Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bouw aan een toekomstgericht hr-beleid

Bouw aan een toekomstgericht hr-beleid

  • 03/01/2022

Met Voka Welt zetten we in op een inclusief, divers en duurzaam hr-beleid zodat jij en jouw organisatie helemaal klaar zijn voor de toekomst. Natalie Bunyan (Groep Infrabo) en Sabrina Dewil (Sarens) volgden Welt in 2021. “Welt is een challenge. De Welt-scan is best confronterend, maar geeft je handvaten en helpt je vooruit. Het traject inspireert en creëert een waardevol netwerk.”

Hoe belangrijk is hr voor je organisatie?

Sabrina Dewil: “Hr is heel belangrijk. De waarde ervan is nog toegenomen door corona. Je kan projecten niet uitvoeren als je de mensen er niet voor hebt of ze niet gelukkig zijn. Gelukkige mensen presteren beter, dat is waar we voor gaan.”
Natalie Bunyan: “Hr is voor mij niet enkel de lonen, afwezigheden, wagenpark,… Voor mij persoonlijk staat hr in een bedrijf voor de mensen die werken in dat bedrijf. Zij zijn de motor van het bedrijf. Ik vind het mijn taak om mensen te laten evolueren naar de beste versie van zichzelf, met al hun talenten waarover ze reeds beschikken en te ondersteunen in de talenten die ze nog willen ontwikkelen. Een open bedrijfscultuur is hierin het grootste draagvlak. Hr is voor mij het ontzorgen van de medewerkers zodat zij optimaal hun job kunnen doen.”

Waarom heb je deelgenomen aan Welt?

Natalie Bunyan: “Ik was al even op zoek naar hoe we op een gestructureerde manier konden werken aan ontwikkelingsplannen, los van de jaarlijkse functioneringsgesprekken. Ook trachten te capteren hoe het met mensen hun mentale gezondheid ging bleek in coronatijden steeds een grotere noodzaak te worden. We werkten allemaal van thuis, het contact verliep wel over Teams, maar in ‘niet-verbale’ communicatie is er veel ruimte voor miscommunicatie. We merkten dat dit ook een item was dat mensen daarom niet persé met hun directe leidinggevende wilden bespreken, maar waarvoor ze soms gewoon een klankbord nodig hadden. Mijn deelname aan Welt was voor een groot deel hierop gebaseerd: ‘Hoe gingen andere bedrijven hier mee om?’”
“Ook de instroom van hogere technische profielen wordt steeds moeilijker. Ik wilde bekijken hoe we als studiebureau het verschil konden maken om toch als potentiële werkgever interessant genoeg te zijn voor deze kandidaten en latent zoekenden op de arbeidsmarkt.”
Sabrina Dewil: “Mijn ex-collega had al eens deelgenomen aan Welt. Zij was er mega enthousiast over. Toen de mail kwam dat er een nieuw traject ging opstarten heb ik meer informatie gevraagd en heb ik me ingeschreven.”

Hoe is de deelname voor jou verlopen?

Sabrina Dewil: “Het was zeker een positieve ervaring! Voor mij zijn Voka en Welt een challenge, iets dat je inspireert, en waarmee je een waardevol netwerk creëert. Het afnemen van een Welt-scan is best confronterend… je beseft dat er nog veel werk aan de winkel is. Maar het geeft je handvaten om hiermee aan de slag te kunnen gaan. Doordat er een netwerk is kan je dat ook in perspectief plaatsen. Je voelt dat iedereen tegen zaken loopt, en dat laat je ook eens naar verschillende perspectieven luisteren. Op het einde van het traject heb je het gevoel dat je vooruit gaat.”
Natalie Bunyan: “Ik heb vooral veel ‘Aha’ en ‘oh ja’ momenten gekend. Het is fijn om de insteek en werkwijze van anderen te leren kennen en zelf uit je comfortzone te gaan. Er werden tips uitgewisseld waarmee ik zelf actief, op korte termijn, binnen Groep Infrabo mee aan de slag ben gegaan.”

Waar gaan jullie in het bedrijf mee aan de slag?

Natalie Bunyan: “Wij hebben concreet ‘Talentgesprekken’ opgezet waarin er een kader is om drie soorten gesprekken te hebben als medewerker: een reflectiegesprek, een functioneringsgesprek en een evaluatiegesprek.”
Sabrina Dewil: “We zijn onze bedrijfscultuur concreter aan het maken en rollen hem verder uit in functie van onze nieuwe jobsite. Ook zijn we bezig
met het leiderschapsgegeven en hoe je daarmee aan de slag gaat. Wat moet je in je hebben om een goede leider te zijn en hoe moet je dat faciliteren.”

Zou je een deelname aanraden aan anderen? Waarom wel/waarom niet?

Natalie Bunyan: “Absoluut, ik zou geen seconde twijfelen. Er is niets zo leerrijk dan met anderen te sparren over dezelfde problematiek en de visie en werkwijze van andere bedrijven te leren kennen.
Sabrina Dewil: ”Ja, zeker wel. Ik vind het super jammer dat ik zelf niet nog eens mag meedoen. Ik zou het zeker aanraden. Het neemt ook niet ontzettend veel tijd in, dus is een goede balans.”

Voel jij na het lezen van deze getuigenissen goesting om er samen met ons in te vliegen? Aarzel niet en contacteer ons voor meer informatie. Wie weet ben jij onze volgende deelnemer die in een van onze groepen aansluit.
Voor wie? Elke HR-medewerker uit onze regio die een duurzaam HR-beleid wil uitbouwen. We hebben groepen voor de meer ervaren HR-manager en eveneens voor het manusje van alles die plots ook de HR-zaken mag regelen.

Contactpersonen

Valerie Hamal

Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt

Charlotte Pollet

Adviseur familiebedrijven en snelle groei

Artikel uit publicatie