Skip to main content
  • Nieuws
  • Brusselse werkzoekenden welkom in Vlaanderen

Brusselse werkzoekenden welkom in Vlaanderen

  • 05/07/2017

Werkgeversorganisaties Voka Metropolitan en Voka Vlaams Brabant juichen toe dat steeds meer Brusselaars een job vinden in Vlaanderen, voornamelijk in de Vlaamse rand rond Brussel, met de luchthaven als grootste aantrekkingspool. Het is volgens Voka ook een pluim op de hoed voor Actiris en VDAB en hun samenwerking in Brussel en de nationale luchthaven.

Steeds meer Brusselaars vinden een job in Vlaanderen, vandaag zijn het er bijna 50.000. Een goede zaak, vinden ook de werkgeversorganisaties Voka Metropolitan en Voka Vlaams-Brabant. “Bedrijven in de Vlaamse rand krijgen hun vacatures steeds moeilijker ingevuld en Brusselse werkzoekenden zijn zeer welkom om hier te komen werken”, aldus Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant. De voorbije 5 jaar steeg het aantal Brusselaars die in Vlaanderen werken met 8%. Deze trend zal zich de komende jaren wellicht doorzetten als gevolg van de vergrijzing in Vlaanderen, terwijl er in Brussel net veel jonge laaggeschoolde werkkrachten bij komen. De toenemende arbeidsmobiliteit van Brussel naar Vlaanderen is dus een win-winsituatie.

Goed werk door Actiris en VDAB

“De mooie cijfers zijn een pluim op de hoed voor Actiris en VDAB, die zowel in Brussel als op de luchthaven goed samenwerken”, vult Jan Van Doren, directeur van Voka Metropolitan, aan. “We steunen ten volle hun ambitie om deze stroom nog drastisch te verhogen, en staan klaar om hier aan mee te werken. Op de luchthaven, met ruime voorsprong de belangrijkste werkgever in Vlaanderen voor Brusselaars en zelfs de grootste private werkgever voor Brusselaars, gebeurt deze samenwerking tussen Voka en de arbeidsbemiddelaars reeds via Brussels Airport House.”

Mobiliteit en taalkennis blijven knelpunten

Toch zijn er nog enkele hinderpalen om de doorstroom van Brusselaars naar jobs in Vlaanderen te verhogen. “Het grootste gebrek blijft de taalkennis, nochtans een enorme troef voor Brusselaars die in Vlaanderen een job zoeken. Daarnaast missen Brusselse werkzoekenden soms bepaalde basisvaardigheden of aangepaste scholing. De reeds bestaande samenwerking tussen VDAB en Actiris voor de opleiding en toeleiding van Brusselse werkzoekenden naar jobs in Vlaanderen, mag dus zeker versterkt worden”, gaat Jan Van Doren verder. 

De mobiliteit, in het bijzonder openbaar vervoer, vormt een tweede aandachtspunt. “De nationale luchthaven moet nog beter bereikbaar zijn, ook voor ploegenarbeid of nachtwerk. Het voorstedelijk S-net van de NMBS kan hiertoe bijdragen, net als de geplande fietssnelwegen tussen Vlaams-Brabant en Brussel”, besluit Peter Van Biesbroeck.
 

Contactpersoon

Proximus