Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Carla Dejonghe (Open VLD) en Karin Brouwers (CD&V) duiken de redactie in van Belga News Agency

Carla Dejonghe (Open VLD) en Karin Brouwers (CD&V) duiken de redactie in van Belga News Agency

  • 14/09/2021

Op vrijdag 10 september trokken Carla Dejonghe en Karin Brouwers naar Brussel om de redactie van Belga News Agency te ontdekken, dé Belgische leverancier van nieuws en feiten.

De stage begon met een valse noot wanneer een algemene stroompanne de redactie nagenoeg plat legt. Nu zijn ze bij Belga News Agency voor geen kleintje vervaard en hebben zij in hun 100-jarige geschiedenis wel met grotere zorgen te kampen gehad. Belga is het grootste(tweetalige) Belgisch persbureau, dat nieuws uit binnen- en buitenland verspreidt onder de vorm van tekst, foto, video, audio en multimedia. De berichten vormen de informatiebron voor alle Belgische media, zonder uitzondering, zoals dagbladen en weekbladen maar ook nieuwszenders, audiovisuele media en online nieuwswebsites. De aandeelhouders zijn in hoofdzaak de Belgische mediagroepen.

De tweetalige redactie van het nieuwsagentschap, dat 135 medewerkers telt, is sinds december 2014 gevestigd in de Arduinkaai 29 in Brussel, een prachtig gebouw waar voorheen de redactie van De Morgen gevestigd was. Het is daar dat de twee stagiairs, Brussels kamerlid Carla Dejonghe (Open VLD) - samen met Zola, haar assistentiehond in opleiding - en Vlaams kamerlid Karin Brouwers (CD&V) onze gastheren ontmoeten.

Carla Dejonghe is geboren en getogen in Stokkel en kwam vanuit haar sociaal, lokale engagement in de politiek terecht. Ze is meter van daklozenvereniging Corvia vzw en fungeert al jaren als gastgezin voor een hulphondenorganisatie. Haar prioriteiten voor Brussel zijn beleid voor de grote groep alleenwonenden aldaar, voor een performant aanbod aan openbaar vervoer en meer verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruikers, evenals een inclusieve stad voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.

Voor Karin Brouwers is Belga geen onbekende. Buiten mobiliteit en toerisme is ook media één van haar stokpaardjes in het Vlaams parlement, waar zij sedert 2009 zetelt. Sinds 2014 is ze ook lid van de vernieuwde Senaat als deelstaatsenator. Zij startte haar politieke carrière in 1989 als gemeenteraadslid te Leuven en werd er van 2001 tot 2009 schepen, bevoegd voor ruimtelijke ordening en jeugd. Van 2003 tot 2009 was ze ook lid van de raad van bestuur van De Lijn.

We worden hartelijk verwelkomd door Hans Vandendriessche, hoofdredacteur, en Lieven De Maertelaere, chief service officer, en krijgen een mooi overzicht van het 100-jarige bestaan van Belga, de structuur van het aandeelhouderschap, de kenmerken – Snel/relevant/betrouwbaar/objectief - en de uitdagingen waarvoor het agentschap staat in onze digitaliserende maatschappij.

Nadat we een heerlijke lunch aangeboden kregen, werden we nog rondgeleid op de redactie (de stroompanne is ondertussen gelukkig verholpen), waar de bezetting door corona nog steeds niet volledig is. Ook hier was het aanpassen tijdens de pandemie en wordt er stilaan gewerkt aan een volledige terugkeer. Zoals we bij meerdere bedrijven horen zijn de opinies vaak verdeeld en is niet iedereen even gemotiveerd om het ondertussen opgebouwde ritme van thuiswerk terug af te bouwen.

Het was alleszins weer een ontzettend boeiende dag voor zowel stagiairs als stagemeesters.