Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Brief aan Joe Biden: Open up, mister president

Brief aan Joe Biden: Open up, mister president

  • 11/06/2021

"Dear mister president, goed dat u er bent. Welcome to Europe. De grenzen van de wereld hebben lang genoeg op slot gezeten. Openheid is wat ons, de Vlaamse ondernemingen, betreft het ordewoord", zo stelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka vzw, naar aanleiding van het bezoek van Biden. Lees hier de hele brief.

Dear mister president, 

Goed dat u er bent. Welcome to Europe. De grenzen van de wereld hebben lang genoeg op slot gezeten. Openheid is wat ons, de Vlaamse ondernemingen, betreft het ordewoord. Laat ons in alle veiligheid onze continenten openen voor elkaar, zodat reizigers weer kunnen reizen. Zodat zakendoen bezegelen met een handshake weer mogelijk wordt. En laat ons ook ons beider economieën openstellen voor elkaar.  

We are in the same boat. De covidcrisis heeft ons in woelig water gebracht. Wij zijn oude bondgenoten. Laat ons elkaar helpen. We kunnen elkaars economische motor weer doen aanslaan. Dat vraagt openheid van zowel de Verenigde Staten als van de Europese Unie. De voorbije jaren hebben heel wat Amerikaanse bedrijven in België geïnvesteerd. En ook omgekeerd staan Vlaamse bedrijven sterk op de grote Amerikaanse markt

Let’s face it. We doen elkaar de duvel aan met tal van heffingen op staal en aluminium. We bikkelen om staatssteun aan onze luchtvaartbedrijven. Maar bovenal: we staren te veel naar onze eigen navel om de relance op gang te brengen.  

U kondigde voor 4200 miljard dollar maatregelen aan, met daarin een ongezien pak investeringen in de infrastructuur van uw land. Dat is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Wie nu investeert, verdient dat later dubbel en dik terug. Maar, mister president, waarom krijgen Europese bedrijven niet eveneens de kans om uw land herop te bouwen? Waarom opent u de Amerikaanse markt van overheidsaanbestedingen niet voor de rest van de wereld? We zijn in Europa erg goed in bouwen. Sommige van onze bouwwerken doorstaan al meer dan 2000 jaar de tand des tijds. We build to last. 

We have a dream. Een droom van een nieuw vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Een afsprakenkader waarmee we naar de klimaatoorlog kunnen. Een deal die een beter belastingsysteem installeert dat de oneerlijke concurrentie tussen landen wegneemt. Een verdrag dat zoveel mogelijk handelsbelemmeringen opheft. Elke crisis biedt ook kansen om grote stappen voorwaarts te zetten, stappen die in normale tijden jaren onderhandelen zouden kosten.  

Wie samenwerkt, doet groeien. De voorbije decennia hebben heel veel bedrijven uit de VS geïnvesteerd in ons land en met succes: de VS zijn al jarenlang de grootste investeerder in België. Vlaamse bedrijven vinden steeds meer en meer de weg om in uw land actief te zijn: we voeren voor meer dan 18 miljard euro uit naar uw land. Dat is de weg te bewandelen voor ons allen. We hopen dat u met deze spirit uw Europese reis aanvat.  

Wij geloven in de kansen van dit tijdsgewricht. Wij geloven in u als een president die de kracht van samenwerking kent en waardeert. Mister president, the time is now. 

We wensen u een fijn verblijf in Europa. 

Hans Maertens, Voka 

Contactpersoon

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd