Skip to main content
Map

Bouwen aan de energietransitie

  • 16/03/2021

Ondernemers staan voor talloze uitdagingen. De activiteiten verduurzamen staat daarbij steeds hoger op de ladder en de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar hoe mooi een bos ook is, als je er de bomen niet meer door ziet, loop je verloren. Op vlak van energiebehoeften en -voorziening wil Luminus Solutions ondernemers de weg wijzen. Want elke situatie is anders en vereist een unieke aanpak. Zet je schrap voor een masterclass energie.

Tekst: Mathieu Wouters – Foto: Tim Dirven

Luminus Solutions is niet nieuw, maar de organisatie van het bedrijf is dat wel. Want sinds eind vorig jaar bundelden VMI Engineering en Contracting uit Hoegaarden en Luminus Solutions definitief de krachten. Definitief, want het jaar voor de samensmelting bestond er al een intensieve samenwerking die aantoonde dat het nieuwe geheel méér betekent dan de som der delen. Dat zegt Ben Segers, Sr. Project Development Manager: “Onze bedrijven waren erg complementair. Met de expertise van VMI op vlak van efficiënte energieopwekking en ononderbroken stroomvoorziening voor industriële toepassingen, en die van Luminus op vlak van energie-efficiëntie in gebouwen was een samensmelting de logica zelve.”

Die vereende krachten zouden wel eens heel erg van pas kunnen komen, want de vraag naar duurzame energievoorziening en energie-efficiëntie stijgt enorm. Dat komt niet uit de lucht vallen, oppert Segers: “De markt is enorm veranderd ten opzichte van vijf jaar geleden. Toen zag je geregeld bedrijven louter vanuit overtuiging investeren in duurzaamheid. Vandaag is dat anders: je hebt heel wat internationale bedrijven met globale duurzaamheidscriteria waaraan elke vestiging in de groep moet voldoen, maar er worden ook vanuit overheden steeds strengere regels opgelegd. Ook het economische plaatje speelt een grote rol.”

Foto: De Smartflower aan de kantoren van Luminus Solutions in Hoegaarden staat symbool voor het potentieel van techniek en duurzaamheid. De zonnepanelen bloeien open bij zonsopgang, volgen de zon doorheen de dag voor een maximale opbrengst en sluiten ‘s nachts weer.

Luminus

Iedereen duurzaam…

Iedereen duurzaam, dus. Maar hoe begin je eraan als ondernemer? “Je hebt verschillende aspecten waar je op kunt inspelen: hoe kan ik ten eerste zo weinig mogelijk energie verbruiken? Dan kijk je naar isolatie, zuinige verlichting, etc. Ten tweede ga je kijken naar hoe je de benodigde energie, zo duurzaam mogelijk zelf kunt produceren, bijvoorbeeld met zonnepanelen. De laatste vraag is hoe je je energie zo efficiënt mogelijk kunt gebruiken. Dat gaat over het plaatsen van de juiste regelingen – geen ruimtes verwarmen waar niemand aanwezig is – maar ook zorgen dat je verwarmingsinstallatie zo efficiënt mogelijk draait.”

“Als je die vragen voor jouw bedrijf hebt ingevuld en geïmplementeerd, ben je niet klaar. Want je moet je energiebeheer op haast dagelijkse basis gaan monitoren en aanpassen en bovendien vooruitkijken en anticiperen op toekomstige evoluties. Wij zullen altijd innovatieve en performante technieken voorstellen gecombineerd met een nauwkeurige monitoring. Enkel zo kun je de grootste besparing realiseren.”

…ook de kleine ondernemingen

Voor grootverbruikers zoals productiesites of ziekenhuizen kunnen grote investeringen in duurzame energie snel de moeite lonen, maar dat geldt ook voor de kleine ondernemingen, drukt Segers ons op het hart. “Met een energieprestatiecontract ben je zeker van het laagste verbruik zonder meteen zware investeringen te hoeven doen. Wij zoeken de voordeligste oplossing. Bespaar je het meest door de HVAC-installaties (verwarming, ventilatie en airconditioning) te renoveren of door de gebouwschil te isoleren? Is een warmtekrachtkoppeling (WKK) een efficiënte oplossing voor je warmte- en stroomverbruik of moet je eerder naar zonnepanelen kijken? Of een combinatie van dat alles? Dat zoeken wij uit.”

“Een mogelijke tussenoplossing kan ook ‘heat as a service’ zijn, waarbij wij je energiezuinige warmte leveren met garanties. Mocht de investering toch te groot zijn, dan kan Luminus Solutions een deel van de kosten dragen waarna ze op termijn terugbetaald worden. Hoe dan ook bekijken we steeds het totale plaatje want van zodra je beslist dat vernieuwingen zich opdringen, is het interessant om alle aspecten van je energiebeheer te evalueren om op termijn tot een duurzamer en efficiënter geheel te komen.”
 

Hoe kun je energie besparen?

Energiezuinigheid is een grote vorm van besparing, maar hoe kun je dit realiseren? We geven enkele mogelijkheden mee:

  • Relighting: nieuwe verlichtingstechnologie laat toe om energie te besparen én meer comfort te bieden aan gebruikers. Bovendien is er minder onderhoud nodig en door je verlichting in zijn geheel aan te pakken, creëer je meer natuurlijke, uniforme verlichting.
  • Isolatie van gebouw en leidingen en/of nieuwe ramen: een slecht geïsoleerd gebouw zorgt voor dubbel energieverlies. In de zomer moet je verkoelingsystemen gebruiken en in de winter extra verwarmen. Door je bouwschil aan te pakken elimineer je een grote energieverliezer.
  • Intelligente HVAC-systemen: door je verwarming, ventilatie en airconditioning te laten bepalen door een intelligent systeem automatisch, zorg je niet alleen voor thermisch comfort en luchtkwaliteit, maar wordt de energie ook efficiënt verbruikt. Dit kan voor een energiebesparing van 30% zorgen.

Naast energie besparen, kun je ervoor kiezen om je energie ook zelf op te wekken. In functie van elke situatie kunnen warmtepompen, warmtekrachtkoppelingen of zonnepanelen – of een combinatie – daarvoor zorgen.
 

Contactpersoon

Hélène Springer

Adviseur Belangenbehartiging RO & BTM

Proximus

Artikel uit publicatie