Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • CAPITAL biedt jongeren snelweg naar een job

CAPITAL biedt jongeren snelweg naar een job

  • 13/03/2023

“Brussel telt meer dan 700 vzw’s voor jongeren. Met CAPITAL bundelen we dat aanbod voor een aanpak op maat voor jongeren op zoek naar een financieel zekere toekomst. Het gaat snel en gericht.” Initiatiefnemer Hassan Al Hilou kan reeds resultaten voorleggen: 8.000 jongeren bereikt en 350 in een ontwikkelingstraject.

Hassan Al Hilou, van Iraakse afkomst, is op zijn 23ste reeds een klinkende naam in ondernemingsmiddens. Sinds een paar jaar is hij de trekker van CAPITAL vzw, een hub die Brusselse jongeren een snelweg wil bieden naar een opleiding of job die hen toekomst biedt.

CAPITAL beschikt over een groot pand aan de Brusselse kleine ring, vlakbij metrostation IJzer. Al Hilou kreeg het oud textielpakhuis in bruikleen van de Belgische holding Sofina. Achter de grijze art-nouveaugevel bevindt zich een metershoog atrium, overdekt met een lichtkoepel, met drie verdiepingen aan balkons die uitkijken op het middenplein.

Foto: Hassan Al Hilou lanceerde vorig jaar JobX, een virtuele rondgang op de arbeidsmarkt.

Hassan Al Hilou bij de lancering van Capital

IKEA van jeugdontwikkeling

De Covid-pandemie was voor Al Hilou de katalysator om deze hub te creëren. “In dit pand bood ik Brusselse jongeren een ontmoetingsplaats. Daar hebben we dan op verder gewerkt om voor de jongeren een reeks permanente diensten te ontwikkelen.” Al Hilou vertrok daarbij van de vaststelling dat Brussel heel veel verenigingen voor jongeren telt, en er veel middelen worden geïnvesteerd in allerlei begeleidingstrajecten naar werk en ondernemerschap. “Deze initiatieven zijn heel gefragmenteerd bezig en hanteren vaak tijdrovende  en dure begeleidingsmethodes. Met CAPITAL clusteren we dit aanbod en richten we dat naar een aanpak op maat. Wij zijn de IKEA van de jeugdontwikkeling in Brussel.” In de C-Hub detecteert een jeugdwerker van CAPITAL de talenten, dromen en passies van de jongeren om hen zo optimaal te connecteren met de juiste organisatie die klaarstaat om de jongere in kwestie verder te helpen. Daarbij wordt samengewerkt met scholen en publieke arbeidsbemiddelaars. Vorig jaar werd JobX gelanceerd. Door middel van trendy technologie, zoals virtual reality, hologrammen, digital touchscreen en cinema, worden tal van beroepen en sectoren belicht. Zo ontdekken jongeren spelenderwijs en op een paar uur tijd een palet aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt, die voor hen voordien vaak onbekend waren. Met het jongste initiatief CAPITALENT werd dan weer een one-stop-hub gecreëerd die gedreven Brusselse jongeren stimuleert en ondersteunt in het realiseren van hun eigen impact-onderneming om sociale en ecologische uitdagingen aan te pakken.

CAPITAL en bedrijven

CAPITAL geniet de steun van de Vlaamse Gemeenschap en het Brusselse gewest, maar haalt het gros van zijn financiering bij bedrijven. Die kunnen ook direct samenwerken, bv. in het programma JobX om jongeren de loopbaanmogelijkheden in het betrokken bedrijf te tonen. Tegen 2027 wil CAPITAL 30.000 Brusselse jongeren bereiken en ondersteunen in ontwikkeling. “Hiervoor zoeken we naar innovatieve partnerschapmodellen waar bedrijven ons voor kunnen contacteren”, aldus Al Hilou.

Interesse in een samenwerking? www.capitalbelgium.be

Artikel uit publicatie