Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bpost gaat voor uitstootvrije leveringen

Bpost gaat voor uitstootvrije leveringen

  • 27/04/2022

Dirk Tirez, CEO bpost, op voorjaarslunch Voka Metropolitan

Bpost gaat tegen uiterlijk 2025 in het Brusselse gewest volledig uitstootvrij leveren, met elektrische bestelwagens en vervoer met bike trailers. Zo kondigde Dirk Tirez, CEO bpost, aan op de voorjaarslunch van Voka Metropolitan. Tirez toonde de hoge ambities van het bedrijf in de duurzame transitie naar een logistieke speler in de e-commerce.

Bpost is de jongste jaren in sneltreinvaart aan het vervellen van een klassiek postbedrijf naar een logistieke speler in de e-commerce. Deze laatste activiteiten maken reeds nagenoeg 60% van de omzet uit. Deze transitie gaat gepaard met een doorgedreven internationalisering, gericht op verdere groei in e-commerce logistiek. De omzet in het buitenland zal dit jaar belangrijker worden dan die in het binnenland. Bpost wil in een Europa een sterke positie uitbouwen en zijn activiteiten in Noord-Amerika opschalen.

Wat zijn voor de CEO de hefbomen voor deze groeistrategie? “We gaan voor headquarters die lean & mean zijn, wat betekent dat we daar met 30% gaan afslanken. We investeren maximaal in innovatie, technologie, maar ook talent en leiderschap. En we willen toonaangevend zijn in ESG (ecologisch, sociaal, met goed bestuur).”

Tirez wees er op dat sociale verantwoordelijkheid verankerd zit in de cultuur van het bedrijf. “We zijn de grootste werkgever in België voor kortgeschoolden, een 20.000. We zorgen voor interne en externe mobiliteit van onze medewerkers.” Intussen verhuizen de medewerkers van het hoofdkantoor naar de Multi toren aan het Brouckèreplein, dat voldoet aan strengste milieunormen, en waar een 300 fietsparkeerplaatsen worden voorzien, met laadpunten.

Bpost heeft tevens als ambitie tegen 2030 één van de groenste e-commerce logistics-bedrijven te zijn. Zo wordt volop geïnvesteerd in elektrische bestelwagens en bike trailers voor het vervoer van pakjes in het Brusselse gewest. Het netwerk van afhaalpunten wordt uitgebreid en er komen meert dan 100 pakjesautomaten in het Brusselse gewest. “Tegen 2024-2025 willen we in Brussel volledig uitstootvrij leveren”, verzekert Tirez.

Kris Cloots, voorzitter Voka Metropolitan, loofde de inspanningen van bpost om voluit te gaan voor een noodzakelijke transitie in zijn activiteiten en daarbij duurzaamheid voorop te stellen. “Dat sluit volledig aan bij het Plan Samen Groeien van Voka, gericht op een duurzame transitie van onze economie”, aldus Cloots.

Voka Metropolitan - Voorjaarslunch met Dirk Tirez,CEO bpost