Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Brugge.Inc stelt eerste impactrapport voor

Brugge.Inc stelt eerste impactrapport voor

  • 19/06/2024

Brugge – 17 juni 2024. In februari 2021 arriveerden de eerste 3 start-ups in de INC.ubator van Brugge.Inc. Een ietwat aarzelende start voor een nieuw initiatief dat Brugge op de kaart moest zetten als innovatieve regio en stimulerende omgeving voor tech en digitale start-ups. Fast forward naar vandaag en de aarzeling is weg. De 3 start-ups zijn er 23 geworden en Brugge.Inc heeft indruk gemaakt, zo veel is duidelijk na de voorstelling van het eerste impactrapport tijdens de Brugge Awards.

Anno 2020 trekken veelbelovende tech en digitale start-ups uit de Brugse regio weg om elders in Vlaanderen hun ondernemingsplannen waar te maken. Een overduidelijk signaal dat Brugge dringend terug op de kaart moest worden gezet als innovatieve regio. Samen met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen werkte de Stad Brugge daarom een ambitieus actieplan uit. Eind 2020 al werd de vzw Brugge.Inc gelanceerd. Het doel? Brugge langs de voordeur binnensluizen in de top 10 van beste Vlaamse steden om een start-up te ontwikkelen. 

Om dat te bereiken krijgen innovatieve start-ups vanuit de INC.ubator een combinatie van 3 pijlers aangereikt: housing, coaching en community. Pablo Annys, voorzitter van Brugge.Inc en schepen van Ondernemen Brugge: “Die doorgedreven combinatie is de juiste gebleken, al hebben we het onszelf daarmee niet makkelijk gemaakt. We zien er bij de selectie van kandidaten streng op toe dat het gaat om innovatieve start-ups met de ambitie om te groeien. We willen niet zomaar zitjes vullen, we willen sterke ondernemingen zien ontstaan. We werken daarom bewust ook met twee interne businesscoaches, Evy De Bruyker en Aline Geldhof. Zij werken ter plekke en bouwen samen met de start-ups een intensief coachingstraject op maat uit. Ze matchen hen ook heel gericht met partners uit het Brugse ecosysteem.” 

Een bijzonder intensieve manier van werken maar één die loont, zo blijkt uit het eerste impactrapport. De ‘housers’ van Brugge.Inc realiseerden in 2023 samen een omzet van net geen 7,5 miljoen euro en stelden 34 mensen tewerk (freelancers niet meegerekend). 3 start-ups vroegen een patent aan, bijna 60% bracht een disruptief product of disruptieve dienst op de markt. Dit innovatieve talent kreeg ook in Vlaanderen én daarbuiten erkenning: de housers haalden samen 1 zilveren Henry Van de Velde Award, 3 tickets voor de Entrepreneurship World Cup en 1 erkenning als incubatee van het European Space Agency binnen. 

Ook Brugge.Inc zelf wist als organisatie impact te maken. Het merk vindt niet alleen bij het brede publiek stilaan ingang, maar vooral ook in het Brugse start-up ecosysteem. 70% van de in totaal 90 kandidaat-housers vonden hun weg naar Brugge.Inc dankzij doorverwijzing vanuit corporates, kennisinstellingen of collega-startersinitiatieven. Omgekeerd leidde Brugge.Inc de 63 niet-geselecteerde kandidaten naar andere spelers toe. Daarnaast matchte Brugge.Inc de housers met corporate partners. Deze laatste traden op als expert, klankbord, tester, partner of klant en hielpen zo de start-ups op weg naar groei. 

Na 3 jaar is Brugge.Inc goed op weg om de ambitie waar te maken, bevestigt Omar Mohout, Partner & Head of Digital bij Nova Reperta, die de digitale productbedrijven in Brugge.Inc analyseerde: “Brugge.Inc heeft in minder dan 4 jaar een opmerkelijke prestatie neergezet. Op Vlaams niveau hoort Brugge.Inc qua portfolio bij de top 10 clusters van digitale productbedrijven en scoort het beter dan bijvoorbeeld het Leuvense Arenberg Science Park of het Gentse Dok Noord. Op Belgisch niveau staat Brugge.Inc op een respectabele 15de plaats.” 

Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen, is uiteraard blij met deze topscore, maar misschien nog meer met de vaststelling van Omar Mohout dat “de impact van Brugge.Inc verder reikt dan de incubatormuren: het creëert een bruisend ecosysteem waar talent kan ontplooien en innovatieve ideeën tot leven komen.” Want daarom zette Voka West-Vlaanderen overtuigd mee de schouders onder dit initiatief: “We wilden het wegtrekken van creatief ondernemend talent tegengaan en daar zijn we absoluut in geslaagd. Je hoeft de cijfers niet eens te kennen: wie bij Brugge.Inc binnenspringt, voelt er meteen de positieve vibes van creativiteit en innovatie in de Brugse regio.”

Brugge.Inc stelt eerste impactrapport voor

Contactpersonen

Aline Geldhof

Member Services - Startend ondernemen

Evy De Bruyker

Member Services - Startend ondernemen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag