Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Brussels Truck Center: "Diversiteit is een luxe"

Brussels Truck Center: "Diversiteit is een luxe"

  • 04/03/2024

BTC kiest voluit voor diversiteit

Ze zijn er maar wat trots op: Brussels Truck Center (BTC) is de enige grote ‘mixed-dealer’ van de vrachtwagen en busbouwer Iveco in België. Verkoop, onderhoud, reparatie en terugname, BTC staat er tijdens de hele levenscyclus van hun wegmastodonten. Maar om dat te kunnen, hebben ze nood aan werkvolk, straf volk. Want hoe moderner de voertuigen, hoe moeilijker eraan te sleutelen valt. Zaakvoerders André Goffaerts en Annick Vander Bracht kozen daarom radicaal voor diversiteit en inclusie. En dat is een succesverhaal.

“Omdat het een verdomd moeilijke job is”, luidt het antwoord van zaakvoerder André Goffaerts op de vraag hoe het komt dat Brussel Truck Center (BTC) een van de enigen is in hun soort. “Je moet voortdurend bijscholen, er is zeker voor bussen behoorlijk veel tijdsdruk en – laat ons eerlijk zijn – het is niet de meest sexy job. Als er al automechaniekers uitstromen uit het onderwijs – dat zijn er jaarlijks maar een stuk of 6-7 – kiezen zij vaak voor  personenwagens omdat die aantrekkelijker zijn. Bovendien moeten we iedereen die hier aan de slag gaat, nog verder opleiden tot bus- of truckmechanieker.”

Op school geven ze die specifieke opleidingen immers niet, ze hebben het al moeilijk genoeg met het vinden van voldoende leerlingen voor autotechniek. Toch blijft samenwerken met onderwijs een belangrijke pijler voor BTC, zegt HR-manager Kimberly Verleysen: “We bieden plekken aan voor duaal leren en stageplaatsen en hebben hier ook een vaste begeleider voor in huis. Die man weet perfect hoe hij op professioneel en emotioneel vlak moet omgaan met die scholieren. En hij doet het erg graag. Hij slaagt erin wie hier komt stage lopen of duaal leren 100% te motiveren.” Ook samenwerkingen met VDAB en Actiris zijn lopende, de ene al wat vlotter dan de andere. Maar het blijft een feit: bus- of truckmecanicien is een knelpuntberoep. 

Brussels Truck Center - zaakvoerders

Zaakvoerders van BTC, Annick Vander Bracht en André Goffaerts.

Nood wordt deugd

“Tien jaar geleden hebben we de oefening gemaakt: waar zitten de arbeidskrachten die we nodig hebben en hoe kunnen we hen aan boord halen”, vertelt André. “Toen bleek dat diversiteit en inclusie een van de sleutels waren, hebben we daar ook radicaal op ingezet. Je moet als leidinggevende van in het begin duidelijk maken wat kan en wat niet en daar ook heel erg strikt in zijn. Het staat in onze vacatures en in onze arbeidscontracten: we hanteren een zero tolerance voor racisme en pesten op het werk. Bij sollicitaties vragen we hoe kandidaten hier tegenover staan. Zo trekken we mensen aan van wie we weten dat ze bij ons zullen passen. Omgekeerd vragen we ook dat je je niet verschuilt achter je afkomst. Iedereen is hier gelijk.”

Waar het aanvankelijk een keuze uit noodzaak was, staan André en Annick vandaag helemaal achter die stap: “Het was de beste beslissing die we konden nemen. De troeven van onze diverse en inclusieve bedrijfscultuur zijn enorm.” Gemotiveerde en loyale werknemers bijvoorbeeld, zegt André: “Doordat iedereen zich geapprecieerd voelt en door het onderlinge respect, voelt iedereen zich comfortabel. Dat gaat over taal en afkomst, maar ook over capaciteiten. We zetten iedereen in op zijn grootste sterkte.” Dat loont, want bijna 90% van wie tien jaar geleden begon bij BTC is er vandaag nog aan de slag.

“Ondanks de vele verschillende talen die hier gesproken worden, is er een enorme samenhorigheid tussen de werknemers”, gaat Kimberly verder. “We kennen echt een warme sfeer en groot onderling respect voor elkaars gewoonten. In onze sector is er de gewoonte om Sint Elooi te vieren. Dat is natuurlijk een katholiek feest, maar we vullen dit op multiculturele manier in en houden rekening met ieders wensen en overtuigingen. Wat dan opvalt, maar ook tijdens onze vrijdagse drink om de week af te sluiten, is dat iedereen door elkaar gaat zitten en niet per taal groepjes vormt, zoals je zou verwachten. Dat zegt voor ons alles.”

Foto: Kimberly Verleysen, HR manager bij BTC in gesprek met een collega.

Kimberly Verleysen van BTC

Diversiteit en inclusie moet je actief aanpakken, niet door een paar zinnetjes op je website te zetten.

André Goffaerts, zaakvoerder BTC

Diversiteit is een werkwoord

Een inclusieve en diverse bedrijfscultuur zoals die van BTC bereik je niet met een paar zinnetjes op je website. “Je moet dit actief aanpassen”, verklaart André. “Dat hebben we gemerkt toen de eerste mensen van allochtone origine hier kwamen werken. Ik dacht toen dat het volstond om hen te behandelen als het andere personeel en te verwachten dat zij zich aanpassen aan onze manier van werken. Maar we hadden snel door dat als wij ons wat aanpassen en openstellen, je veel meer terugkrijgt van je werknemers. De productiviteit en loyaliteit kreeg zo een enorme boost.”

“Naast die zero tolerance voor racisme gaat dat over kleine dingen”, vervolgt Kimberly. “Moslims bijvoorbeeld, doen vijf keer per dag een gebed. Door daar tijd en ruimte voor te voorzien, krijg je enorm dankbare en gemotiveerde werknemers. Hetzelfde geldt voor voeding of andere gewoonten. Het kost niet veel moeite om je aan te passen, maar je toont én krijgt er veel respect door.”

“Intussen staan we zover dat de bedrijfsorganisatie echt gericht is op diversiteit. Iedereen die hier begint, proberen we te koppelen aan iemand die zijn of haar eerste of tweede taal spreekt. Zo verzekeren we ons van een optimale kennisoverdracht en creëer je een warme en verwelkomende sfeer. We zijn zelfs blij als er een nieuwe taal bijkomt, zo kunnen we nog meer klanten in hun eigen taal helpen. Dat is een enorme luxe in onze sector.”

Het gevolg is dat steeds meer mensen zelf de weg naar BTC vinden, aangetrokken door die bijzondere bedrijfscultuur. “Wij dachten dat het lag aan de vele opleidingen en jobontwikkeling die we aanbieden, maar intussen zijn we er ons van bewust dat onze cultuur onze sterkste troef is”, stelt André tevreden vast.

btc groepsfoto

Grenzen aan de groei

Die instroom is meer dan welkom. Want de transportsector groeit enorm. “De laatste drie jaar steeg onze omzet met 80%”, legt de zaakvoerder uit. “Dat is fijn, maar dat maakt ook dat we flinke groeipijnen incasseren. Voorlopig lukt dat vrij goed, omdat we kunnen rekenen op gemotiveerd personeel dat perfect op elkaar is ingespeeld, maar het zorgt er wel voor dat we niet genoeg kunnen focussen op onze core business. Op dit moment is het vooral brandjes blussen.”

“Van waar die sterke groei komt? Twee belangrijke oorzaken: het product wordt alsmaar complexer waardoor kleinere spelers zonder scholing het niet meer kunnen oplossen. Die klanten komen dan naar ons. Daarnaast zitten dicht bij Brussel, op een kruispunt in midden-België,  waar veel met Iveco gereden wordt, zij komen ook steeds vaker bij ons terecht.”

“Vroeg of laat zullen we op de fysieke grenzen van onze huidige site (in Groot-Bijgaarden, nvdr.) stoten,” geeft André een nadeel van die groei aan. “Doordat onze sector erg regiogebonden is, moeten we hier in de buurt iets vinden. Maar de prijzen hier zijn voor een familiaal bedrijf bijna onbetaalbaar. We moeten onze huidige vestiging dus optimaliseren en noodoplossingen vinden, zoals het gebouw dat we in Kobbegem huren. Maar uiteraard geef ik toe dat we liever groeipijnen kennen dan zouden moeten afslanken, daarvoor ben ik te gehecht aan mijn mensen”, besluit André met een knipoog.

Wat is… Brussels Truck Center?

  • Zaakvoerders: André Goffaerts en Annick Vander Bracht 
  • Opgericht in: 2007, sinds 2019 is dagelijkse leiding in eigen handen
  • Vestiging: Groot Bijgaarden
  • Aantal medewerkers: 48
  • Aantal verschillende nationaliteiten: 14
  • Brussels Truck Center is hoofddealer van Iveco voor de regio Brussel en omstreken. Ze staan in voor verkoop, onderhoud, reparatie en terugname. www.btciveco.eu
     

Contactpersonen

Steve Vanhorebeek

Adviseur Arbeidsmarkt & Onderwijs

Isabel De Winter

Adviseur Arbeidsmarkt & Onderwijs - Preventieadviseur

Proximus

Artikel uit publicatie