Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bucomat plant nieuw magazijn neer in Kluisbergen

Bucomat plant nieuw magazijn neer in Kluisbergen

  • 05/04/2022

De afgelopen jaren waren voor Bucomat op zijn zachtst gezegd intens. Toen de Vlaming tijdens de coronaperiode aan het klussen sloeg in de tuin, schakelde de distributeur binnen de tuinsector een versnelling hoger. Om de huidige marktpositie te versterken, nam het familiebedrijf begin dit jaar zijn intrek in een nagelnieuw magazijn in Kluisbergen. 

foto
Thomas, Marie en Stefanie De Kimpe

 

Tekst Laurens Fagard – foto Wim Kempenaers

De passie voor alle soorten tuinzaden zit al lang in de genen van de familie De Kimpe. “Mijn grootvader was al actief in landbouwzaden, maar het is mijn vader die in 1981 gestart is met Bucomat als exclusieve verdeler van het Franse zadenmerk Vilmorin”, vertelt Marie De Kimpe. Zij runt de kmo samen met haar broer Thomas en zus Stefanie nadat ze recent de fakkel overnamen van vader Geert. 

“In veertig jaar tijd is het bedrijf onder de vleugels van mijn vader gegroeid door het aanbod voor de tuinsector stelselmatig te verbreden. Intussen hebben we een assortiment gaande van moestuinbakken tot ongediertebestrijding of bloempotten, leveren we aan bijna alle tuincentra in België en behelzen we ook een groot deel van de retailmarkt. Vorig jaar hebben we een omzet van 16 miljoen euro gerealiseerd. Ons succes hebben we voor een groot stuk te danken aan de harmonieuze werking in onze familie. Thomas neemt het commerciële luik voor zijn rekening, Stefanie waakt over de financiële zaken en ik ben het operationele aanspreekpunt. Alle taken zijn dus goed afgelijnd en we zijn enorm complementair.”

Nieuw zaadje

Toen Marie in 2017 als laatste van de drie kinderen in de zaak kwam, nam Bucomat zadenmerk Somers uit Mechelen over. “Dat bracht alles in een stroomversnelling. Afgaand op de vraag van de markt wilden we mee evolueren, maar plaatsgebrek was onze grootste rem. Ons vorig magazijn in Deinze was logistiek moeilijk te combineren met onze site in Mechelen dus begonnen we uit te kijken naar een nieuwe locatie. Die zoektocht bracht ons terug naar onze roots in Kluisbergen”, zegt Marie.

Na een proces van drie jaar is de ruwbouw af, de verhuis zo goed als afgerond en draait Bucomat op volle toeren als allereerste bedrijf op de industriezone die nog volop in aanleg is. Het is vanuit de bucolische Vlaamse Ardennen – de naam van het bedrijf is geïnspireerd op dit fraaie adjectief – dat Bucomat zijn logistieke processen op gang trekt. “Het is even hectisch geweest om alles te verhuizen, maar met dit magazijn wapenen we ons voor de toekomst. We beschikken nu over 12.000 m² ruimte om al onze producten te stockeren. Een van onze medewerkers vertelde onlangs dat hij 25.000 stappen per dag zet dus we hebben al overwogen om met steps te werken (lacht).”

“Naast onze bestaande activiteit als distributeur zijn we nu met Distri-Garden een logistieke afhandelingspartner voor de tuinsector. We ontzorgen onze klanten die liefst meerdere producten bij ons kunnen bestellen en laten leveren. Om dat brede gamma te kunnen blijven aanbieden hadden we de ruimte nodig en is efficiëntie cruciaal in onze processen. Voordien deden we alles nog met papieren bestelbonnen, maar onlangs zijn we overgeschakeld op een volledig geïntegreerd warehouse managementsysteem. Zo kunnen we perfect meten hoeveel orders we verwerken en zien klanten waar hun goederen zich bevinden.” 

Het is even hectisch geweest om alles te verhuizen, maar met dit magazijn wapenen we ons voor de toekomst”

Container met jobs

Nu de verhuis stilaan op zijn einde loopt en er binnenkort een plechtige opening plaatsvindt, betekent dat ook het einde van de vestiging in Mechelen. “De acht medewerkers die er werkten zullen niet mee verhuizen omdat de woon-werkafstand te groot is. Dat was geen evidente periode, want je neemt tenslotte afscheid van goede werkkrachten. Maar we hebben heel open gecommuniceerd zodra we wisten dat we zouden verhuizen en ze begrepen de beslissing om alles onder één dak te steken.” 

Plots moest Bucomat hierdoor op zoek naar nieuwe helpende handen. “Toen hier alles nog een werf was, hebben we een container geplaatst voor de deur met de boodschap dat we vacatures hadden. Tot onze grote verrassing is daar heel veel respons op gekomen in de streek. Er waren zelfs mensen bij die al lang ergens anders aan de slag waren en dit als een opportuniteit zagen om dichter bij huis te kunnen werken.”

“Zo hebben we opnieuw een enthousiast team kunnen samenstellen dat heeft meegeholpen met de verhuis. Het grote voordeel was wel dat ze meteen onze artikels leerden kennen en alles wisten staan in de rekken. Bovendien gaan onze nieuwe medewerkers nu ook twee keer per week naar Mechelen om daar te leren hoe ze met de machines moeten werken.”

(lees verder onder de foto)

foto
Het nagelnieuwe magazijn in Kluisbbergen

 

“Om onze groeiperspectieven mogelijk te maken, zijn er uiteraard nog versterkingen nodig bovenop ons team van 43 medewerkers. Er zijn flexibele werkkrachten die ons in de drukke seizoenen komen bijstaan, maar dat zal niet meer volstaan eenmaal we ook beginnen inzetten op niet-gebonden seizoensproducten zoals vuurkorven bijvoorbeeld.”

Gebundelde service

De ambities van Distri-Garden reiken ver. “Op onze nieuwe locaties hebben we alle uitbreidingsmogelijkheden om ons aanbod nog sterker en meer divers te maken voor klanten in de Benelux. Voor kleinere leveranciers die een beperkt assortiment willen onderbrengen bij een keten kunnen wij de volledige supply chain tot en met facturatie organiseren. Zo kunnen we hen in dat aspect ontzorgen en alles verloopt logistiek gezien een pak efficiënter. Bovendien krijgt de klant, die elektronisch kan bestellen via EDI, op die manier leveringen in bulk van meerdere leveranciers op eenzelfde pakbon en factuur.”

Waarom Accelero je bedrijf vleugels geeft

Marie nam vorig jaar ook deel aan het Voka-groeitraject Accelero waar 15 snelgroeiende bedrijven kennis en ervaringen met elkaar delen. “Je botst op dezelfde pijnpunten dus je kan heel goed relateren met andere zaakvoerders. Ik kon meteen enkele nuttige tips toepassen en dat praktische aspect maakt het voor mij enorm bruikbaar.”

Heb je ook interesse om hierbij aan te sluiten? Op 4 mei start een nieuwe groep op. 
 

logo

Contactpersoon

Céline Vermeeren

Arbeidsmarkt - Groeitrajecten

Accelero

 

Artikel uit publicatie