Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bryo blog 6: Met deze tool bouw je een waterdicht financieel plan...

Bryo blog 6: Met deze tool bouw je een waterdicht financieel plan...

  • 20/06/2019

De hervorming van het Belgische vennootschapsrecht heeft ook voor startende ondernemingen grote gevolgen. Er is niet langer een verplicht minimumkapitaal nodig voor een BV of CV, maar een goede berekening van je startkapitaal blijft cruciaal voor je persoonlijke aansprakelijkheid bij een faillissement. Een sterk financieel plan blijft dus erg belangrijk bij de opstart van je onderneming. Met een goed kasplan heb je alvast een handig hulpmiddel en een leidraad om financiële verrassingen te voorkomen.

Je hebt vast al van de nieuwe vennootschapswetgeving gehoord. Die werd flexibeler, moderner en sterk vereenvoudigd. Voor uitgebreide informatie over de veranderingen kan je steeds terecht bij onze adviseurs, maar zij focussen in deze blog op één belangrijke aanpassing: het kapitaal bij een BV en CV is niet langer een noodzaak.

Vroeger moest je als oprichter een minimumkapitaal van 18.550 euro voorzien in een BV of CV. Die vereiste is met de nieuwe wetgeving niet langer van toepassing. De inbreng van de vennoten vormt voortaan het eigen vermogen. De oprichters moeten wel voldoende middelen voorzien voor de activiteiten die hun vennootschap wil uitbouwen. 

"Wat ‘voldoende middelen’ nu juist zijn, moet iedere starter voor zichzelf uitmaken. En net die oefening is niet simpel."

Wat ‘voldoende middelen’ of werkingskapitaal nu juist zijn, moet iedere starter voor zichzelf uitmaken. En net die oefening is niet simpel. Meer dan ooit zal het als beginnend ondernemer belangrijk zijn om een sluitend deugdelijk financieel plan te hebben. Gelukkig kan je je goed voorbereiden met de hulp van een kasplan. 

Inzicht in je cashflow

Een kasplan is een interessante tool om bewust te zijn van het werkkapitaal dat je nodig hebt. Het geeft je inzicht in je cashflow en toont je maand per maand hoeveel geld je bijvoorbeeld nodig hebt om leveranciers op korte termijn te betalen. In het document noteer je jouw inkomsten en uitgaven op maandbasis, waardoor je kan schatten welk bedrag nodig is om uit de kosten te komen.

Je krijgt tot slot ook inzicht in je prijszetting. Als je klanten niet voldoende inkomsten opbrengen, zal je dat merken in het kasplan. Je kan dan bijvoorbeeld de prijzen verhogen of een andere doelgroep kiezen. Tijdens de sessies van het Bryo StandUp-traject krijg je meer inzicht in zo’n kasplan en reiken de adviseurs je een handig sjabloon aan. 

Fundament voor je financieel plan

Waar een kasplan je maand per maand inzicht geeft over je kasstromen, is een financieel plan slechts een weergave van je inkomsten en uitgaven op jaarbasis. Het is een foto, genomen op het jaareinde, van de belangrijke benodigdheden en uitgaven. Een kasplan is meer een film die je het hele jaar door ziet.

Het financieel plan is veel minder gedetailleerd en geeft je veel minder inzicht. Je kan een kasplan weliswaar perfect gebruiken als basis voor een financieel plan. De cijfers die je daar in opneemt kan je vervolgens staven met dat kasplan. 

foto

"Je kan een kasplan perfect gebruiken als basis voor een financieel plan."

Op die manier krijg je een onderbouwde berekening. Dat is nodig want in geval van een faillissement binnen de 3 jaar na de oprichting zal de rechtbank op basis van het financieel plan onderzoeken of je voldoende startkapitaal voorzien had. Is dat niet zo, dan kan je als vennoot toch persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. 

Bij een BV wordt namelijk een strikte scheiding gemaakt tussen privé en professioneel vermogen. Bij een eenmanszaak is dat niet zo, waarbij ze in het geval van een faillissement jouw huis en auto ook kunnen opeisen. Bij de BV is dat niet zo, zolang je maar ter goeder trouw bent en dit kan aantonen met onder meer je financieel plan.

Let op, met louter een kasplan alleen bouw je nog geen volledig financieel plan. Een passage bij een boekhouder blijft uiteraard zinvol.

Als prestarter of starter is het kortom meer dan ooit belangrijk om goed na te denken over het startkapitaal van je onderneming. Gelukkig sta je als starter nooit alleen. Velen gingen je al voor of nemen samen met jou de stap. Stap jij samen met hen in Bryo? Adviseurs Joeri en Lucas geven je graag meer informatie. 

Contactpersoon

Joeri Stoop

Senior adviseur eigenaars-ondernemers