Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Buitenlandse bedrijven injecteren 205 miljoen in onze regio

Buitenlandse bedrijven injecteren 205 miljoen in onze regio

  • 05/02/2021

Afgelopen jaar hebben buitenlandse bedrijven 205 miljoen euro aan investeringen gedaan in de Mechelse en Kempense economie. Het geld gaat vooral naar de uitbreiding van bestaande faciliteiten. Dat blijkt uit cijfers die Voka – KvK Mechelen-Kempen heeft opgevraagd bij Flanders Investment & Trade (FIT).  “Het gaat niet alleen om een aanzienlijke som. De regio’s Turnhout en Mechelen zijn ook nog eens aantrekkelijker geworden om in te investeren. Turnhout stijgt twee plaatsen, Mechelen één”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen. 

GrafInvesteringen

Corona of niet: buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar 205.598.150 euro geïnvesteerd in de regio’s Mechelen en Turnhout. Een terugval ten opzichte van 2019 (245 miljoen, -16%). Maar de regio houdt stand want op Vlaams niveau is de daling feller voelbaar (-60%). 

“Bedrijven hebben in 2020 groen licht gegeven voor 34 grote investeringsprojecten. Die zullen de komende tijd worden verwezenlijkt. Het gaat om 15 investeringsprojecten in het arrondissement Mechelen en 19 in Turnhout. Ik hecht bijzonder veel waarde aan die 205 miljoen euro. Nog meer dan anders. Want beslissen om miljoenen te investeren in een coronajaar, is extra straf”, zegt Tom Laveren van Voka - KvK Mechelen-Kempen. “Belangrijk in deze cijfers is dat de arrondissementen Mechelen en Turnhout stijgen in de ranglijst, als je kijkt naar het aantal investeringsprojecten. Turnhout is in 2020 goed voor 8,5 procent van alle Vlaamse investeringsprojecten en gaat zo van plaats 6 (in 2019) naar 4. Mechelen stijgt van 7 naar 6. Dat wil zeggen dat onze regio aantrekkelijker wordt voor buitenlandse bedrijven en investeerders. Ze geven een waardevolle injectie in onze economie. Een heel belangrijk signaal. Beide regio’s zijn strategisch goed gelegen als je de kaart van Europa bekijkt. Als Voka-Kamer werken we ook hard om regio’s en lokale besturen nog meer ondernemingsgezind te maken. En we zetten vol in op de branding van de regio. Deze cijfers zijn bemoedigend.”   

629 extra jobs
De aangekondigde investeringen zijn ook goed voor veel jobs. Voor het arrondissement Mechelen gaat het om 293 banen, voor Turnhout om 336 banen. “De aangekondigde projecten zijn investeringen in stenen én in mensen. Zo’n investering straalt ook af op de hele economie. Ook lokale ondernemers kunnen hierdoor een boost krijgen”, zegt Tom Laveren.
 

Graf3

In welke sectoren wordt er dan geïnvesteerd? In het arrondissement Turnhout gaat het vooral om maakindustrie (54 miljoen) en logistiek (32 miljoen). Dat is ook zo in Mechelen (maakindustrie: 100 miljoen, logistiek: 11 miljoen). 
De top 3 van investeringslanden in onze regio voor 2020 zijn het Verenigd Koninkrijk (100 miljoen), Nederland (81 miljoen euro) en Denemarken (9 miljoen). Zo’n 150 miljoen van de in totaal 205 miljoen euro gaat naar uitbreiding van bestaande bedrijven. Het overige geld is voor volledig nieuwe faciliteiten. “Dit wijst nog eens op het belang en de vraag naar ruimte om te ondernemen. Onze Voka-Kamer blijft er wel op aandringen om te sleutelen aan het vergunningsbeleid”, zegt Tom Laveren. “Een stroef beleid kan investeerders tegenhouden.”
 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder