Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Cateringbedrijf in de bres voor zwaar getroffen woonzorgcentrum

Cateringbedrijf in de bres voor zwaar getroffen woonzorgcentrum

  • 18/11/2020

Het Aarschotse cateringbedrijf Groep VDAL, uitbater van feestzaal ’t Rietlaer, restaurant Harte Troef en sporthorecazaak De Mixx, is aan de slag in het zwaar getroffen woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot. Door een covid-uitbraak zijn een veertigtal bewoners en een tiental medewerkers besmet. Twee keukenteams zijn in quarantaine geplaatst. 

De 30 werknemers van cateringbedrijf Groep VDAL uit Rillaar (Aarschot) zijn al een tijdje grotendeels in technische werkloosheid geplaatst. Toen de Aarschotse burgemeester Gwendolyn Rutten zaakvoerder Clement Van der Auwera om hulp riep voor een ongeziene crisissituatie in woonzorgcentrum Sint-Rochus, twijfelde de ondernemer geen seconde. “We zijn met veel plezier ingegaan op de vraag van de burgemeester”, zegt Clement. “Bij dezen wil ik onze mensen bedanken voor hun engagement. Je moet het maar doen.”

Zes overlijdens 

Bijna een week geleden werd in Sint Rochus een zware Covid-uitbraak vastgesteld op de afdeling De Statie (personen met dementie). Alle 34 bewoners blijken besmet te zijn. Het virus heeft ook negen zorgkundigen te pakken. De afdeling werd onmiddellijk in ‘cohorte’ geplaatst, wat betekent dat ze volledig volgens strikte veiligheidsvoorschriften werkt en ook qua werking totaal is afgezonderd van de rest van het centrum. Intussen zijn zes bewoners van De Statie overleden, van een handvol is de situatie kritiek.

Keukenpersoneel in quarantaine 

Ook in de keuken van Sint-Rochus sloeg het virus toe, waardoor twee ploegen van telkens een tiental medewerkers in quarantaine werden geplaatst. Voor de aanlevering van de maaltijden werkt Sint-Rochus noodgedwongen samen met het ziekenhuis in Tienen. De logistiek ter plaatse is sinds vorige week in handen van het leger (militairen uit de kazerne van Peutie, nvdr.) en cateringbedrijf Groep VDAL uit Rillaar.

Portioneren/ontsmetten

In afwisselende bezetting zijn een twintigtal medewerkers van het bedrijf aan de slag in de keuken, waar de aangeleverde maaltijden worden geportioneerd en klaargezet per afdeling. Na het eten doet de ploeg de afwas en de ontsmetting. Ze blijven zeker tot donderdag aanstaande, waarna de toestand zal geëvalueerd worden. Het team van Van der Auwera werkt onder het goedkeurend oog van wijlen Sooi Lambaerts, de schoonvader van de VDAL-zaakvoerder. In het kader van de campagne ‘Dementie in beeld’, die dementie bespreekbaar moet maken, siert de beeltenis van Sooi de voorgevel van Sint-Rochus.

’t Rietlaer en Harte Troef 

Groep VDAL is het moederbedrijf achter feestzaal ’t Rietlaer, restaurant Harte Troef en sporthorecazaak De Mixx in het naburige Herselt. Sinds de sluiting van de horeca zijn alle zaken gesloten. “Ik verwacht dat een heropening pas eind januari volgend jaar aan de orde zal zijn”, zegt Van der Auwera. “Een heropening heeft pas echt zin wanneer de situatie helemaal onder controle is. Heropstarten om dan binnen enkele weken weer de deuren te moeten sluiten, dat zou pas rampzalig zijn. Een derde lockdown moet dan ook vermeden worden”, besluit de horecaondernemer.

Door: Door Alain Trappeniers (bron)

Contactpersonen

Pascal Caroyer

Adviseur Belangenbehartiging Hageland

Liesbeth De Kegel

Coördinator digitale communicatie

Proximus