Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bloed, zweet & lactaat | IDRO schakelt versnelling hoger door Voka Digihub

Bloed, zweet & lactaat | IDRO schakelt versnelling hoger door Voka Digihub

  • 26/01/2024

Als doctoral researcher bij IDRO, een in 2020 opgerichte start-up, is Kevin Van Hoovels nauw betrokken bij het boeiende project van het ontwikkelen van een geavanceerde sensor voor het meten van lactaat in het zweet. "Lactaat, als bijproduct in de spieren, biedt cruciale inzichten in de inspanningsintensiteit, en ons doel is om deze metingen efficiënt, praktisch en real-time te maken," benadrukt Van Hoovels. 

De motivatie voor dit project kwam voort uit een duidelijke behoefte binnen de sportwereld. "Bij het meten van lactaat in het bloed, vooral tijdens sportinspanningen, moesten sporters vaak hun activiteiten onderbreken. Dit proces was niet alleen onpraktisch, maar ook onplezierig voor de proefpersoon," voegde Van Hoovels toe. "Daarom hebben we ons gericht op het vinden van een methode waarmee we lactaat continu en in real-time kunnen meten, zonder de noodzaak van onderbrekingen."

De wetenschappelijke basis van het project werd gelegd door onderzoekers van de KTH Universiteit in Zweden. Kevin Van Hoovels benadrukte het belang van deze samenwerking: "Samen met hen zetten we nu stappen om deze methode te vertalen naar een commercieel product dat real-time metingen mogelijk maakt."

Dankzij de samenwerking met Voka Digihub hebben we het productieproces van de sensoren geoptimaliseerd, deels geautomatiseerd en de houdbaarheid ervan verlengd

Kevin Van Hoovels, IDRO

Een belangrijke samenwerking op het pad van IDRO was met de CMST-onderzoeksgroep van de UGent, gefaciliteerd door het Voka Digihub project. "Dankzij deze samenwerking hebben we het productieproces van de sensoren geoptimaliseerd, deels geautomatiseerd en de houdbaarheid ervan verlengd," verklaarde Van Hoovels. "Bovendien hebben we lokale productie van sensoren mogelijk gemaakt, waardoor we de eerste tests bij proefpersonen konden uitvoeren."

Op dit moment bevindt IDRO zich in een vergevorderd stadium. "De sensor, mede dankzij de samenwerking met Voka Digihub, is operationeel en wordt ingezet voor tests bij proefpersonen en demonstraties bij potentiële klanten," zei Van Hoovels.

De volgende stappen richten zich op de commerciële ontwikkeling van de sensor. "Binnen de komende tien jaar streven we ernaar de sensor te verfijnen, zodat sporters wereldwijd lactaatmetingen in het zweet kunnen integreren in hun training," citeerde Van Hoovels. "Deze informatie willen we toegankelijk maken via smartphone-apps of sporthorloges, waardoor atleten real-time inzichten krijgen." Bovendien zijn we enthousiast over mogelijke toepassingen in de gezondheidszorg, een gebied dat nog verder moet worden verkend en ontwikkeld.

Als onderdeel van IDRO kijkt Kevin Van Hoovels uit naar de voortdurende vooruitgang en innovaties die het team zal bereiken op het gebied van lactaatmetingen, zowel voor sporters als in de bredere gezondheidszorg. 

Ontdek DIGITALIS

Voka versnelt jouw digitale groei en transformatie! Samen met EDIH DIGITALIS helpen we Vlaamse bedrijven om hun digitale maturiteit te versterken. Wij bieden de juiste kennis en financiering om te innoveren in AI, cybersecurity, AR/VR, IoT, en meer. Laat jouw onderneming excelleren in het digitale tijdperk.

Meer weten

Contactpersoon

Arnout Deriemaeker

Projectmanager Ondernemerschap Financiering, Innovatie & Digitalisering

imu - vzw - obd 1
Dyls februari2024
imu - VZW - Maattwerk
AW_Welt_6stappenplan
Proximus
Banner belgian coast hotels