Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Brexit: UKCA-markering uitgesteld en financiële ondersteuning uit het brexit adjustment reserve

Brexit: UKCA-markering uitgesteld en financiële ondersteuning uit het brexit adjustment reserve

  • 16/11/2022

Na de politieke turbulentie van de afgelopen maanden in het Verenigd Koninkrijk, lijkt met het aantreden van de nieuwe premier Rishi Sunak de wind wat gaan liggen. Het kersverse kabinet lijkt ook betere relaties met de EU na te streven, wat alleen maar toe te juichen valt vanuit de ondernemershoek. 

Hieronder twee verdere updates.

 
1.    Uitstel UKCA-markering tot 1 januari 2025

Bedrijven krijgen twee jaar extra de tijd om nieuwe productveiligheidsmarkeringen aan te brengen. Na Brexit zei de Britse regering een Brits alternatief te willen ontwikkelen voor het CE-keurmerk van de EU. Dit label waarborgt de veiligheid van elektronische, industriële en consumptiegoederen. 

Gezien de moeilijke economische omstandigheden wil de Britse regering het bedrijfsleven echter niet belasten met de eis om de oorspronkelijke (31 december 2022) deadline te halen.

De overheid blijft de CE-markering nog 2 jaar erkennen, zodat bedrijven tot 31 december 2024 de tijd hebben om zich voor te bereiden op de UKCA-markering. Bedrijven kunnen ook de UKCA-markering gebruiken, zodat ze flexibel kunnen kiezen welke markering ze willen toepassen.

Verdere info hier. 

2.    Brexitsubsidie Flanders Investment and Trade

Onder het Europese subsidieprogramma Brexit Adjustment Reserve heeft FIT een nieuwe oproep gelanceerd. Getroffen ondernemingen kunnen nu al vanaf 2 personeelsleden op de payroll een steunaanvraag indienen. Daarnaast zijn de subsidiebedragen verhoogd: tot € 50.000, in functie van de bedrijfsgrootte.

Omdat de Brexit een langdurig proces is, kunnen bedrijven in totaal 3 subsidieprojecten indienen. Wie al een Brexit-subsidie heeft gekregen, kan nu nóg 2 aanvragen indienen. De Brexit-subsidie bedraagt 90% van de aanvaarde kosten en telt bovendien niet mee voor het quotum van max. 4 subsidietoekenningen bij FIT. 

Belangrijk: de steunmaatregel is niet uitsluitend beperkt tot initiatieven op de Britse markt, maar is wereldwijd inzetbaar. Vlaamse ondernemingen die nieuwe markten willen verkennen als alternatief voor of aanvulling op de Britse markt, worden zo eveneens geholpen.

Een eerste oproep loopt tot 14 december, daarna zullen er nog volgen. 

Alle info hier. 
 

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Full bio of Petra Van Bouwelen