en economisch klimaat. Er heerst relatief weinig corruptie, maar jammer genoeg is er wel een grote kloof tussen rijk en arm. Het enorme land – 25 keer de oppervlakte van België – telt amper 18 miljoen inwoners, waarvan de helft in de hoofdstad Santiago woont.”

“Met gematigde winters en droge, hete zomers zijn de omstandigheden ideaal voor landbouw. Avocado’s, kersen en appelen zijn belangrijke exportproducten. Ook de visserij en wijnbouw bezorgen het land welvaart. De belangrijkste economische activiteit is echter de mijnbouw, met de ontginning van koper, lithium en goud als belangrijkste niches. En die mijnbouw is voor Veldeman een belangrijke bron van omzet.”
 

Ludo Ost
Ludo Ost, Veldeman Groep


Ring van Vuur

“Omdat Chili in de zogenaamde Ring van Vuur ligt, is de kans op vulkaanuitbarstingen en aardbevingen erg groot. Met onze tijdelijke structuren bieden we klanten in het land totaaloplossingen om hun activiteiten in alle veiligheid en comfort uit te oefenen. Anderzijds is de mijnbouw goed voor 95 procent van ons omzetcijfer in Chili. Voor onder andere megatrucks – van ruim 640 ton – zorgen we voor tijdelijke structuren die deze voertuigen beschermen tegen de gure weerelementen.”

Trots volk

Hoe ervaart een expert als Ludo zakendoen met Chili? “Chilenen zijn een erg trots volk. Tegelijk zijn ze heel wat hiërarchischer en legalistischer ingesteld dan Europeanen. Dit vergt enig geduld bij het zakendoen, waarbij je soms ook rekening moet houden met de nodige bureaucratie. En ook op het vlak van stiptheid moet je soms het nodige geduld hebben, al valt dit bij zakelijke contacten vaak best wel mee.”

“Een belangrijk aandachtspunt bij zakendoen is dat Chilenen erg veel belang hechten aan een gezonde werk-privébalans, met veel aandacht voor het gezin en de familie. Zondagen worden standaard gereserveerd voor de familie, en werkweken – bijvoorbeeld in de mijnbouw – stoppen al op donderdagavond.”

“En vergeet vooral niet te investeren in persoonlijk contact met partners en klanten, als belangrijk onderdeel van een succesvolle zakelijke relatie.”

Global Ambassadors

Onze global ambassadors hebben een uitgebreid buitenlands netwerk en/of inspirerende ervaring. Hierdoor zijn ze een ideaal klankbord voor ondernemers die zaken willen doen over de landsgrenzen. Benieuwd naar hoe onze global ambassadors jou kunnen inspireren?

Klik hier voor meer info!

Contactpersoon

Christine Thonnon

Manager internationalisatie

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie