Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Canada & Vlaanderen: Bondgenoten voor vrijhandel

Canada & Vlaanderen: Bondgenoten voor vrijhandel

  • 23/11/2018

Ambassadeurslunch

Op maandag 15 oktober ontving Voka Metropolitan in samenwerking met Voka Vlaams-Brabant en de Brussels Diplomatic Academy (VUB) de Canadese Ambassadeur Olivier Nicoloff voor een lunch met Vlaamse ondernemers. De Ambassadeur riep alvast op tot een partnership tussen Canada en Vlaanderen in het pleidooi voor vrijhandel. 

Foto's: Studio Dann 

CEO van Voka - Vlaams Netwerk van Ondernemingen Hans Maertens opende de lunch met een verwijzing naar de indrukwekkende resultaten van CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada dat nu al een jaar van toepassing is. Zo steeg de Vlaamse export naar Canada in 2017 met bijna 25% om vervolgens in de eerste helft van 2018 nog eens een stijging van maar liefst 32% op te tekenen. De horrorverhalen die in ons land opgehangen werden aan dat verdrag toen het goedgekeurd moest worden, blijven daarentegen uit. Maertens stelde dan ook dat de tegenstand die CETA een dik jaar geleden ondervond volkomen misplaatst was.

Ambassadeur Nicoloff bevestigde het grote succes van CETA: in de EU is België de op vijf na grootste exporteur naar Canada. De Ambassadeur vond het overigens vooral betreurenswaardig dat CETA werd weggezet als een verdrag dat enkel voordelen oplevert voor grote bedrijven. CETA is immers in de eerste plaats bedoeld om het leven voor kmo’s makkelijker te maken door onder andere douaneprocedures een stuk te vereenvoudigen. Voor grote bedrijven zijn zulke ingewikkelde procedures immers een stuk minder problematisch dan voor kmo’s.

De Ambassadeur stelde daarnaast dat Canada en Vlaanderen beiden sterk gebaat zijn bij een open vrijhandelssysteem gebaseerd op duidelijke regels. In de huidige internationale context waar protectionisme steeds meer de kop op steekt, moeten Canada en Vlaanderen dan ook de handen in elkaar te slaan om de verdiensten van vrijhandel te promoten.

Tot slot stelde Voka CEO Maertens dat de handel tussen Vlaanderen en Canada nog steeds verbeterd kan worden. Uit een enquête van de Belgisch-Canadese Kamer van Koophandel over CETA bleek immers dat de overgrote meerderheid van de respondenten maar basiskennis heeft over het verdrag. De Ambassadeur stelde dat hij ervan overtuigd is dat Vlaamse ondernemers in de komende jaren hun weg steeds meer zullen vinden naar Canada en de vele voordelen van CETA zullen ondervinden. Voka en de Canadese Ambassade zijn alvast bereid om samen Vlaamse ondernemers te begeleiden in die tocht over de Atlantische Oceaan.

Foto
 V.l.n.r. Hans Maertens (Voka), Olivier Nicoloff (Ambassadeur Canada), Cailin Mackenzie (Brussels Diplomatic Academy (VUB))

 

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie november 2018.

Proximus