Skip to main content
  • Nieuws
  • Brussel kan centrum voor Fintech worden

Brussel kan centrum voor Fintech worden

  • 20/03/2019

“Brussel kan zich verder een positie uitbouwen in bepaalde niches in de financiële sector, en als kenniscentrum voor Fintech.” Zo stelde Lieve Mostrey, CEO Euroclear, op de voorjaarslunch van Voka Metropolitan. Daar liggen volgens haar nog opportuniteiten voor Brussel na de brexit.

Lieve MostreyDe CEO van Euroclear was ta gast op de voorjaarslunch op 18 maart om te spreken over de toekomst van Brussel als financieel centrum, mede in het licht van de brexit. Het Brusselse bedrijf is Europees leider op vlak van de afwikkeling van effectentransacties tussen financiële instellingen, voor beurzen en centrale banken. Het verzorgt de “settlement”: de gelijktijdige uitwisseling van de verhandelde waardepapieren en de betaalde cash. 

Vorig jaar handelde Euroclear voor 791.000 miljard euro transacties af, goed voor 10 keer het wereldwijde BBP. Gemiddeld hield het voor 29.000 miljard euro aan effecten aan voor zijn klanten. Het bedrijf telt wereldwijd een 4.000 werknemers, waarvan de helft in Brussel. 

De brexit laat Euroclear niet onberoerd. Zo verhuisde het eind vorig jaar de zetel van zijn groepsholding van Londen naar Brussel. Ook moet het zijn contractuele relaties met zijn klanten herzien. Lieve Mostrey verwacht evenwel geen massale exit van de financiële sector uit de Londense City, toch zeker niet op korte termijn. “Londen beschikt over zoveel financiële knowhow en een netwerk dat niet meteen verloren gaat.”

Ze denkt ook niet dat Brussel in een positie zit om omvangrijke bankactiviteiten aan te trekken. Mostrey: “Brussel is na de financiële crisis wat teruggeplooid op een lokale retailmarkt. Het is moeilijk te concurreren met grote financiële centra als Parijs of Frankfurt.” Maar de CEO van Euroclear gelooft wel sterk in de ontwikkeling van specifieke niches in Brussel. Brussel heeft een positie ontwikkeld in de afhandeling van financiële transacties en betalingsverkeer. Naast Euroclear heb je Swift en Bank of New York Mellon, en voor het betalingsverkeer Mastercard en Atos. 

“We hadden in deze niches ook activiteiten kunnen zien wegvloeien naar andere Europese financiële centra. Maar dat is niet gebeurd. Deze niches leunen sterk aan bij nieuwe ontwikkelingen op vlak van Fintech. Daar zit nog potentieel om verder een positie uit te bouwen, in samenwerking met onze universiteiten”, aldus de CEO van Euroclear. 

Internationale hotspot

Kris Cloots, voorzitter van Voka Metropolitan, onderstreepte in zijn inleiding hoe belangrijk het is dat Brussel zich kan ontwikkelen tot internationale hotspot. “Cruciaal is dat Brussel zijn positie versterkt in kennisintensieve niches, waarin het al relatief sterk staat… We rekenen daartoe ook bepaalde niches in de financiële wereld, zoals elektronisch betalingsverkeer, of de regeling van financiële transacties”, aldus Cloots.

Cloots riep ook op tot een krachtenbundeling van overheden, bedrijven, kenniscentra, om de aanwezige kennis te bundelen en internationaal te promoten. “We moeten ook zorgen dat we wereldwijd talent daarvoor aantrekken, onder meer met een snelle behandeling van hun dossier door de administratie waarbij ze ook in het Engels kunnen communiceren.”
 

Bekijk de foto's van de Voorjaarslunch hier.

Contactpersoon