Heb je goesting om een eigen bedrijf op te starten? De komende maanden gaan we dieper in op een belangrijk stappenplan waarmee je op een duurzame wijze jouw start-up uit de grond kan stampen of verder kan laten groeien. De gouden regel: blijf kritisch en valideer al je stappen tijdens een uitvoerige zoekfase. Ontdek hoe Bryo-deelnemer Marylène Madou kon groeien dankzij het traject.
(Leestijd: 3 minuten) (Video-getuigenissen Marylène: 1 minuut 51 seconden)
Een onderneming opstarten gaat altijd gepaard met risico’s. Die kan je weliswaar minimaliseren door in je zoektocht consequent een stappenplan toe te passen waarin je drie fits bereikt, zeg maar drie cruciale vraagstukken waar je een duidelijk antwoord op moet formuleren.
Voorafgaand onderzoek
Voor je op zoek gaat naar die fits, moet je grondig nadenken over jezelf en je omgeving. Strookt mijn ondernemersprofiel – lees: mijn competenties, mijn netwerk, mijn ambities, mijn assets, mijn onderliggende motivatie, enz. - met mijn idee? Introspectie is een belangrijke eerste stap.
"Word expert binnen het domein van je startersidee en ontdek of je een meerwaarde brengt."
Je brengt de hypotheses van je ondernemersidee in kaart en kijkt vervolgens naar je omgeving. Word expert binnen het domein van je startersidee (markt, industrie, trends, enz.) en ontdek of je een meerwaarde brengt ten opzichte van andere spelers. Niet goed? Geen nood, beter falen in de onderzoeksfase dan in de uitvoeringsfase. Trek je conclusies en pas je idee aan.
Drie fits op een rijtje
Na de interne en externe expertise moet je op zoek naar drie fits. Eerst moet je nagaan of er een probleem is dat je binnen jouw gekozen klantensegment kan oplossen. Het in kaart brengen van die behoeften en inzichten is erg belangrijk, omdat je vanuit dat klantenprofiel zoekt naar een oplossing in de vorm van een product of een dienst en een onderscheidend businessmodel. Je wordt designer van je business.
"Vanuit het klantenprofiel zoek je naar een oplossing in de vorm van een product of een dienst én een onderscheidend businessmodel."
Heb je een probleem gedetecteerd en een oplossing geformuleerd? Goed, tijd om te valideren of jouw idee en oplossing écht relevant zijn voor je doelgroep. In deze fase kijk je of er al een kant-en-klare oplossing nodig is voor je validatie. Of misschien kan een formulering of prototypering van de oplossing, in termen van wat ze brengt qua voordelen en welke pijnpunten ze wegwerkt, al volstaan?
De derde fit heeft als doel om te valideren of het businessmodel duurzaam én haalbaar is. Alles blijft namelijk een assumptie zonder validatie! De zoektocht naar de validatie van een probleem, een oplossing, de voorkeuren, het verdien - en het businessmodel heeft als doel de onzekerheden van ondernemen systematisch weg te werken en je beslissingen te onderbouwen.
Valideren en terugkeren
Het voorafgaand onderzoek en het antwoord op de drie fits – jouw 3 eureka-momenten - komen uitgebreid aan bod in de volgende blogposts. Hiervoor maken we gebruik van een stappenplan waar je iedere keer je hypotheses valideert en evalueert of jouw idee wel kans op slagen heeft. Daarom noemen we het ook een iteratieve zoektocht.
Sommige stappen doorloop je meerdere keren, andere stappen doorkruisen elkaar dan weer. Je zoekt continu naar oplossingen voor bepaalde behoeften en problemen en leert uit de conclusies die je trekt. Dat heet waardecreatie.
Iedere maand zullen we een nieuwe stap toevoegen aan het stappenplan. Vergeet dus zeker niet om onze website af en toe te bezoeken. Of volg ons op sociale media.
Kunnen we jou helpen?
- Wil je een eigen onderneming starten of ben je net uit de startblokken geschoten? Dan is het Bryo-traject misschien ook iets voor jou.
- Heb je vragen? Onze collega's Joeri Stoop en Lucas Bellens helpen je graag verder.