Skip to main content
Map

Brussel trekt de media aan

  • 13/06/2019

De Standaard kondigde onlangs aan dat de redactie naar Brussel zal verhuizen, waar ook de VRT en Mediafin gevestigd zijn. Maar niet alle mediabedrijven lijken overtuigd van de troeven van Brussel: de redacties van Medialaan - de Persgroep Publishing verhuizen binnenkort naar Antwerpen.

Tekst: Charlotte Max - Foto: © Befimmo

“Onze verhuis naar Brussel is ingegeven door journalistieke en klimaatmotieven”, zegt Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard. “Veertig jaar geleden vestigden onze redactie en drukkerij zich aan de snelwegen in Groot-Bijgaarden. Maar nu de drukkerij zal verhuizen, kreeg ook de redactie de keuze om te verhuizen.”

Centrum van de macht

In eerste instantie zag de directie van Mediahuis vooral voordelen van een verhuis naar Antwerpen, op de hoofdzetel waar de redacties van Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen zitten. Verhoeven: “Maar toen stelden we ons de vraag: “Waar maken we de beste krant?”. Wij zijn een krant die het vaak heeft over instellingen en die journalistiek wil maken die de macht controleert. Daarvoor is er ook veel informeel contact nodig met die instellingen, die bijna allemaal in Brussel zitten.”
 
“Ook bereikbaarheid en mobiliteit waren belangrijke criteria. We moeten makkelijk bij de macht geraken, willen uit de files blijven en willen minder afhankelijk zijn van bedrijfswagens. We kunnen moeilijk een voorvechter zijn voor schone lucht, maar onze eigen praktijk niet veranderen. Vanuit de nieuwe kantoren aan het centraal station kunnen we veel gemakkelijker gebruikmaken van het openbaar vervoer. Bovendien bekijken we ook welke deel- systemen we kunnen gebruiken om ons gemakkelijk én duurzaam te verplaatsen.”
 

Onze nieuwsdienst wilde in Brussel blijven o.w.v. de nabijheid van de politieke beslissingscentra.

Jan Sulmont (VRT)

Ook de VRT stond enkele jaren geleden voor een keuze: op de bestaande site in Brussel blijven of verhuizen. Aangezien het gebouw te groot was geworden en een renovatie te duur zou zijn, besliste men om te investeren in een nieuw gebouw op de Reyerssite. Jan Sulmont van de VRT- communicatiedienst: “Onze nieuwsdienst wilde in Brussel blijven o.w.v. de nabijheid
 
van de politieke beslissingscentra, fede- rale en Vlaamse overheid en de Europese Unie. Ook de plannen van het Brussels gewest en de gemeente Schaarbeek om de Reyerssite te transformeren tot een Mediapark speelden mee. Dat bood uitzicht op een aangename werkomgeving en een connectie met nieuwe mediabe- drijven. VRT kan zo ook bijdragen tot een Vlaamse verankering in Brussel.”
 

Tweetalig Brussel

Mediafin, uitgever van De Tijd en L’Echo, koos in 2006 al voor Brussel toen het bedrijf zich vestigde op de site van Tour & Taxis. “Voor ons was die keuze vooral gebaseerd op praktische overwegingen”, vertelt Frederik Delaplace, CEO van Mediafin. “Bij de oprichting van Mediafin zat de redactie van De Tijd in Berchem, terwijl L’Echo gemaakt werd in Anderlecht. Er moest dus een nieuwe locatie gezocht worden waar Nederlandstaligen én Franstaligen konden samenwerken. De keuze voor Brussel leek daarom evident. En voor twee zakenkranten is Tour & Taxis, een gebouw dat altijd een economische missie heeft gehad, een heel vruchtbare omgeving. Ondanks de uitdagingen zoals de mobiliteitsproblematiek en de onveiligheid rond het noordstation, zijn we nog steeds heel tevreden in Brussel.”
 

Verleidelijk Antwerpen

Eind dit jaar maakt Medialaan - De Persgroep Publishing de omgekeerde beweging: alle redacties van die groep, o.a. De Morgen en VTM Nieuws, verhuizen dan naar de nieuwe hoofdzetel van De Persgroep in Antwerpen. “De beslissing van de Persgroep om naar Antwerpen te verhuizen dateert al van 2016”, vertelt Sara Vercauteren, woordvoerder van Medialaan – De Persgroep Publishing. “Dat had toen  te maken met een aantal knelpunten van het gebouw in Kobbegem, zoals de beperkte bereikbaarheid met het openbaar vervoer en het feit dat De Persgroep veel activiteiten heeft in Nederland en Kobbegem nogal ver was. Daarom besliste men om een nieuw gebouw op te richten in Antwerpen.”

Toen De Persgroep in 2017 de volledige controle kreeg over Medialaan veranderde er één en ander. “Er moest opnieuw nagedacht worden over waar iedereen best zou werken. De gebouwen in Vilvoorde noch in Antwerpen zijn apart groot genoeg voor iedereen, dus beide sites moeten gebruikt worden. Het is niet omdat de redacties voortaan vanuit Antwerpen werken dat we Brussel loslaten. Zo blijven alle entertainmentdiensten en de radiostudio’s van Qmusic en Joe in Vilvoorde.”
 

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers in de Brusselse metropool, editie juni 2019.

Proximus