Skip to main content
  • Nieuws
  • “Bomen en velden vertellen mij niets: mensen zijn mijn leraren”

“Bomen en velden vertellen mij niets: mensen zijn mijn leraren”

  • 31/03/2017

Wees gerust, beste ondernemers, met mijn geestelijke gezondheid is nog alles in orde en de titel is geen uiting van acute verwardheid. In een zonovergoten Brugse binnenstad gaven we op 16 maart de aftrap van onze PLATO Ondernemers-trajecten.  Met 112 West-Vlaamse PLATOnisten waren ze: nieuwe en vertrouwde gezichten, maar allemaal even enthousiast. In mijn introductie gaf ik de nieuwkomers meteen een waarschuwing mee: “PLATO kan uw gezondheid als ondernemer ernstig beïnvloeden…, maar dan in de meest positieve zin”. 

Plato, Grieks filosoof en schrijver, één van de meest invloedrijke denkers uit onze westerse geschiedenis. Leerling van Socrates, leraar van Aristoteles. De man zei ooit: “het geschreven woord is maar behelpen; alleen een levend gesprek tussen mensen maakt het overslaan van de filosofische vonk mogelijk…”.  Nu, filosoferen over ondernemerschap hebben we niet gedaan in Brugge, maar het citaat onderlijnt natuurlijk wel de kern van onze PLATO-trajecten. 

PLATO, dat zijn geen theoretische verhalen of gastcolleges, wel kennisoverdracht via concrete ervaringen uit de praktijk met de bedoeling van elkaar te leren. En dat in alle transparantie in een vertrouwelijke omgeving en met wederzijds respect. En met netwerking als belangrijkste bron van informatie, kennis en expertise. Kortom, een exclusief coachingtraject dat ondernemers moet toelaten om samen te groeien. PLATO staat synoniem voor een uniek en interactief lerend netwerk voor groeibedrijven. Al 27 jaar is het format een gevestigde waarde binnen Voka en zo ook binnen Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. Dat West-Vlaamse ondernemerschap en die gedrevenheid vertalen zich ook in de PLATO-cijfers: van alle Kamers van Koophandel vertegenwoordigen we met onze provincie maar liefst 20% van alle PLATOnisten. 

PLATO-trajecten zorgen ervoor, beste ondernemers, dat jullie nog beter kunnen ondernemen, nog beter en sneller kunnen anticiperen op de uitdagingen in deze snel veranderende wereld. En het format slaat nog altijd aan. Elk jaar tellen we onder de deelnemers minimaal 40% herinschrijvingen. In Brugge gingen 9 groepen van start, goed voor 112 ondernemers.

De grootste groep dit jaar is die van Jong Ondernemen. En daar ben ik bijzonder blij om. Hier bieden we ondernemers die recent zijn gestart de kans om hun onderneming verder te professionaliseren en naar een hoger niveau te tillen. Een ander veelbelovend traject is Strategie en Leiderschap voor Familiebedrijven. Als familiaal opvolger is het immers een uitdaging om binnen het bedrijf een succesvolle toekomst te ontwikkelen. Voor de volledigheid toch ook nog even meegeven dat we eerder deze maand ook al de PLATO Experten-trajecten opstartten. Een even intens en effectief programma, maar voor kaderleden en leidinggevenden in onze ondernemingen. Zij waren met maar liefst 123 om het traject aan te vangen.

Kortom, de Brugse zon gaf onze ondernemers de nodige goesting om erin te vliegen, met ook nog de volgende quote van jawel Plato in het achterhoofd: “Bomen en velden vertellen mij niets: mensen zijn mijn leraren.”