Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 'Boven overvalt de rust je helemaal'

'Boven overvalt de rust je helemaal'

  • 27/08/2021

Na een jaar van gedwongen afwezigheid doet Sint-Niklaas deze maand zijn naam als dé ballonstad weer alle eer aan, tot groot jolijt ook van Joris Thijs. Tijdens de Vredefeesten ziet deze Wase ondernemer niet alleen verschillende warmeluchtballonnen in de vorm van enkele van zijn zoetigheden opstijgen. Nu hij onlangs ook zelf een vlieglicentie heeft behaald, geniet hij des te meer van deze hoogmis van de Belgische ballonvaart.

Wanneer u bij de aanblik van heteluchtballonnen aan de Wase horizon op een warme zomeravond een gevoel van nostalgie overvalt, dan is dat mee te danken aan Joris Thijs van Confiserie Thijs uit Sint-Niklaas. Want sinds enkele jaren vliegt zijn stadsgenoot Evert Dehandschutter met letterlijk de blikvanger van de artisanale snoepjesfabrikant: een heteluchtballon in de vorm van het rood-witte blik van zijn Wycam’s borstbollen.
‘Zelfs de jongere generatie herkent deze snoepjes nog wel van in de voorraadkast van zijn grootouders. Elke ballonvaarder droomt ervan om in een zogenaamde specialevormballon te vliegen. Toen Evert ons voorstelde om een ballon in de vorm van ons Wycam’s-blikje te laten maken, waren we onmiddellijk verkocht voor dit idee. Sinds twee jaar helpt de ballon ons om een jonger publiek opnieuw te laten kennismaken met onze borstbollen’, vertelt Joris Thijs, die ook een klassieke heteluchtballon in het kenmerkende magenta van zijn bedrijf liet afleveren. ‘Als inwoner van Sint-Niklaas heb je door de jaarlijkse Vredefeesten automatisch iets met ballonnen. Die interesse in ballonvaren is alleen nog maar toegenomen, nadat ik ballonvaarder Wim Verstraeten had leren kennen. Die heeft zelf meerdere recordpogingen op zijn naam staan om met een heteluchtballon non-stop de wereld rond te varen. Als ik door iets begeesterd geraak, dan wil ik dat ook graag zelf helemaal onder de knie krijgen. Zo rijpte dus het idee om zelf mijn licentie als niet-commerciële ballonvaarder te halen.’

Omgaan met veel variabelen

Dus zat de senior candy officer van Confiserie Thijs het jongste jaar bij nagenoeg elk vrij moment met zijn neus in de boeken, om zich onder te dompelen in bijvoorbeeld de luchtvaartreglementering en de wereld van navigatie en meteorologie.
‘Als ballonvaarder moet je nagenoeg dezelfde opleiding als een vliegtuigpiloot doorlopen. Dat is maar goed ook, want bij ballonvaren moet je voortdurend omgaan met veel variabelen. Naast de zware theoretische opleiding leg je ook nog eens een pak oefenvluchten met een instructeur af. Van onder meer Bob Berben, de Wase ballonpiloot die in 2005 de prestigieuze Gordon Bennet Race wist te winnen, heb ik zo heel wat kunnen opsteken’, geeft hij aan.

Als oudste van zijn klas kwam Joris Thijs zelfs als primus uit het examen, waardoor hij sinds mei als gelicentieerd ballonvaarder op eigen houtje de lucht in mag. Met Just For Fun heeft hij intussen ook een eigen ballonteam opgestart om zijn vluchten goed geolied te laten verlopen. ‘De naam ervan zegt alles: het is ons puur om het plezier te doen. Vooral de rust die je bij het ballonvaren ervaart, is een zaligheid. Zodra je bent opgestegen, overvalt die je helemaal. Buiten het geluid van blaffende honden hoor je daarboven niets’, kijkt Joris Thijs al uit naar zijn eerstvolgende vlucht.

joris thijs

De specialevormballon van ons Wycam’s blik helpt om een jonger publiek opnieuw te laten kennismaken met onze borstbollen.

Joris Thijs, Confiserie Thijs

Ook toupie stijgt op

Ook de Vredefeesten staan met rood aangestipt in zijn agenda. ‘Naast ons Wycam’s blik laten we er dit jaar voor het eerst een tweede special shape op. Want ook van onze toupie, ons tricolore gommetje in rood, wit en groen, hebben we een heteluchtballon laten maken. Van de magenta ballon is met ultralicht materiaal ook nog een heel gemakkelijk te manipuleren sportversie gemaakt’, geeft Joris Thijs aan. ‘Met die twee aanwinsten erbij hebben we vier ballonnen in onze stal. Sinds 2019 zijn we ook de eigenaar van de firma Quint, die onder andere de basisdrank voor sangria verdeelt. Het toeval wil dat ook dat bedrijf eerder al een ballon met zijn logo heeft laten maken. In die zin was Quint dus wel voorbestemd om de groep te vervoegen.’ 

Contactpersoon

Jan Van de Poel

Communicatiemedewerker

imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd
Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering
Proximus
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende

Artikel uit publicatie