Als startende ondernemer zoek je vaak naar een betrouwbare validatie van je ideeën of businessmodel. Ben ik nu écht wel goed bezig? Ondernemen is spijtig genoeg geen exacte wetenschap, maar met de Pimento-map heb je alvast een interessante tool in handen.
De komende maanden gaan we in verschillende blogberichten dieper in op de Pimento Map. Dat is een gratis tool waarmee je op een snelle, eenvoudige en accurate manier de slaagkansen van je businessmodel en -plan kan evalueren. Je kan de vragenlijst online invullen waarna je meteen feedback ontvangt. In het totaal doorloop je 18 ‘blokken’ die samen het geheel van de map vormen. Dat ziet er zo uit:
De Pimento Map bestaat uit twee centrale cirkels en vier kwadranten met telkens drie pijlers.
De binnenste cirkel, die uit vier delen bestaat, polst naar de maturiteit van je businessmodel, terwijl de tweede cirkel (twee delen) gaat over je businessplan, zeg maar de financiële aspecten zoals inkomsten en uitgaven.
De vier kwadranten geven je op verschillende niveau’s informatie over het standpunt van de koper, de concurrentiële positie van je aanbod, de financiële aspecten en de samenstelling van het team rond je.
Op het einde van de test krijgt ieder blok een kleurcode en zie je in één oogopslag waar de pijnpunten liggen.
Objectief overzicht
“De Pimento Map laat ons toe om een zo objectieve score toe te kennen aan een businessmodel of een businessplan. Je krijgt ook meteen een analyse-rapport”, zegt Joeri Stoop, senior adviseur starters bij Voka - KvK Limburg. “Je krijgt een objectief overzicht van je businessopportuniteiten en een vergelijking van de markt waarin je actief bent.”
Hij waarschuwt weliswaar voor wat de Pimento Map niet is: “Verwacht geen pasklare oplossingen voor je zaak of een feitelijk overzicht van de markt. Deze scan vertelt je niet hoe je jouw bedrijf moet organiseren.”
"Je legt werkpunten en risico’s van je businessplan bloot en formuleert acties"
Waarom is de Pimento Map dan wel nuttig? “Je kan aan de hand van een systematisch schema dat alle interne en externe factoren aankaart je vooruitgang meten", legt Joeri Stoop uit. "Je legt werkpunten en risico’s van je businessplan bloot en kan er de nodige acties aan formuleren. Die acties kan je naargelang de prioriteit op een tijdlijn plaatsen”, raadt de startersadviseur aan. “Door de test meerdere keren te doen, ga je de vooruitgang van je businessplan kunnen meten.”
Wil je de Pimento Map volledige doorgronden en er gerichte acties aan koppelen om jouw start-up te doen groeien? Spreek een keertje met één van onze startersadviseurs. Zij helpen je graag verder!