Skip to main content
  • Nieuws
  • Brussel is de perfecte grond voor jonge ondernemers

Brussel is de perfecte grond voor jonge ondernemers

  • 15/02/2018

Wat trekt jonge ondernemers aan om zich in Brussel te vestigen? Young Voka Metropolitan deed
er onderzoek naar en bracht de resultaten in De Kenners van nieuwssite BRUZZ. "Brussel is
sexy, maar speelt dat niet voldoende uit."

"Onze leden zijn jonge, meestal Nederlandstalige ondernemers van onder de 40 die in Brussel wonen en werken", zegt Sunita Van Heers, voorzitster van Young Voka Metropolitan. "Brussel is voor hen de perfecte combinatie van veel jobopportuniteiten, werk, cultuur, horeca en ook andere ontmoetingen. Een van de belangrijkste aspecten is het internationale karakter van Brussel."

"Voor de leden van Young Voka Metropolitan is de stedelijke context belangrijk – die combinatie van wonen, werken en recreatie op één plek."

De online enquête werd per mail verstuurd naar ongeveer 150 ondernemers met een eigen zaak of high potentials van bedrijven in Brussel. 51 mensen hebben de enquête ingevuld, dat is dus 1/3. Daarnaast organiseerde Young Voka Metropolitan ook een evenement waarop ze een vijftal jonge ondernemers lieten praten over dezelfde thema’s, wonen en werken in Brussel.

Infographic85 procent van de ondervraagde ondernemers raadt anderen aan naar Brussel te komen. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Minpunten zijn de gekende mobiliteitsknoop, de onveiligheid en het gebrek aan groenvoorzieningen.

Perfecte testgrond

Brussel heeft veel potentieel, zegt Van Heers. "De ondernemers vinden dat we die diversiteit zouden moeten uitspelen, in plaats van het als een negatief aspect te beschouwen. Er zou meer samenwerking moeten zijn tussen verschillende culturen en taalgroepen. Daar zou Nederlands ook een plaats in moeten krijgen."

Brussel is sexy maar speelt dat niet voldoende uit, vonden de Voka-leden. Van Heers: "Brussel is de perfecte testgrond voor young potentials die in een internationale context willen werken. Wij zouden in de stad meer naar één beleid moeten gaan om al die troeven ook buiten Brussel uit te spelen."

Stedelijke context

Als de leden om een of andere reden uit Brussel zouden moeten vertrekken, zouden ze in België vooral naar Gent of Antwerpen uitwijken. Buiten België waren Berlijn, Londen en Parijs favoriet. "Omdat dat ook een stedelijke context is. Het is voor onze leden heel belangrijk om die combinatie van wonen, werken en recreatie op één plek te hebben." Opvallend: de vele groenvoorzieningen van Berlijn blijken een extra troef. Van Heers werkt zelf voor 3E, een consultancybedrijf rond duurzame energiesystemen.

Nabijheid van het openbaar vervoer is cruciaal om young potentials aan te trekken, stelt ze vast. Zij willen geen bedrijfswagens meer. "Wij promoten autodeelsystemen en het openbaar vervoer, net als meer en meer andere bedrijven in Brussel." Ze houdt een pleidooi voor meer en veiliger openbaar vervoer.

Tekst: BRUZZ – Foto: Studio Dann
Dit artikel verscheen eerder in Ondernemers Vlaams-Brabant, editie februari.

Meer info over Jong Voka en Young Voka Metropolitan?
zoe.vannieuwenhove@voka.be

 

Proximus