Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Buitengewoon baksteen

  • 28/04/2023

Men zegt weleens dat de baksteen zo oud is als de mensheid. Wel, de eerste sporen van de met handen gevormde gebakken stenen situeren historici in het vierde millennium, van 4000 tot 3001 v. Chr. Maar in die tijd werd baksteen door een gebrek aan brandstof slechts sporadisch gebruikt voor buitenmuren van belangrijke gebouwen, of voor specifieke bouwprojecten zoals bruggenhoofden. Het is pas in de Romeinse tijd dat bouwen met gebakken stenen en pannen algemeen ingang vond. Overblijfselen uit de tweede eeuw zijn zowaar terug te vinden op het Vrijthof in Tongeren.

Johann Leten (Voka - KvK Limburg)


Tijdens de middeleeuwen en de industriële revolutie kwam de baksteennijverheid op kruissnelheid. Snel werd duidelijk dat de steenbakkers en later bij uitbreiding de bouwvakkers aan de wieg stonden van economische groei en welvaart. Het is dan ook geen toeval dat de bouwsector een van de meest betrouwbare steunpilaren wordt genoemd in onze maatschappij. Het is een sector die zorgt voor infrastructuur, voor werkgelegenheid, voor vooruitgang. Ook in Limburg. Maar tot onze grote spijt vertoonde ook onze immer standvastige bouwbedrijven het afgelopen jaar verschillende barsten. Stijgende grondstofprijzen, hoge loonkosten en een gebrek aan geschikte arbeidskrachten resulteerden vorig jaar in de meest pessimistische vooruitzichten in 14 jaar tijd, zo lang al organiseren we samen met sectorfederatie Embuild Limburg de jaarlijkse Bouwenquête.

"We moeten blijven bouwen aan de toekomst, met meer dan ooit de nadruk op duurzame bouwmaterialen en -technieken."

Gelukkig blijven de orderboekjes vandaag goed gevuld, en terwijl de prijzen van sommige bouwmaterialen nog stijgen (cement, isolatie en onze baksteen), vertonen andere grondstoffen lichte prijsdalingen. De grootste problemen met lange levertermijnen en bevoorradingen lijken achter de rug. Onze bouwsector kan zo even op adem komen.

Maar we moeten waakzaam blijven. De situatie is nog steeds niet dezelfde als voor de coronacrisis. En tegelijk moeten we ervoor zorgen dat we blijven bouwen aan onze toekomst, met meer dan ooit de nadruk op duurzame bouwmaterialen en -technieken, zoals revolutionaire bakstenen die niet gemaakt worden van cement maar met CO2 bijvoorbeeld. Deze boodschap geldt niet alleen voor onze bedrijven, maar des te meer voor onze overheden. Onze Limburgse economie staat immers voor gigantische investeringsuitdagingen door klimaatgerelateerde en digitale transities. De private sector in België investeert bovengemiddeld veel. We verwachten ook van de overheden een sterkere inspanning. Het opleggen van een investeringsnorm van jaarlijks minimaal 4% van het bbp kan een belangrijke eerste stap zijn om onze bouwers, verbouwers en industriebouwers een handje te helpen, steen per steen …

Contactpersoon

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie