Skip to main content
  • Nieuws
  • Bryo in de kijker: Slimme video-analyse verbetert Limburgse ondernemingen

Bryo in de kijker: Slimme video-analyse verbetert Limburgse ondernemingen

  • 06/02/2020

Iedereen heeft de mond vol over Artificial Intelligence, maar hoe kan je als onderneming daar op een laagdrempelige manier je voordeel mee doen? De Hasseltse start-up Pixelvision ontwikkelt video-analysetools die een gevoelige winst opleveren voor retailers. “Omdat we grotendeels alles zelf ontwikkelen, kunnen we onze software ook inzetten in andere sectoren,” zegt CEO Nick Koopmans.

Nick Koopmans

“Na mijn studies werkte ik een tijdje in loondienst, maar besloot uiteindelijk toch om voor mezelf te beginnen. In eerste instantie hadden we een focus op de installatie van camerabeveiliging, maar meer en meer ging ik nadenken over de toegevoegde waarde van onze producten. Al gauw kwam ik uit bij computer vision,” vertelt de 30-jarige Bilzenaar. “Dat is een techniek waarbij je computers leert om data uit afbeeldingen en video’s te halen.” 

Retail en security 

De starter is vandaag twee jaar actief in dat specifieke segment. “We focussen ons voornamelijk op retail- en security- toepassingen. In dat laatste geval gaat het over de detectie van mensen en voertuigen in een bepaald gebied. Wat retail betreft, kunnen we in winkels het gedrag van klanten analyseren. Onze toepassingen tellen de bezoekers, maar herkennen eveneens het geslacht, de leeftijdsgroep en de kledingtypes die iemand aan heeft,” legt Koopmans uit. 

"Onze toepassingen herkennen het geslacht, de leeftijdsgroep en de kledingtypes die iemand aan heeft"

Een belangrijke klant in dat segment is GAB, de Benelux-verdeler van modemerken als Pepe Jeans en Scotch & Soda. Via zelfgebouwde applicaties en dashboards kunnen winkels op hun beurt analyses maken en zelfs de return-on-investment van het winkelpand bepalen. “Onze oplossingen kunnen ook winkelstraten monitoren en zo bepalen hoeveel mensen een winkelpand betreden. Dat kan je doortrekken naar smart cities. Zo worden wij ook ingeschakeld om metingen te doen bij bijvoorbeeld kruispunten. Via de camerabeelden meet onze software perfect hoeveel wagens, fietsers en voetgangers er passeren.” 

Efficiëntiewinsten 

Daarnaast biedt Pixelvision ook maatwerk aan. “Dat is enkel mogelijk omdat we bijna alles zelf bouwen en coderen. Voor het verwerken van de beelden heb je bijvoorbeeld een krachtige mini-computer nodig die eerst analyses maakt vooraleer de data naar de cloud gaan. Die computertjes kan je ook voorgeprogrammeerd in China kopen, maar dan heb je geen inzicht of ondersteuning in hoe de data verwerkt worden. Doordat we alles zelf doen, kunnen we de technologie dus ook makkelijk aanpassen voor andere sectoren.” 

De focus op niche is volgens Nick Koopmans ook een voordeel voor Limburgse ondernemingen. “Onze toepassingen zijn op die manier erg betaalbaar en de efficiëntiewinsten zijn enorm. Bij AVNet, een distributeur van elektronische componenten in Tongeren, gebruiken ze onze video-analyse om minuscule computerchips te tellen. Zo empoweren ze medewerkers om meer focus te leggen op andere belangrijke aspecten van hun taak.” 

Buitenlandse ambitie 

Vandaag is 20 tot 30 procent van de omzet te danken aan het buitenland. Koopmans: “Onze toepassingen zijn wereldtop, net omdat we diepgaande kennis hebben. Zo onderscheiden we onszelf van andere spelers. Onze ambitie is nu om te werken aan een wereldwijde uitrol.” 

www.pixelvision.be
 

Hoe kunnen we jou helpen?    

verder met voka

 

Schrijf je in voor deze opleidingen

Opleiding timemangement

hier meer uitleg over de opleiding

inschrijven klik hier

Contactpersoon

Joeri Stoop

Senior adviseur eigenaars-ondernemers