Skip to main content
  • Nieuws
  • Brexit: 5 tips voor een vlotte grensovergang

Brexit: 5 tips voor een vlotte grensovergang

  • 17/05/2019

Wat het betekent om geen eenheidsmarkt te hebben of af te bouwen wordt pijnlijk blootgelegd door de nakende brexit. Komt het tot een harde brexit, dan zouden er volgens de Britse douane geen extra vrachtwagens worden gecontroleerd. Tenminste, als alle douaneformaliteiten in orde zijn, zowel aan Belgische als aan Britse zijde. Tonia Van de Vyver, brexit-coördinator bij FIT, zet de aandachtspunten op een rij voor wie zélf de Britse invoerformaliteiten wil vervullen.

1. VRAAG EEN BRITS BTW- EN EORI-NUMMER AANTonia De Vyver

"Om alle uitvoerformaliteiten te vervullen, heb je een Belgisch EORI-nummer nodig. Dat geldt als identificatiebewijs tijdens douaneprocedures. Je afnemer - de importeur dus - staat dan in voor de invoerformaliteiten aan de overkant van het Kanaal. Maar wie beslist om ook de invoerformaliteiten in het VK voor zijn rekening te nemen, heeft ook een Britse btw- en EORI-nummer nodig. Voor dat laatste moet je eerst een eigen lokale entiteit oprichten. Is dat geen optie? Laat de aanvraag dan verlopen via een Britse douanevertegenwoordiger."

2. DIEN EEN INVOERAANGIFTE IN BIJ DE BRITSE DOUANE

"Zodra je over een Brits btw- en EORI-nummer beschikt, kan je de nodige invoeraangiftes indienen bij de Britse douane. Dat doe je vóór je goederen aan de grens aankomen via de Customs Declaration Service of CDS. Dit vernieuwde elektronische douaneplatform vervangt het voormalige CHIEF-systeem."

3. VOEG INDIEN NODIG EEN EXPORTVERGUNNING TOE

"Voor sommige soorten goederen moet je bij de Britse invoeraangifte ook een Belgische exportvergunning toevoegen. Dat is zo voor ongezette diamant en strategische goederen zoals wapen, munitie en 'dual use'-producten die zowel voor civiele als militaire doeleinden worden gebruikt. In specifieke gevallen zal ook een exportcertificaat nodig zijn, denk maar aan fytosanitaire certificaten. Maar goed nieuws: voor de meeste voedingsproducten en diervoeders van Belgische oorsprong zal geen gezondheidscertificaat nodig zijn."

"Zijn alle invoerformaliteiten vervuld, dan moet de chauffeur dat ook kunnen aantonen aan de grens."

Tonia Van de Vyver, Brexit-coördinator bij FIT

4. LAAT ALLE ZENDINGEN IN HET ICS-SYSTEEM REGISTREREN

"Voor elke zending naar het VK dient je transportfirma een online formulier in te vullen in het Import Control System of ICS. Dat heet 'Safety & Security Declaration' of 'Entry Summary Declaration'. Worden je Roll-On/Roll-Off-goederen - al dan niet begeleid - per ferry vervoerd, dan kan je het formulier laten invullen tot twee uur voor aankomst in het VK. Voor transport via de Eurotunnel ligt de deadline op één uur voor aankomst aan de controlezone in Frankrijk."

5. BEZORG DE NODIGE BEWIJSSTUKKEN AAN DE CHAUFFEUR

"Zijn alle invoerformaliteiten vervuld, dan moet de chauffeur die je goederen vervoert dat ook kunnen aantonen aan de grens. Daarvoor heeft hij of zij een Master Reference Number of MRN nodig. Die informatie bewijst dat je de Britse invoerdeclaratie op voorhand hebt ingevuld. Als alternatief kan de chauffeur ook het Britse EORI-nummer voorleggen dat de invoerder heeft gebruik bij het invullen van de invoerdeclaratie."

IMU - vzw - De belegger