Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Charles Van Lerberghe: “Leerrijk om te zien hoe andere bedrijven challenges aanpakken”

Charles Van Lerberghe: “Leerrijk om te zien hoe andere bedrijven challenges aanpakken”

  • 14/10/2020

Charles Van Lerberghe lijkt wel voorbestemd voor het ondernemerschap. Zijn overgrootvader richtte 80 jaar geleden de voorloper van AVL Metal Powders op, zijn grootmoeder is een telg uit een familie in de textielindustrie. Zelf is hij plantmanager van Ter Beke in Veurne en met zijn eigen bedrijf Charlie’s Cosmetics lanceert hij binnenkort zijn eerste producten.

Foto Charles Van Lerberghe

“Wij hebben in onze familie inderdaad het ondernemerschap in ons bloed”, lacht Charles. “80 jaar geleden richtte mijn overgrootvader André in het centrum van Kortrijk een bedrijf op dat loodwitpigment maakte. Om milieuredenen moest hij daarmee stoppen en richtte hij het huidige AVL Metal Powders op, dat metaalpoeders produceert. Mijn broer, mijn zus en ik zijn de vierde generatie. Wij zitten sinds 4 jaar geleden in de raad van bestuur, dus we zijn zijdelings betrokken bij het bedrijf.”

Charles volgde een masteropleiding in de chemie aan UGent en deed daar een jaar business school in Barcelona bovenop. Na een lange reis naar Azië kon hij quasi meteen aan de slag bij Ter Beke. De groep is de grootste producent van lasagnes in Europe en de grootste vleesproducent en -versnijder van Europa. “Ik startte er in juli 2017 als ‘Young Potential’ en draaide enkele maanden mee in verschillende divisies. Na ongeveer een half jaar werd ik gevraagd om in de fabriek in Veurne een investering van 20 miljoen euro te ondersteunen. Toen wist ik nog niets van het versnijden en verpakken van vlees. Vanaf dan ben ik stevig opgeklommen tot waar ik nu sta als plantmanager.” Een uitdaging, vertelt hij. “De combinatie van een groot personeelsbestand (dat groeide van 60 naar 150 mensen), hoge volumes en lage marges creëert wel een bepaalde druk. Bovendien heeft de vleeswarenindustrie vaak te kampen met een negatief imago. Onterecht, want vlees is een kwaliteitsproduct.”

Experiment wordt bedrijf

Toch vond Charles – of beter: maakte hij – tijd om een gloednieuw product te bedenken en te maken. “Toen ik in 2017 enkele maanden in het labo van AVL Metal Powders werkte, wou ik testen hoe metaalpoeder zich gedraagt in combinatie met andere ingrediënten en componenten. Ik maakte een gouden lippenstift die eigenlijk op niets trok, maar kreeg daar toch zeer goede reacties op van enkele vriendinnen. Ik was zelf zo getriggerd door de vraag waarom die lippenstift er zo lelijk uit zag, dat ik die verder wilde ontwikkelen. Voor ik het wist had ik geïnvesteerd in chemische producten voor cosmetica. Ik kon het niet meer loslaten voor ik de perfectie had bereikt; dat zit in mijn karakter. De lippenstift wordt nu getest bij een toxicologisch bedrijf. Dat is de laatste fase. Over enkele maanden kunnen we het gamma eindelijk lanceren op de Europese markt, onder de naam ‘Charlie’s Cosmetics’.”

Voka West-Vlaanderen kent Charles al lang via het familiebedrijf. Onlangs kwam hij ook voor de eerste keer naar een evenement van Jong Voka. “Ik vond dat heel interessant. Ik kom zeker ook naar de volgende evenementen. Het is zeer leerrijk om bij bedrijven uit andere sectoren te zien hoe zij hun moeilijkheden en challenges aanpakken, hoe ze omspringen met supply chain of hr,… Die dynamiek opent je blik voor andere manieren van werken. En het netwerken is natuurlijk ook interessant. Met Jong Voka kan je zeker je business versterken.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag