Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Boerenblokkades: maak van protestacties geen pestacties

Boerenblokkades: maak van protestacties geen pestacties

  • 01/02/2024

Zeker voor ondernemers is het begrijpelijk dat landbouwers actie voeren tegen extra lasten en regelgeving. Maar niet ten koste van en met schade aan andere bedrijven. 

Net als veel andere ondernemers worden landbouwers geconfronteerd met heel wat extra lasten en regelgeving. Verzuchtingen die ondernemers helaas zelf maar al te goed kennen, en zelfs delen. Dat daar actie tegen wordt gevoerd is dan ook begrijpelijk. Maar niet als daarmee net diegenen getroffen worden die zelf ook al onder die regulitis gebukt gaan. En dat is net wat er nu gebeurt.

De protestacties van de landbouwers brachten deze week al verschillende bedrijven en sectoren ernstige schade toe. De openbare weg werd afgesloten, havens en bedrijven werden helemaal  geblokkeerd. Leveringen moesten worden uitgesteld of geannuleerd. Medewerkers raakten niet meer op hun werk of bij klanten. Vergissen de actievoerders zich zo niet van ‘vijand’?  

De protesterende landbouwers viseren zelfs doelbewust economische knooppunten om zoveel mogelijk schade te veroorzaken. Dit is in strijd met het eigendomsrecht en gaat in tegen de rechtspraak. We roepen vanuit Voka de landbouwers dan ook op om de wilde protestacties onmiddellijk stop te zetten. Anders is het aan de rechtbanken en de ordediensten om het einde van de wilde acties af te dwingen.

We begrijpen echt dat de landbouwers actie voeren, maar niet ten koste van de rest van de economie en samenleving. Bij elke actie moet een minimum aan regels en respect in acht genomen worden. Maak van protestacties tegen het beleid alsjeblieft geen pestacties tegen burgers en bedrijven. Want net die laatsten begrijpen de strijd tegen de wildgroei aan regels en lasten beter dan wie dan ook.  

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

Contactpersoon

imu - vzw - obd3
imu - vzw - scholtz