Skip to main content
  • Nieuws
  • Cargo Brussels Airport kent boost door vaccinvluchten

Cargo Brussels Airport kent boost door vaccinvluchten

  • 16/12/2020

Vanop Brussels Airport zijn de afgelopen drie weken maar liefst zeven vluchten uitgevoerd met COVID-19-vaccins. Het gaat om vaccins van Pfizer-BioNTech, die in de Pfizer-site in Puurs worden geproduceerd. Zo wordt Zaventem een belangrijke draaischijf voor het luchttransport van vaccins.

De eerste vaccinvlucht vond eind november plaats. Sindsdien werden nog zes andere vluchten uitgevoerd. Het gaat om vluchten van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines en DHL. Brussels Airport verwacht dat het aantal transporten met COVID-19-vaccins de komende maanden nog zal toenemen. Het zal niet enkel om Pfizer-vaccins gaan, maar ook vaccins van andere farmaceutische bedrijven, voor zowel import als export.

Het vervoeren van een lading vaccins is geen sinecure. Het gaat immers om een temperatuurgevoelige vracht die via luchttransport vervoerd dient te worden in zeer specifieke omstandigheden. Daarom wordt op Brussels Airport – Europa’s grootste farmahub – gewerkt met mobiele frigoboxen, hightechcontainers en temperatuurgecontroleerde magazijnen. 

De verwachting is dat tot een kwart van de zowat 5.000 werknemers op Brucargo, de vrachtafdeling van de luchthaven, vroeg of laat betrokken zal zijn bij het coronavaccintransport.

Proximus