Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Breinbrekers voor jong en oud

  • 01/12/2022

Zou Loes Jansen als studente ooit gedacht hebben dat ze als burgerlijk ingenieur mechanica terecht zou komen in de wereld van escape rooms en virtueel puzzelen? Samen met haar echtgenoot stapte ze in 2017 de wondere wereld van escape rooms binnen. Die stap als onderneemster heeft ze zich nog geen seconde beklaagd.

Uitdagende puzzels, creatief spelplezier en een leuk dagje uit met familie, vrienden of collega’s: dat is wat Scapegoat, het bedrijf van Loes en haar echtgenoot Bart Van Loon, wil aanbieden. “Enkele jaren geleden speelden we elk apart een escape game”, blikt Loes terug. “Een zeer leuke ervaring, maar toch hadden we het gevoel dat we dit zelf creatiever en innovatiever zouden aanpakken. Samen met mijn zus en haar vriend startten we zo’n vijf jaar geleden met 3910 Seconds in Neerpelt. Bij het bouwen en inrichten van deze escape room konden we ons volledig uitleven op technisch vlak. De lovende reviews van deelnemers gaven ons de nodige energie om te investeren in nieuwe locaties.”

 

Loes Jansen, CEO 3910 Seconds

 

Uitgebreid aanbod

Anno 2022 biedt Scapegoat een brede waaier van escape games aan. “Naast Neerpelt zijn we ook actief in Houthalen”, zegt Loes. “En na een verplichte coronasluiting in 2020 en 2021 startten we ook met Insane Game, een uniek outdoorconcept waarbij we onze deelnemers tijdens de zomermaanden op pad sturen om op verschillende locaties in onze provincie leuke puzzels op te lossen. Vorig jaar organiseerden we een Insane Game rond de mijnsites van Beringen, Houthalen en Zolder. Dit jaar was Maasmechelen ons actieterrein.”

“Samen met onze ploeg van toegewijde medewerkers sparen we kosten noch moeite om van onze escape rooms echte belevingsruimtes te maken, met een hoofdrol voor automatisatie en nieuwe technologieën. Via creatieve licht- en geluidtoepassingen en het gebruik van elektronische sloten willen we onze concurrenten steeds een stapje voor zijn. Die aanpak wordt door deelnemers heel erg geapprecieerd.”

 

Ideale teambuildingdag

Vandaag richten de escape games van Scapegoat zich voornamelijk op particuliere deelnemers die een gezellig en spannend dagje uit willen beleven. Loes en haar team werken momenteel ook businessformules uit: “Met ons diverse aanbod van puzzels en spellen kunnen bedrijven leuke teambuildingevents organiseren”, geeft Loes aan. “Want wat is er leuker om samen met collega’s aan de slag te gaan met originele breinbrekers, in combinatie met lekker eten op een toplocatie? Sommige werkgevers gebruiken onze escape games zelfs als een soort interne assessmentsessie van medewerkers.”

 

“ Leren loslaten en delegeren blijven moeilijk, maar zijn broodnodig om onze zaak verder uit te bouwen.”

 

Ondernemerslessen

Het team van Scapegoat bestaat vandaag uit een zestal personen, aangevuld met studenten die als spelbegeleider games in goede banen leiden. “De voorbije vijf jaar zijn voorbijgevlogen”, zegt Loes. “Ons team is erg snel gegroeid, en dat zorgde af en toe voor onvermijdelijke groeipijnen. Ik ben dan ook erg trots op het feit dat we kunnen rekenen op wendbare en zelfstandig werkende medewerkers, die onze deelnemers zo goed mogelijk in de watten leggen. Als onderneemster leer ik elke dag bij. Leren loslaten en delegeren blijven moeilijk, maar zijn broodnodig om onze zaak verder uit te bouwen. Zo laten we het beheer van onze catering, financiën en marketing over aan externe partners, en dat verloopt uitstekend.”

 

Ondersteuning door Voka

Via het ScaleUp-traject van Voka krijgt Loes de nodige ondersteuning om Scapegoat op een (financieel) gezonde manier te doen groeien. Bouwen aan slimme partnerships, focussen op digitale bedrijfsprocessen of groeien als zaakvoerder: aan zakelijke uitdagingen geen gebrek. “Momenteel is de ondersteuning via Bryo ScaleUp meer dan welkom voor het opstellen van een strategisch plan”, bevestigt Loes. “Door onze missie en visie in kaart te brengen, willen we ontdekken waar we binnen enkele jaren met ons bedrijf kunnen staan. Inzetten op strategische groei is momenteel prioriteit voor ons.”

Contactpersoon

Joeri Stoop

Senior adviseur eigenaars-ondernemers

Artikel uit publicatie