Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Brexit: Stand van zaken onderhandelingen

Brexit: Stand van zaken onderhandelingen

  • 21/10/2020

De onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK lijken steeds meer in een impasse te geraken. Het risico op een tweede economische crisis in januari 2021 na de ongeziene coronacrisis is dan ook zeker niet uit te sluiten. 

De onderhandelingen lopen vandaag tot op vandaag vooral spaak op drie grote punten. Eerst en vooral is er onenigheid over de zogenaamde ‘gelijke speelveld’-voorwaarden. Dit betreft de afspraak tot gemeenschappelijke regels rond staatssteun, klimaatbeleid, arbeidsvoorwaarden en nog vele andere zaken om te vermijden dat er oneerlijke concurrentie optreedt, waarbij Britse bedrijven aan lagere standaarden moeten voldoen dan Europese bedrijven maar toch tariefvrije toegang krijgen op de Europese interne markt.

De EU en het VK zouden het er overigens wel eens over zijn dat het gelijke speelveld gegarandeerd moet worden, maar het VK wil zich niet inschrijven in Europese regelgevende kaders omdat dit de Britse soevereiniteit zou aantasten. Voor de EU is het echter uitermate belangrijk dat er duidelijke en afdwingbare engagementen rond het gelijke speelveld worden opgenomen in het akkoord in plaats van loutere intentieverklaringen gebaseerd op algemene principes.
 

Voor de EU is het echter uitermate belangrijk dat er duidelijke en afdwingbare engagementen rond het gelijke speelveld worden opgenomen in het akkoord

Gilles Suply

Ten tweede is er discussie over de toegang tot Britse wateren voor Europese vissers na 1 januari. De EU wil immers zo veel als mogelijk de huidige toegang vrijwaren maar het VK wenst dit in te perken ten gunste van de eigen Britse vissers.

Ten slotte is er nog discussie over de zogenaamde governance structuur van het uiteindelijke akkoord. Dit gaat onder andere over sanctiemechanismes indien één van de partijen het akkoord niet naleeft. 

Het zal van cruciaal belang zijn dat in de komende weken de EU en het VK een compromis vinden op deze drie punten om op de valreep alsnog een akkoord in de brand te slepen.
Het zal van cruciaal belang zijn dat de onderhandelingen nu in een stroomversnelling geraken. Gebeurt dit niet, neemt het risico op een zogenaamde harde brexit met invoerheffingen zeer waarschijnlijk weer toe. De EU en het VK hebben alvast beslist om het tempo van de onderhandelingen op te schroeven.

Desalniettemin wordt het steeds duidelijker dat het risico op een ‘no deal’ groter wordt, waarbij heel wat Vlaamse ondernemers ook weer onderworpen zouden worden aan invoerheffingen. Bovendien is de huidige patstelling tussen de EU en het VK zo groot, dat het waarschijnlijk is dat de twee partijen in het beste geval een eerder minimaal akkoord zullen weten te onderhandelen waardoor Vlaamse ondernemers ook nog met heel wat nieuwe handelsbelemmeringen zullen worden geconfronteerd.
 

Stel uw vraag

Hebt u een dringende of praktische vraag over de Brexit met betrekking tot uw bedrijf of werknemers? U kan terecht bij:

Nationaal
gilles.suply@voka.be

Antwerpen-Waasland
thierry.lepoutre@voka.be

Brusselse metropool
isabelle.meulemeester@voka.be

Limburg
christine.thonnon@voka.be

Mechelen-Kempen
petra.van.bouwelen@voka.be

Oost-Vlaanderen
stefan.derluyn@voka.be

Vlaams-Brabant
isabelle.meulemeester@voka.be

West-Vlaanderen
leonid.guz@voka.be

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel